Annons

Stockholmsbörsen: <br />H&amp;M stärker börsen<br />

Stockholmsbörsen höll emot medan de ledande europeiska handelsplatserna drog nedåt i tisdagens öppningshandel.

Indextunga H&M steg efter försäljningssiffror. Vidare handlades MTG upp efter en köprekommendation från UBS.

Stockholmsbörsens OMXS30-index var oförändrad kring indexnivån 1.133, klockan 10.05. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 2,5 miljarder kronor.

I Europa noterades de ledande börsindexen DAX, CAC 40, FTSE 100 och Euro Stoxx 50 från 0,1 till 0,3 procent lägre.

Hennes & Mauritz försäljning i jämförbara butiker sjönk 2 procent i december (+4), tyngt av en negativ kalendereffekt om cirka 3 procentenheter. Total försäljning steg med 8 procent, jämfört med samma månad året innan (+13%). Enligt SME Direkts enkät hade analytikerna i genomsnitt räknat med en minskning kring 4 procent respektive cirka 5 procents ökning.

Citi konstaterade i en snabbkommentar att utfallet var bättre än "whisper number". På senare tid har bland annat statistik från den tyska klädhandelsmarknaden tytt på en svag utveckling. H&M B lyfte kring 4 procent till 229 kronor.

MTG klättrade till den högsta nivån på tremånader. Aktien avancerade 2,6 procent till 245 kronor, sedan UBS höjt rekommendationen för aktien till köp, från tidigare neutral.

På rekommendationsfronten har vidare Deutsche Bank dragit ned SSAB till sälj, från tidigare behåll, A-aktien tappade 0,9 procent. Investmentbanken har även sänkt Nordea till sälj, från tidigare behåll, och bankaktien var ned 1,2 procent. Berenberg har i sin sänkt Teliasonera till sälj, från tidigare behåll. Teleoperatören tappade 1,5 procent.

Clas Ohlson steg 1,1 procent efter att ha redovisat en total försäljningsökning om 7 procent under december. I lokala valutor ökade försäljningen också med 7 procent. Väntat var dock ytterligare något större försäljningsökning i båda fallen, enligt SME Direkts prognossammanställning.

Swedol backade 4,4 procent efter 14 avslut sedan det redovisat krympande försäljningssiffror för december.

Än större förlorare var årets kursrusare Recyctec samt BIGG, båda listade på Aktietorget, som backade 8,5 samt 14 procent på tisdagen till 0,60 respektive 21,50 kronor. CLS och Taurus Energy fortsatte däremot upp runt 9 respektive dryga 4 procent på tisdagen.

Pilum steg 12,5 procent till 0,36 kronor efter 90 avslut. Bolaget har erhållit order från Holmen samt Boliden med sammanlagt ordervärde om cirka 6 miljoner kronor.

Tysklands BNP ökade enbart med 0,7 procent under helåret 2012, jämfört med 2011 då BNP-tillväxten uppgick till 3,0 procent. Väntat var +0,8 procent, enligt Bloomberg News.

På tisdagseftermiddagen kommer statistik över hur den amerikanska julhandeln gick, vidare har de amerikanska budgetförhandlingarna ånyo skapat rubriker efter skarpa varningar på måndagskvällen från både president Barack Obama och även finansminister Timothy Geithner.

Barack Obama varnade för att "marknaden kan gå överstyr" om inte skuldtaket höjs och Timothy Geithner sade att de extraordinära åtgärder som USA:s finansdepartement vidtar för att undvika att slå i skuldtaket enbart kommer att räcka till perioden mitten av februari till i början av mars.

Marsterminerna för de ledande amerikanska börsindexen noterades något lägre, kring klockan 10.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?