1515
Annons

Råvaror: Tungt för oljan<br />

Råvarupriserna noterades i olika riktningar på tisdagen. Oljan tyngdes av förnyad oro för skuldtaket samtidigt guldet steg efter att flera analytiker spått en prisuppgång under 2013.

Debatten kring det amerikanska skuldtaket har tilltagit sedan USA:s president Barack Obama på måndagskvällen varnat för att "marknaden kan gå överstyr" om inte skuldtaket höjs. Finansminister Timothy Geithner sade att de extraordinära åtgärder som USA:s finansdepartement vidtar för att undvika att slå i skuldtaket enbart kommer att räcka till perioden mitten av februari till i början av mars.

På råoljemarknaderna var Brent-oljan i första termin vid golvhandelns stängning i New York ned 1:45 dollar till 110:43. WTI-oljan var samtidigt 0:85 dollar lägre på 93:28.

"Oron kring skuldtaket börjar krypa in på marknaden. Skuldtaket var förbisetts ett tag, efter förväntningarna om att dem även skulle lösa det problemet, nu ser det ut som att det finns en risk för att det misslyckas. Det ger avtryck i marknaden", kommenterade Bill O'Grady, chefsmarknadsstrateg på Confluence Investment Management, till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden noterades större uppgångar, när spotpriset på guld steg över 13 dollar till cirka 1.681 dollar per ton, samtidigt som silvret höjts 0:34 dollar till 31:39.

Bloomberg News har sammanställt ett antal analytikers syn på guldpriset 2013 och samtliga räknar med högre nivåer, även om uppgången är måttlig. Credit Suisse tror på ett genomsnittspris på 1.740 dollar per uns, medan Danske Bank räknar med 1.720 dollar och Unicredit spår 1.700 dollar.

"Guldet kommer definitivt att fortsätta stiga men euforin har avtagit. Historiken är jättebra men i år kommer det att vara en andhämtningspaus", sade Donald Selkin, marknadsstrateg vid National Securities till Bloomberg News.

Priset på platina har överstigit guldpriset för första gången sedan april 2012. Världens största producent av råvaran, Anglo American Platinum, meddelade att bolaget kommer att minska produktionen.

Basmetallerna på London Metal Exchange stängde på blandade nivåer. Kopparns tremånaderstermin noterades 6 dollar lägre på 7.994 dollar per ton, medan zinkpriset tappat 1 dollar till 1.995.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?