1515
Annons

Råvaror: Guldpriset stiger<br />

Priserna på råvaror noterade blandade rörelser i den inledande handeln på tisdagen. Råoljan sjönk tillbaka efter att investerare skiftat fokus till att de höga priserna inte stöds av fundamenta, samtidigt som ädelmetallerna fick visst stöd av oro inför de kommande förhandlingarna om skuldtaket i USA.

På råoljemarknaderna visade Brent-oljan i första termin vid klockan 8.45 en nedgång på 0,35 dollar till 111,53. WTI-oljan var samtidigt 0,42 dollar lägre till 93,72.

"Vi ser en del tillbakagångar. Givet fundamenta på marknaden var 94 dollar per fat (WTI) helt enkelt för starkt", sa Victor Shum vid IHS Consulting i Singapore till Bloomberg News.

På tisdagen presenteras veckans första statistik över de amerikanska oljelagren i USA i form av American Petroleum Institutes rapport som publiceras 22.30. Därefter kommer den officiella rapporten onsdag, där analytiker räknar med att råoljelagren ska ha stigit 2,4 miljoner fat per dag förra veckan. Bensinlagren spås ha stigit 2,6 miljoner medan destillatlagren bedöms ha ökat 1,5 miljoner fat per dag.

Att den utökade Seaway-ledningen togs i bruk sent förra veckan bedöms inte ha fått någon effekt på veckans lagerstatistik.

"Vi kommer troligen få en ny uppgång i Cushing innan vi ser påverkan från att Seaway åter har öppnat. Den utvidgade ledningen kommer att kunna transportera 400.000 fat per dag från Cushing, vilket kommer kunna leda en nedgång i Cushing-lagren", sa Phil Flynn, senior marknadsanalytiker vid Price Futures Group.

På ädelmetallmarknaden noterades uppgångar, när spotpriset på guld steg knappt 7 dollar till drygt 1.674 dollar per ton, samtidigt som silvret steg 0,10 dollar till 31,145.

Marknadsaktörer har börjat rikta blickarna mot de kommande förhandlingarna i politiken i USA angående en höjning av skuldtaket.

President Barack Obama varnade på måndagskvällen för att "marknaden kan gå överstyr" om inte skuldtaket höjs och Timothy Geithner sade att de extraordinära åtgärder som USA:s finansdepartement vidtar för att undvika att slå i skuldtaket enbart kommer att räcka till perioden mitten av februari till i början av mars.

Samtidigt sa Federal Reserves chef Ben Bernanke i ett tal på måndagskvällen att han är "försiktigt optimistisk" om de ekonomiska utsikterna för de kommande åren.

Han indikerade vidare att han noga kommer att studera de potentiella kostnaderna för centralbankens tillgångsköp.

Basmetallerna på London Metal Exchange visade blandade små rörelser, där kopparns tremånaderstermin noterades 25 dollar lägre på 7.975 dollar per ton, medan zinkpriset backade 10 dollar till 1.986.

Noteringar kl 08.45
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin  -0,42 USD  93,72
Brent, första termin  -0,35 USD  111,53Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar  -25 USD  7.975
Zink  -10 USD  1.986
Aluminium  -13 USD  2.039
Nickel  +25 USD  17.280
Bly  -20 USD  2.277
Tenn  +50 USD  24.800Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld  +6,55 USD  1.674,40
Silver  +0,0975 USD  31,145Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)
Bomull  +0,0013 USD  0,7565


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?