Annons

Räntor och valutor: Yenen starkare<br />

Räntespreadarna i Europa vidgas i den inledande handeln på tisdagen samtidigt som Europabörserna sjunker svagt efter att marknadens fokus på förhandlingarna kring det amerikanska skuldtaket ökat.

Samtidigt har yenen stärkts efter att Japans ekonomiminister Akira Amari varnat för risker med en överdriven yenförsvagning. Dollarn handlas ganska stabilt mot euron och kronan visar små förändringar mot världsvalutorna.

Den tioåriga svenska statsobligationsräntan sjunker 1 punkt till 1,77 procent. Den tyska tioårsräntan handlas oförändrat till 1,44 procent och i Spanien och Italien stiger räntorna några punkter.

Debatten kring det amerikanska skuldtaket skruvades upp på måndagskvällen. USA:s president Barack Obama varnade för att "marknaden kan gå överstyr" om inte skuldtaket höjs och finansminister Timothy Geithner sa att de extraordinära åtgärder som USA:s finansdepartement vidtar för att undvika att slå i skuldtaket enbart kommer att räcka till perioden mitten av februari till i början av mars.

Amerikanska marknadsräntor sjunker svagt och den tioåriga statsobligationsräntan är ned 1 punkt till 1,83 procent.

Riksbankschef Stefan Ingves sa i en intervju med Dagens Nyheter att man bör överväga tvingande krav på amortering av bolån, om inte bankerna tar sitt ansvar.

"Jag menar att man bör överväga något slags myndighetskrav på amortering av bolån. Det är inte bra om lånen har evig löptid eftersom det uppstår alltför stora risker", sa han och tillade att det är upp till bankerna om sådana krav ska införas.

Mikael Johansson skriver i SEB:s morgonbrev att Stefan Ingves uppenbarligen anser att banksektorn hittills inte har gjort tillräckligt när det gäller skärpningar av amorteringskraven.

"Vald tidpunkt för utspelet bör troligen också ses som en markering/varning till allmänheten att inte fortsätta dra på sig för mycket lån nu när Riksbanken drar ned styrräntan - SEB spår ytterligare en räntesänkning vid februarimötet", skriver Mikael Johansson.

Enligt Mäklarstatistik sjönk de svenska bostadsrättspriserna med 1 procent i december jämfört med föregående månad. Även villapriserna sjönk 1 procent.

Under den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna stigit 2 procent jämfört med föregående tremånadersperiod, medan villapriserna sjunkit 1 procent. Under 2012 steg bostadsrättspriserna 8 procent och villapriserna 2 procent.

På den svenska agendan står nu klockan 9.30 SCB-statistik över produktionen i näringslivet i november.

Statistik under morgonen visade att tysk BNP ökade 0,7 procent under 2012 och att budgeten visade ett överskott på 0,1 procent av BNP. Väntat enligt Bloomberg News enkät var 0,8 procents tillväxts och ett underskott på 0,1 procent av BNP.

På Europaagendan riktas intresset nu mot december-KPI från Storbritannien, klockan 10.30, där inflationen väntas ha legat kvar på 2,7 procent.

Federal Reserves chef Ben Bernanke sa i ett tal på måndagskvällen att han är "försiktigt optimistisk" om de ekonomiska utsikterna för de kommande åren och han uppmanade politikerna att höja skuldtaket. Han indikerade vidare att han noga kommer att studera de potentiella kostnaderna för centralbankens tillgångsköp.

"Än så länge tycker vi att få får en viss effekt, det är ganska tidigt. Vi kommer att fortsatta att utvärdera hur effektivt" programmet är "eftersom det är möjligt att med tiden och när situationen förändras kan effekten av dessa verktyg variera", sa han.

Tisdagens tyngsta statistik blir detaljhandeln i USA i december, som släpps klockan 14.30 och som ger svar på hur den amerikanska julhandeln gick. Enligt Bloomberg News analytikerenkät väntas handeln ha ökat med 0,2 procent efter en uppgång med 0,3 procent i november. Exklusive bilar väntas också en uppgång med 0,2 procent.

På en ganska diger USA-agenda riktas intresset i övrigt kanske främst mot Empire Manufacturing Index för januari, som ger en av de första indikationerna på hur det första kvartalet kommer att utvecklas. Från USA kommer också statistik över lagren av osålda varor i november samt PPI för december. Dessutom talar ett par regionala Fed-chefer.

På valutamarknaden handlas dollarn stabilt mot euron samtidigt som yenen stärkts efter att Japans ekonomiminister Akira Amari under natten varnat för risker med en överdriven yenförsvagning kommer att försämra levnadsstandarden genom höjda importpriser. Efter en initial försvagning upp över 89,50 mot dollarn har yenen tappat till 88,90, jämfört med 89,10 vid svensk stängning på måndagen.

"Världen har gått massivt kort i yenen på tanken att Japan kommer att vara mer aggressiva med stimulanser under den nye premiärministern. Kommentarer som Amaris kommer troligen att skrämma de som har korta yenpositioner", sa Imre Speizer, strateg vid Westpac Banking i Auckland, till Bloomberg News.

Japanska marknadsräntor sjönk 1-4 punkter efter att chefen för Bank of Japan, Masaaki Shirakawa, under natten sade att den japanska ekonomin är fortsatt svag, vilket satte fart på spekulationerna om penningpolitiska lättnader vid det kommande BOJ-mötet den 21-22 januari.

Den svenska kronan handlas ganska stabilt mot 6,45 mot dollarn och 8,62 mot euron.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?