1515
Annons

Räntor och valutor: Yenen starkare<br />

Räntespreadarna i Europa vidgas i den inledande handeln på tisdagen samtidigt som Europabörserna sjunker svagt efter att marknadens fokus på förhandlingarna kring det amerikanska skuldtaket ökat.

Samtidigt har yenen stärkts efter att Japans ekonomiminister Akira Amari varnat för risker med en överdriven yenförsvagning. Dollarn handlas ganska stabilt mot euron och kronan visar små förändringar mot världsvalutorna.

Den tioåriga svenska statsobligationsräntan sjunker 1 punkt till 1,77 procent. Den tyska tioårsräntan handlas oförändrat till 1,44 procent och i Spanien och Italien stiger räntorna några punkter.

Debatten kring det amerikanska skuldtaket skruvades upp på måndagskvällen. USA:s president Barack Obama varnade för att "marknaden kan gå överstyr" om inte skuldtaket höjs och finansminister Timothy Geithner sa att de extraordinära åtgärder som USA:s finansdepartement vidtar för att undvika att slå i skuldtaket enbart kommer att räcka till perioden mitten av februari till i början av mars.

Amerikanska marknadsräntor sjunker svagt och den tioåriga statsobligationsräntan är ned 1 punkt till 1,83 procent.

Riksbankschef Stefan Ingves sa i en intervju med Dagens Nyheter att man bör överväga tvingande krav på amortering av bolån, om inte bankerna tar sitt ansvar.

"Jag menar att man bör överväga något slags myndighetskrav på amortering av bolån. Det är inte bra om lånen har evig löptid eftersom det uppstår alltför stora risker", sa han och tillade att det är upp till bankerna om sådana krav ska införas.

Mikael Johansson skriver i SEB:s morgonbrev att Stefan Ingves uppenbarligen anser att banksektorn hittills inte har gjort tillräckligt när det gäller skärpningar av amorteringskraven.

"Vald tidpunkt för utspelet bör troligen också ses som en markering/varning till allmänheten att inte fortsätta dra på sig för mycket lån nu när Riksbanken drar ned styrräntan - SEB spår ytterligare en räntesänkning vid februarimötet", skriver Mikael Johansson.

Enligt Mäklarstatistik sjönk de svenska bostadsrättspriserna med 1 procent i december jämfört med föregående månad. Även villapriserna sjönk 1 procent.

Under den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna stigit 2 procent jämfört med föregående tremånadersperiod, medan villapriserna sjunkit 1 procent. Under 2012 steg bostadsrättspriserna 8 procent och villapriserna 2 procent.

På den svenska agendan står nu klockan 9.30 SCB-statistik över produktionen i näringslivet i november.

Statistik under morgonen visade att tysk BNP ökade 0,7 procent under 2012 och att budgeten visade ett överskott på 0,1 procent av BNP. Väntat enligt Bloomberg News enkät var 0,8 procents tillväxts och ett underskott på 0,1 procent av BNP.

På Europaagendan riktas intresset nu mot december-KPI från Storbritannien, klockan 10.30, där inflationen väntas ha legat kvar på 2,7 procent.

Federal Reserves chef Ben Bernanke sa i ett tal på måndagskvällen att han är "försiktigt optimistisk" om de ekonomiska utsikterna för de kommande åren och han uppmanade politikerna att höja skuldtaket. Han indikerade vidare att han noga kommer att studera de potentiella kostnaderna för centralbankens tillgångsköp.

"Än så länge tycker vi att få får en viss effekt, det är ganska tidigt. Vi kommer att fortsatta att utvärdera hur effektivt" programmet är "eftersom det är möjligt att med tiden och när situationen förändras kan effekten av dessa verktyg variera", sa han.

Tisdagens tyngsta statistik blir detaljhandeln i USA i december, som släpps klockan 14.30 och som ger svar på hur den amerikanska julhandeln gick. Enligt Bloomberg News analytikerenkät väntas handeln ha ökat med 0,2 procent efter en uppgång med 0,3 procent i november. Exklusive bilar väntas också en uppgång med 0,2 procent.

På en ganska diger USA-agenda riktas intresset i övrigt kanske främst mot Empire Manufacturing Index för januari, som ger en av de första indikationerna på hur det första kvartalet kommer att utvecklas. Från USA kommer också statistik över lagren av osålda varor i november samt PPI för december. Dessutom talar ett par regionala Fed-chefer.

På valutamarknaden handlas dollarn stabilt mot euron samtidigt som yenen stärkts efter att Japans ekonomiminister Akira Amari under natten varnat för risker med en överdriven yenförsvagning kommer att försämra levnadsstandarden genom höjda importpriser. Efter en initial försvagning upp över 89,50 mot dollarn har yenen tappat till 88,90, jämfört med 89,10 vid svensk stängning på måndagen.

"Världen har gått massivt kort i yenen på tanken att Japan kommer att vara mer aggressiva med stimulanser under den nye premiärministern. Kommentarer som Amaris kommer troligen att skrämma de som har korta yenpositioner", sa Imre Speizer, strateg vid Westpac Banking i Auckland, till Bloomberg News.

Japanska marknadsräntor sjönk 1-4 punkter efter att chefen för Bank of Japan, Masaaki Shirakawa, under natten sade att den japanska ekonomin är fortsatt svag, vilket satte fart på spekulationerna om penningpolitiska lättnader vid det kommande BOJ-mötet den 21-22 januari.

Den svenska kronan handlas ganska stabilt mot 6,45 mot dollarn och 8,62 mot euron.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?