1515
Annons

Europabörser: Burberry <br />lyfter i London<br />

Europabörserna handlas runt nollan på tisdagen. På statistikfronten är det relativt lugnt och stämningen kan anses avvaktande, medan rapportsäsongen tickar allt närmare.

Under måndagen låg fokus på Federal Reserve i USA. Vid en utfrågning i Michigan uppmanade Fed-chefen Ben Bernanke kongressen att höja skuldtaket. Han sa sig också  vara försiktigt optimistisk kring det ekonomiska läget i landet. Bernanke noterade förbättringarna på bostadsmarknaden men ville se en starkare arbetsmarknad.

Gällande skuldtaket i USA upprepade Obama under gårdagen tidigare hållning att han inte tänker förhandla med kongressen om skuldtaket. Hans motpart John Boehner sa samtidigt att konsekvenserna av att inte höja skuldtaket är verkliga, men det är även konsekvenserna av att inte ta itu med statens utgiftsproblem.

"Vi såg ett rally baserat på lättnader efter att det finansiella stupet undveks? Nu skiftar fokus tillbaka mot stupet och skuldtaket", sa en investeringschef vid Allianz Global Investors i London, till Bloomberg.

I Tyskland visade statistik att BNP steg något mindre än väntat under 2012. Utfallet blev 0,7 procent, att jämföra med väntade 0,8 procent.

Rio Tinto steg 0,8 procent efter att bolaget lämnat en uppdatering. Järnmalmsproduktionen ökade med 4 procent under 2012 till 253 miljoner ton. Bolagets prognos, från 16 oktober, var en järnmalmsproduktion på 250 miljoner ton under 2012.

Marknaderna är fortsatt volatila men verksamheten utvecklas väl, uppger bolaget som också tagit beslut om att gå vidare med expansionsinvesteringar i Pilbara-regionen i Australien. Produktionen av järnmalm ska öka där till 360 miljoner ton årligen till mitten av 2015, från en planerad nivå om 290 miljoner ton i slutet av 2013. I sektorn var också BHP Billiton upp 0,7 procent.

Air Berlin kommer att skära ned personalstyrkan med 900 arbetstillfällen som en del av det tyska flygbolagets program för kostnadsreduceringar som ska spara 400 miljoner euro vid 2014. Aktien steg 0,6 procent.

H&M visade upp försäljningssiffror för december som överträffade förväntningarna. I London redovisade Burberry resultatet i det tredje kvartalet i dess brutna räkenskapsår, vilka överträffade förväntningarna. Aktien steg 4,5 procent till sin högsta notering på fem månader.

IG Group föll 3 procent efter att bolaget sagt att såväl intäkter från dess tradingverksamhet som resultatet före skatt minskat markant under dess första halvår i det brutna räkenskapsåret, med slut i november.

Noteringar kl 12.09
DJ Stoxx 600 Europa  286 +0,0 % 
DJ Stoxx 50 Europa  2.632  -0,1 % FTSE 100 London  6.109  0,00%
DAX Frankfurt  7.720  -0,1 % 
CAC 40 Paris  3.711  0,10%SMI Zürich  7.246  0,60%
IBEX 35 Madrid  8.602  -0,4 % 
FTSE MIB Milano  17.452  0,40%


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?