1515
Annons

Stockholmsbörsen: Positiv öppning<br />

Stockholmsbörsen kan väntas öppna uppåt, liksom de ledande europeiska handelsplatserna, på måndagen.

Kring klockan 8.50 noterades terminerna för FTSE 100, CAC 40, DAX samt Euro Stoxx 50 från 0,3 till 0,4 procent upp.

SKF meddelade inför öppning att efterfrågan minskade allteftersom under fjärde kvartalet och nu räknar bolaget med att det fortsätter på denna lägre nivå under början av 2013. Det framkom i ett pressmeddelande där nya sparåtgärder lanserades.

För det fjärde kvartalet 2012 kommer SKF att rapportera omstruktureringskostnader på 200 miljoner kronor som ett första steg i programmet och ytterligare 100 miljoner kronor för nedskrivningar av tillgångar. Syftet är att sänka årlig kostnadsbas med 3 miljarder kronor, fram till slutet av 2015.

IFS kunde inte infria sina förväntningar under 2012, meddelades i ett pressmeddelande inför öppning där det även redovisades preliminära resultatsiffror för helåret.

UBS har sänkt rekommendationen för Getinge till neutral, från tidigare köp, efter fredagens vinstvarning. Bernberg har dock upprepat tidigare köprekommendation på måndagsmorgonen.

Inom hälsovårdssektorn har vidare Bank of America Merrill Lynch höjt Meda till neutral, från underperform.

Bank of America Merrill Lynch har även sänkt Volvo till undervikt medan Scania höjts till köp. Société Générale har höjt rekommendationen för Scania till neutral, från sälj.

Nomura har i sin tur dragit upp Sandvik till köp, från tidigare neutral. Credit Suisse har höjt Securitas till outperform, från neutral. Dessutom har Barclays sänkt Nokia till undervikt, från jämvikt. Aktieanalytikerteamet på Nordea har dragit upp Raysearch Laboratories till starkt köp, från tidigare köp. Vidare har Morgan Stanley upptagit bevakning av SCA med rekommendationen övervikt och riktkursen 170 kronor.

Malmbergs, Addnode, Haldex och Hiq får samtliga rekommendationen köp i veckans nummer av Börsveckan.

Detaljhandelsbolag väntas hamna i fokus senare under veckan. På tisdagen levererar både Clas Ohlson och H&M försäljningssiffror för december medan Kapp-Ahl, Venue Retail Group samt RNB publicerar resultat på onsdagen. Avanza publicerar vidare kvartalssiffror på torsdagen och från utländskt håll levererar bland annat Goldman Sachs, JP Morgan, Bank of America samt Citigroup samtliga kvartalsrapporter.

Måndagens makroagenda är tunn och enda punkt av visst intresse är november månads industriproduktion i euroområdet. Till kvällen, klockan 22, talar Fed-chefen Ben Bernanke.

Charles Evans, chef för Federal Reserve i Chicago, sa i Hongkong på måndagen att han är förhoppningsfull om att en uppgörelse om det amerikanska skuldtaket kan träffas. Under tiden som arbetet med att försöka minska budgetunderskottet pågår så bör Fed behålla en ackommoderande penningpolitik för att stötta ekonomin, sa han vidare.

Marsterminerna för de ledande amerikanska börsindexen noterades svagt uppåt på måndagsmorgonen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?