Annons

Stockholmsbörsen: Avvaktande måndag<br />

Veckans handel på Stockholmsbörsen inleddes i försiktigt positiva tongångar men med måttlig omsättning och utan större kursrörelser för de större bolagen. Uttalanden från en par Fed-chefer samt en kinesisk börsuppgång ingav ett visst mått av optimism. Överlag var stämningen dock avvaktande inför kommande bolagsrapporter både i Sverige och USA.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde 0,1 procent upp till indexnivån 1.132,8. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 9,8 miljarder kronor.

Måndagen började med stigande börsindex i flertalet länder i Europa, sedan Fed-chefen i Chicago, Charles Evans, i helgen sagt sig se "betydande förbättringar" i ekonomin. Chicago Fed-chefen var också optimistisk om att kongressen och president Barack Obama ska kunna nå en överenskommelse om det amerikanska skuldtaket.

Samtidigt signalerade både han och en kollega att de stöder en fortsatt stimulerande penningpolitik.

Än mer påtaglig var optimismen i Kina, där börserna steg cirka 2,5 procent efter uppgifter med innebörden att restriktionerna för utländska investeringar i landet kan komma att minska.

I Stockholms storbolagsindex tog Getinge täten med en uppgång på 1,3 procent. Aktien föll brant i samband med förra veckans vinstvarning, men har nu alltså tagit igen en del förlorad mark. En rad mäklarhus har emellertid sänkt sina riktkurser för Getinge och bland andra UBS och Pareto Öhman har även tagit ned rekommendationen för aktien.

Bättre än index gick också SCA, bland annat med stöd av en positiv analys från Morgan Stanley. Enligt investmentbanken är bolaget fortfarande undervärderat, med hänsyn taget till den väntade marginal- och tillväxtutvecklingen. SCA B stängde 0,6 procent upp till kursen 145:60 kronor, efter att under dagen ha satt nytt kursrekord med 146:50 kronor.

Även Securitas avancerade med hjälp av en rekommendationshöjning. Credit Suisse har höjt sitt betyg till outperform, från neutral, och även skruvat upp riktkursen till 69 kronor (58). Aktien steg 0,8 procent.

Bromstillverkaren Haldex får en upprepad köprekommendation av tidningen Börsveckan mot bakgrund av att bolaget väntas lyfta sin lönsamhet i år, trots en svag fordonsmarknad. Haldex steg 1,6 procent.

På nedsidan märktes ett antal verkstadsbolag, bland dem SKF, vars B-aktie backade 0,6 procent. Nya sparåtgärder krävs sedan efterfrågan minskat gradvis under det fjärde kvartalet och nu beräknas stanna på denna lägre nivå under början av 2013, meddelade bolaget. Kostnadsbasen ska sänkas med 3 miljarder kronor fram till slutet av 2015.

En annan förlorare var Skanska. "För dyr", är Börsveckans bedömning, trots vissa ljuspunkter i USA. Skanska B backade 0,6 procent.

IFS B tappade 3,4 procent. Bolaget kan inte infria sina förväntningar för 2012, meddelades inför börsöppning, då det även redovisades preliminära resultatsiffror för helåret.

Fingerprint Cards steg drygt 10 procent efter en order på 100.000 enheter av bolagets linjesensorteknik.

New Wave tog också ett kliv uppåt, plus 7,7 procent, i spåren av en positivt hållen analys i måndagens Dagens Industri.

Än större vinnare var Recyctec och CLS som rusade 73 respektive 27 procent. Vidare steg Taurus Energy drygt 16 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?