ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Så mjölkar banken din kapitalförsäkring

  • Foto: Maja Suslin/Scanpix
Storbankernas avgifter på kapitalförsäkringar kostar många småsparare tusenlappar varje år. Extra dyrt kan det bli för SEB:s och Nordeas kunder. De måste betala en extra avgift om de vill ta ut sina pengar under de fem första åren.

En kapitalförsäkring används ofta som konto för värdepapper, till exempel aktier och fonder. Alla de fyra storbankerna erbjuder sådana försäkringar till sina kunder. De är dock inte gratis. Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken tar ut en avgift på runt en halv procent av det insatta kapitalet – varje år. På lång sikt försvinner många tusenlappar i avgifter.

Föreställ dig att en person sätter in 250.000 kronor i en kapitalförsäkring helt utan avgifter. Om pengarna växer med i genomsnitt 7 procent per år har de efter 20 år vuxit till 967.000 kronor.

Med en årsavgift på 0,65 procent har pengarna bara vuxit till 854.000 kronor. Då har banken alltså plockat ut över 100.000 kronor i avgifter.

Det finns dock alternativ. Den som väljer det nya investeringssparkontot, ISK, slipper årsavgiften. Trots det har långt ifrån alla svenskar valt att byta. Bara 6 procent av de vuxna svenskarna har ett investeringssparkonto. Något som knappast ökar flyttviljan är att två av storbankerna, Nordea och SEB, har en uttagsavgift på sina kapitalförsäkringar.

Günther Mårder, sparekonom på nätmäklaren Nordnet som konkurrerar med storbankerna om sparkunder, är kritisk till upplägget.

"Att storbankerna fortsätter att erbjuda en kostsam kapitalförsäkring när de samtidigt har avgiftsfria investeringssparkonton är magstarkt. Den egna intjäningen verkar gå före kundintresset", säger han.

SEB är dyrast av storbankerna med en lägsta årsavgift på 0,65 procent och dessutom en avgift på 2 procent av besparingarna för den som vill flytta sina pengar under de första fem åren efter att kapitalförsäkringen öppnades.

Johan Hagbarth, placeringsstrateg på SEB, säger att banken ser avgifterna som betalning för bland annat rådgivning.

"Vad gäller avgifter så anser vi att kapitalförsäkringen är, eller bör vara, en rådgivningsintensiv och långsiktig produkt. Det är viktigt att den anpassas efter kundens specifika behov och vi har kostnader förknippade med den rådgivningen, samt med löpande rådgivning under försäkringens livstid", säger han.

Enligt Johan Hagbarth ska även uttagsavgiften användas bland annat till att täcka rådgivningskostnader. Han säger att de av SEB:s kunder som tecknade en kapitalförsäkring under 2011, då investeringssparkontot var på gång men ännu inte hade lanserats, har sluppit uttagsavgiften.

"De har kunnat byta kostnadsfritt till en ISK hos oss om de kommit fram till att en ISK är ett bättre alternativ för dem", säger han.

Trots att SEB håvar in stora belopp på årsavgifter från kapitalförsäkringar, något som inte är fallet med ISK, betonar Johan Hagbarth att banken alltid utgår från vad som är det bästa för kunden när de hjälper privatpersoner med att välja sparform.

Håkan Johansson, sparansvarig på konkurrerande Swedbank, ger samma bild.

”Vi informerar absolut om ISK, både vad gäller nya och befintliga kunder. Vi har förordat ISK som det nya allemanssparandet", säger han.

”Om man bara vill ha ett konto för att spara i aktier och fonder till sig själv kanske investeringssparkontot är att föredra. Men om man till exempel sparar till ett barn och vill kunna ha kontroll över kapitalet även efter att barnet fyller 18 år, så är kapitalförsäkring ett bra alternativ”, säger Håkan Johansson.

Så mycket kostar storbankernas kapitalförsäkringar
Kapitalförsäkring:
Årsavgift i procent:
Swedbank Kapitalspar Depå 0,40
SEB Kapitalspar 0,65
Nordea Fondkapitalförsäkring Placera 0,40
Handelsbanken Kapitalspar Depå 0,35

För SEB Kapitalspar tillkommer en avgift på 2 procent för den kund som vill ta ut sina pengar under de första fem åren. För Nordea Fondkapitalförsäkring Placera tillkommer en liknande uttagsavgift på 0,5 procent, också det under de första fem åren. Det finns även dyrare varianter. Listan avser den billigaste tillgängliga försäkringen för varje bank.
Källa: Bankernas hemsidor

Tyck till