1515
Annons

Räntor &amp; valutor: <br />Euron fortsätter stärkas<br />

Europaräntorna sjunker i måndagens inledande handel samtidigt som euron har fortsatt att stärkas.

Strax efter svensk öppning är den tyska tioåriga benchmarkräntan ned 3 punkter till 1,56 procent, från svensk stängning i fredags, medan den svenska tioårsräntan är ned 3 punkter till 1,80 procent.

Måndagens makroagenda är tunn och enda punkt av visst intresse är november månads industriproduktion i euroområdet. Den väntas visa att produktionen steg med 0,2 procent jämfört med oktober och sjönk med 3,1 procent jämfört med ett år tidigare, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

Statsminister Fredrik Reinfeldt är beredd att justera avgiften till a-kassan så att den blir 100 kronor för alla, men då måste facken gå med på en motprestation, sade han i SVT:s Agenda på söndagskvällen.

Sänkt a-kasseavgift skulle kosta cirka 3 miljarder kronor, enligt statsministern, som konstaterade att de är en dyr reform, men att om det är det som LO och arbetstagarsidan önskar är regeringen beredd att lyssna. Villkoren är dock att jobbpakten "kommer på plats".

Euroländer som står inför en bankkollaps liknande den på Irland kommer tvingas att axla en stor del av bördan av framtida räddningspaket om det vill få pengar ur eurozonens räddningsfond, enligt ett förslag som Financial Times tagit del av.

Johan Javeus, SEB, skriver i bankens morgonbrev att om förslaget blir verklighet kommer ESM inte att kunna bli den effektiva kraft för att separera ett lands statsfinanser från eventuella problem hos dess banker som det var tänkt från början. Ett slutligt förslag beräknas vara klart i juni.

USA-räntorna pekar nedåt i den tidiga europeiska handeln, med tioårsräntan ned 5 punkter till 1,85 procent.

Charles Evans, chef för Federal Reserve i Chicago, sade i Hongkong på måndagen dock att han är förhoppningsfull om att kongressen och president Barack Obama ska kunna träffa en uppgörelse om det amerikanska skuldtaket.

Under tiden som arbetet med att försöka minska budgetunderskottet pågår bör Fed behålla en ackommoderande penningpolitik för att stötta ekonomin, sade Charles Evans.

Han sade också att den amerikanska bostadsmarknaden håller på att komma igen och att botten verkar vara nådd.

Han sade att han vill se en högre takt i jobbskapandet och mindre volatilitet och att en indikator för att avsluta de kvantitativa lättnaderna, QE3, är om sysselsättningen har ökat med 200.000 personer under flera månader.

Styrräntorna väntas vara låga till 2015, enligt Charles Evans, som i år är röstande medlem av Feds räntekommitté. Han tillade att han är nöjd med den nuvarande penningpolitiken.

Till kvällen, klockan 22, talar Fed-chefen Ben Bernanke vid University of Michigan.

Japan håller helgstängt på måndagen, men det har inte hindrat yenen från att på måndagsmorgonen försvagas till sin lägsta nivå mot dollarn på över två år och mot euron handlades den tidigare under natten över 120 för första gången sedan i maj 2011.

Analytiker hänför försvagningen till utsikterna om att Japans premiärminister Shinzo Abe ska välja en centralbankschef som kommer att utöka de penningpolitiska lättnaderna för att få yenen att försvagas mer.

"Det finns en enorm förväntan inbyggt i vad Bank of Japan kommer att behöva leverera för att validera rörelserna hittills. Vi räknar med en korrigering i yenen, men den mest sannolika tidpunkten är kanske efter BOJ-mötet", sade Ray Attrill, valutastrateg på National Australia Bank, till Bloomberg News.

Enligt Takehiko Nakao, vice finansminister, beror dock yenförsvagningen inte på Shinzo Abes kommentarer utan på att situationen i Europa stabiliserats och att USA lyckades undvika budgetstupet. Premiärministerns kommentarer bidrog bara till att sätta igång yenförsvagningen, men är inte det enda skälet till den, sade han.

Enligt vice finansministern avser premiärministern inte att få till en konkurrensmässig devalvering av yenen, utan den försvagning som syns nu är ett resultat av en tidigare överdriven förstärkning, sade han.

Yenen handlas nu till 89:44 mot dollarn och till 119:46 mot euron.

Euron har samtidigt stärkts ytterligare mot dollarn sedan i fredags och handlas nu kring 1:337 (1:333).

Kronan är drygt 1 öre starkare mot dollarn och drygt 1 öre svagare mot euron.

SEB:s Boprisindikator visade att de svenska hushållen tror på en starkare utveckling för bostadspriserna i januari jämfört med vad de gjorde föregående månad.


Innehåll från Lunds universitetAnnons

De tog sin cancerforskning från idé till verklighet

Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.
Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.Foto:André de Loisted

På Lunds universitet är cancerforskningen ett av akademins flaggskepp. I nära samarbete med vården och andra aktörer är målet att ta universitetets innovationer ut i den verkliga världen där den kan göra verklig skillnad. Ett lyckat exempel är SAGA Diagnostics AB – ett spinoff-företag som nu arbetar med bland annat AstraZeneca.  

Allt började 2009 när Lao Saal, idag universitetslektor på Lunds universitet, flyttade till Lund och startade en cancerforskargrupp. Forskargruppen fick finansiellt stöd av bland annat Cancerfonden och Vetenskapsrådet och studerade flera olika typer av behandlingssätt för cancersjukdomar. Men, ett område som fick dem att höja på ögonbrynen lite extra var vätskebiopsi.  

– Istället för att behöva göra ett större ingrepp på patienten där man tar ett vävnadsprov, som man vanligtvis gör, kan man genom vätskebiopsi ta ett prov baserat på vätska. Antingen blod, urin eller i vissa fall saliv, säger Lao Saal. 

Här kan du läsa mer om vätskebiopsi

Genom vätskebiopsi kan man mäta hur många cancerceller en patient har i kroppen och hur den förändras. Teknologin mäter nämligen en specifik biomarkör, så kallad cirkulerande tumör-DNA (ctDNA). 

– Det finns idag ett stort behov av förbättrade biomarkörer för att diagnostisera cancer, välja bäst behandling och övervaka hur patienten svarar. Genom ctDNA kan vi lösa de problemen på ett minimalt invasivt sätt, förklarar han. 

Från forskargrupp till spinoff-företag

Åren gick och cancerforskningen fortsatte att blomstra. Forskargruppen hade något stort på gång och en organisation på universitetet såg potential i att ta forskningen ett steg längre. Som en avknoppning bildades cancergenomikföretaget SAGA Diagnostics under 2015, som idag utvecklar ultrakänsliga flytande biopsitester för tidig upptäckt av canceråterfall och precisionsmedicin vid cancerbehandling.

– Vi hade egentligen inga planer på att starta ett företag, utan vi fokuserade bara på forskningen. Men när idén presenterades och chansen kom så tog vi den. Lunds universitet och Lunds universitets cancercentrum (LUCC) har spelat en stor roll för att kunna ta det här betydande steget, säger Lao Saal som är en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB. 

Läs mer om SAGA Diagnostics här 

Lunds universitet en möjliggörare

Sex år har passerat sedan företaget startades och idag har bolaget 20 anställda som strävar efter att förbättra vården med deras ultrakänsliga tjänster och produkter. Företaget finansieras av stora investerare såsom Segulah Medical Acceleration och samarbetar bland annat med läkemedelsjätten AstraZeneca och svenska Alligator Bioscience. 

– Jag är oerhört stolt att vår teknik har nått till vården och kan användas i praktiken. Vi är ett ungt företag som kommit långt på kort tid. Den utveckling och kommersialisering vi har gjort från Lund universitet till att faktiskt kunna göra skillnad för patient och samhälle betyder otroligt mycket, säger Lao Saal. 

Om Lunds universitet cancercentrum
LUCC samordnar cancerforskning vid Lunds universitet och startade under 2019. LUCC ska ge stöd till universitetsledning, fakultetsledning och Region Skånes ledning till att fatta välinformerade och strategiska beslut som rör cancerområdet inom verksamheterna forskning, utbildning, innovation och samverkan. Läs mer om LUCC här.

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?