Annons

Nordenbörser: Nokian upp i Finland<br />

Nordenbörserna noterades med blandade kulörer vid måndagens stängning. Utvecklingen var i linje med den på de större europeiska börserna.

Det nordiska storbolagsindexet, OMXN40, som inte innehåller norska aktier, var vid stängning upp oförändrat på nivån 1.095.

I Norge steg Oslobörsens OBX-index 0,5 procent. Indextungviktaren Telenor lyfte med en kursuppgång på 1,9 procent. Även Statoil gav stöd med +0,3 procent.

I Finland stärktes Nokian av att analytikerna vid Bank of America/Merrill Lynch publicerat en analys där man ställt sig positiva till flera europeiska däcktillverkare, däribland Nokian som fick rekommendationen köp. Aktien steg 2,5 procent, vilket var mest inom det finska H25-indexet.

Outotec gick också starkt, med +1,2 procent. Bolaget meddelade på måndagen att det tecknat ett servicekontrakt värt 140 miljoner euro för ett anrikningsverk för koppar i Ryssland.

I övrigt var det allmänna sentimentet övervägande dystert på måndagens Helsingsforsbörs, där storbolagsindexet H25 sjönk 0,3 procent. I botten av indexet hittades Orion, med -5,2 procent, tyngt av att BofA/ML rekommenderat undervikt i aktien.

På Köpenhamnsbörsen tickade storbolagsindexet C20 ned 0,3 procent. Svagast gick Vestas Wind Systems, som sjönk dryga 9 procent efter beskedet att en aktieägare i bolaget krävt att en oberoende revisor granskar riktigheten hos en rad av bolagets ageranden de senaste åren, bland annat den implementering av nya redovisningsprinciper som gjordes under 2010.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?