1515
Annons

Stockholmsbörsen: Getinge dagens förlorare i försiktig handel<br />

Stockholmsbörsen steg svagt med de ledande europeiska handelsplatserna på fredagen. Nokia fortsatte att klättra efter torsdagens omvända vinstvarning medan Getinge föll efter att ha vinstvarnat inför öppning.

"Det finns goda förutsättningar för vidare kursuppgångar (på Stockholmsbörsen) efter hand, men först måste delårsrapporterna visa att optimismen är befogad", skrev C-G Gyllenram, skribent på tradingportalen.com, i ett veckobrev samt konstaterade att rapportperioden bara är i sin linda ännu och att vi för svensk del får vänta till i slutet av januari innan vi kan dra några större slutsatser av utfallen.

Stockholmsbörsens OMXS30-index var 0,3 procent uppåt till indexnivån 1.130, klockan 13.20. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 5 miljarder kronor.

"Att göra en konkret prognos för börsen under januari blir alltför mycket en gissningslek, men vi ser ingen anledning att ändra vårt grundläggande positiva scenario och behåller vår målkurs om att börsen bör nå 1.180 punkter innan vintern är slut", fortsatte C-G Gyllenram, alltjämt med påpekande om att bågen är relativt hårt spänd efter de två senaste månadernas uppgång och marknaden därmed är extra känslig för eventuella rapportbesvikelser.

Getinge backade nära 10 procent sedan det vinstvarnat inför fredagens öppning. Efterfrågan på koncernens produkter utvecklades svagt under det fjärde kvartalet vilket påverkat såväl orderingång som fakturering negativt. För helåret ökade såväl organisk orderingång som fakturering med knappa 3 procent. Enligt SME Direkts senaste uppdatering av marknadens förväntningar låg snittprognosen på en organisk tillväxt i orderingång på dryga 4 procent för helåret.

Assa Abloy tappade 0,4 procent till 239:60 kronor. Morgan Stanley har återupptagit bevakning av Assa Abloy med rekommendationen jämvikt och riktkursen 225 kronor.

Nokia fortsatte upp nära 2 procent till 29:11 kronor efter torsdagens omvända vinstvarning. Bolaget har i analysuppdateringar på fredagen fått höjd rekommendation till köp från såväl SEB Enskilda som Société Générale.

Scania och Volvo ångade fram 1,2 respektive 1,9 procent till 139:70 respektive 92:70 kronor. Volvo har höjts till Goldman Sachs starka köprekommendation "Conviction List buy", från tidigare neutral. Riktkursen skruvades upp till 130 kronor, från tidigare 100 kronor. Scania fick samtidigt höjd rekommendation till neutral, från tidigare sälj, med ny riktkurs på 148 kronor, upp från 123 kronor.

Exane BNP Paribas har inlett bevakning av Lundin Petroleum med rekommendationen neutral och riktkursen 192 kronor. Aktien backade 0,3 procent till 157:40 kronor.

Alliance Oil backade en knapp procent efter att ha publicerat produktionssiffror för december. Inom olja tappade vidare Africa Oil kring 3 procent och samarbetspartnern Tullow Oil backade i London efter en operativ uppdatering.

SAS retirerade dryga 3 procent efter att ha redovisat passagerarsiffror för december.

Inom fastighetssektorn steg Hufvudstaden svagt medan Castellum tappade nära 2 procent sedan UBS ändrat rekommendationer inom sektorn. Castellum har sänkts till neutral medan Hufvudstaden uppgraderats till köp.

Från USA kommer i eftermiddag statistik rörande handelsbalans i november samt importpriser i december. På bolagsfronten rapporterar Wells Fargo resultat klockan 14.

Marsterminerna för de ledande amerikanska börsindexen var i stort oförändrade, strax efter lunch på fredagen. USA-börserna fortsatte upp efter europeisk stängning på torsdagen.

Japanbörserna gick starkt på fredagen. Den japanska regeringen har beslutat om ett stimulanspaket omfattande 10.300 miljarder yen för att stärka återhämtningen, i linje med tidigare uppgifter i media.


Innehåll från Mpya Sci & TechAnnons

Nischad specialistkompetens på rekordtid

Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.
Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.

I en pandemi, där man snabbt behöver ta fram vaccin, handlar det om att hitta specialistkompetens på kort tid. Det som i vanliga fall tar år har nu tagit månader. Mpya Sci & Tech har dragit sitt strå till stacken.

För att ta fram ett vaccin på rekordtid har läkemedelsindustrin kraftsamlat och delat kunskap på ett helt nytt sätt. En viktig faktor har varit att snabbt få in specialister för att kunna göra de omställningar som krävs. Ett av företagen som har varit med och stöttat läkemedelsbolagen i att hitta nischad specialistkompetens på rekordtid är Mpya Sci & Tech.  

– Vår verksamhet bygger på att matcha kompetens mot behov, och just i dessa tider har det varit extra viktigt att ha rätt kompetens redo för att bistå kunderna snabbt, säger Ellinor Crafoord, Talent Advisor på Mpya Sci & Tech.    

Mpyas specialister är ute på många olika uppdrag. Jonas Bonn, QA specialist för datoriserade system, jobbar just nu på Valneva och vittnar om tajta deadlines och högt ställda krav på den kompetens som anlitas. Maria Andersson, specialist inom validering, beskriver en liknande situation på Novavax där hon är på uppdrag just nu. Maria jobbar med att validera en analysmetod av Novavax-vaccinet. En annan Mpya-konsult, Anna Thaung, QA-specialist på Novavax, berättar om vikten av tvärfunktionellt arbete. 

– Det är viktigt med nätverksmöjligheter när det går så fort. Både med konsultkollegor och kollegor i mitt valideringsnätverk. Det breddar min kunskap. 

Kompetensen att hitta rätt kompetens blir allt mer värdefull. Det handlar inte om att skaffa fram resurser – fler med samma kompetens – utan om att hitta kompletterande kunskap och nischade specialister som tillsammans med personal på läkemedelsbolagen kan utveckla nya lösningar.  

– Exakt, säger Ellinor Crafoord, och för att klara det behöver man vara öppen och nyfiken, men också modig. Vi ger våra konsulter svåra uppdrag, men vi stöttar dem helhjärtat och ser till att miljön ”här hemma” är stimulerande och trygg. 

Jonas Bonn fyller i. 

– Det är tydligt att kunskapsdelning hör framtiden till. Att samarbete över företagsgränser kommer ge världen bättre lösningar snabbare. 

Om Mpya Sci & Tech
Mpya Sci & Tech är ett konsult- och rekryteringsföretag inom teknik och naturvetenskap grundat 2019 med ambitionen att ge specialister en miljö att trivas och utvecklas i. Inte bara vad gäller kunskapsdelning och förkovran, utan också vad gäller ett hållbart yrkesliv där alla delar av livet får plats. ”The more life you live, the more passion you bring to work.” Mpya Sci & Tech har sin hemmabas i Stockholm, Uppsala och Göteborg och har över 80 anställda. Läs mer om Mpya Sci &Tech här. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mpya Sci & Tech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?