1515
Annons

Stockholmsbörsen: Svag dag kring nollstrecket<br />

Stockholmsbörsen handlades strax över nollstrecket under större delen av torsdagen, med Nokia i topp både vad det gäller omsättning och kursuppgång efter en så kallad omvänd vinstvarning.

Närmare börsstängning backade index dock tillbaka. Styrräntorna i Storbritannien och euroområdet hölls som väntat oförändrade och från Kina kom positiv handelsstatistik.

Stockholmsbörsens OMXS30-index backade 0,1 procent till en indexnivån 1.126,9. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till drygt 13 miljarder kronor.

Handeln inleddes med försiktigt positiva tongångar sedan nya data visat att överskottet i Kinas handelsbalans steg mer än väntat i december. Exporten ökade med 13,8 procent (väntat +5,0 procent), medan importen steg 6,0 procent (väntat +3,5).

Dagens huvudnummer på makrosidan var dock räntebeskeden från ECB och Bank of England. Båda centralbankerna behöll styrräntorna oförändrade, vilket också var vad flertalet analytiker räknat med.

ECB-chefen Mario Draghi konstaterade att läget på finansmarknaderna förbättrats och talade om positiva smittoeffekter av pågående strukturprogram.

"Vi ser det positiva resultatet från åtgärder som har genomförts hos alla euroländer och där stora framsteg har gjorts, och det beror inte bara på ECB:s OMT-program", sade han, samtidigt som han konstaterade att den svaga tillväxten i euroområdet väntas fortsätta in i 2013 och att riskerna även fortsatt är "på nedsidan".

De europeiska börserna reagerade initialt dock positivt på uttalandena.

Högst upp i storbolagsindex tronade Nokia, som överraskade marknaden genom att meddela att utvecklingen inom affärsområdet Devices & Services samt Nokia Siemens Networks varit bättre än väntat till följd bland annat av lägre operativa kostnader.

Analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talade med var imponerade av det starka fjärde kvartalet, men påpekade också att försäljningen av Windows-telefoner inte översteg förväntningarna och att guidningen för det första kvartalet 2013 inte var speciellt aggressiv.

Nokiaaktien steg 11,1 procent till 28:57 kronor, den högsta kursen sedan april i fjol. Sektorkollegan Ericsson ökade 2,5 procent.

Bland vinnarna återfanns också Lundin Petroleum, som utsetts till toppval i oljesektorn av Morgan Stanley. Lundinaktien gick upp 2,7 procent till 66:50 kronor.

Scania avancerade 1,7 procent sedan Volkswagen meddelat att bolaget vill fördjupa integrationen med lastbilstillverkaren MAN. Detta tolkades av marknaden som att Volkswagen, storägare i båda Scania och MAN, vill köpa in hela MAN, vilket också bidrar till förväntningar om att Scania står på tur.

På förlorarlistan märktes Swedish Match, som backade 1,9 procent efter tre dagars uppgång. Även SSAB A tappade mark, medan SKF gick ned 1,6 procent efter en rekommendationssänkning av Bank of America Merrill Lynch.

Africa Oil är fortsatt ett toppval inom europeisk oljeprospekterings- och produktionssektor, anser Deutsche Bank. Vidare har ABG Sundal Collier upptagit bevakning av aktien med köprekommendation och 100 kronor som riktkurs. Africa Oil avancerade 2,4 procent till 47:20 kronor.


Innehåll från ZiccumAnnons

Knäcker kostsam kylkedja

Göran Conradson, vd på Ziccum.
Göran Conradson, vd på Ziccum.

Vaccinbolaget Ziccum har utvecklat en teknologi som kan knäcka den kostsamma kylkedjan som i dag fungerar som en bromskloss för vaccinering i låginkomstländer. Vd:n Göran Conradson berättar om innovationen som syftar till att tillgängliggöra covid-19-vaccin till fler – och till en lägre kostnad.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, hade enbart 6,5 procent av befolkningen i låginkomstländer fått sin första vaccindos mot covid-19 i slutet av 2021. Den låga vaccinationsgraden ger fritt spelrum för nya virusvarianter. 

En stor del av problemet är att de vaccin som används i dag måste transporteras i en obruten kylkedja. I vissa låginkomstländer innebär detta att logistiken blir närmast omöjlig. Men vaccinbolaget Ziccum har tagit fram en teknologi, LaminarPace, som kan förändra distributionen i grunden. 

Stor potential för tekniken

– Genom att separera vatten från den aktiva ingrediensen i vaccinet ökar stabiliteten. Ett termostabilt vaccin kan lagras och transporteras utanför kylkedjan, förklarar Göran Conradson, vd på Ziccum, och fortsätter: 

– Nya testresultat visar att vår lufttorkningsteknologi kan användas för att producera termostabila torrpulvervacciner på fyra stora vaccinplattformar. 70 procent av de godkända covid-19-vaccinen och 67 procent av vaccinkandidaterna som genomgår kliniska studier använder en av dessa plattformar. 

Mindre kostsam transport

Att transportera pulvervaccin som behåller sina egenskaper utanför ett kylskåp är inte bara mindre komplicerat, utan också betydligt mindre kostsamt. Här finns alltså möjligheter för att vaccinera fler, till ett lägre pris. 

Enligt Göran Conradson är det stora krafter i rullning för att komma bort från kylkedjan. Vaccinjättarna har börjat undersöka om mindre förpackningar som kräver färre kylskåp kan underlätta processen.

– Problemet är att de fortfarande använder samma grundteknologi för sin vaccintillverkning. Vi kan likna det med det som händer inom bilbranschen, där tillverkare genom olika metoder försöker minska utsläppen från bensin- och dieselbilar. Mitt i detta kommer elbilarna och slår igenom med full kraft. Vi ser att Ziccum kan fylla samma funktion på vaccinsidan, säger han. 

Lever upp till flera hållbarhetsmål

Ziccum jobbar aktivt med flera av FN:s globala hållbarhetsmål där företaget har möjlighet att göra skillnad med sin teknologi. Detta är en viktig nyckel för att positionera sig som en lösning på ett globalt problem, och för att attrahera vaccintillverkare och investerare som kan hjälpa bolaget framåt. 

– Vi är väldigt optimistiska om att vi kommer att nå den kommersiella marknaden. Det är egentligen bara en fråga om när, säger Göran Conradson. 

Om Ziccum
Ziccum utvecklar och kommersialiserar LaminarPace, som är en patenterad teknologi för framställning av torra och stabila formuleringar av världens mest behövda vacciner. Sedan starten har bolaget arbetat för att tillgängliggöra barnvacciner, men fokuserar numera också på vaccin mot covid-19. 

Läs mer på www.ziccum.com 

 

Mer från Ziccum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ziccum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?