Annons

Stockholmsbörsen håller emot<br />

Stockholmsbörsen höll sig oförändrat med de ledande europeiska handelsplatserna. Bland annat Scania steg efter ett utlåtande från Volkswagen kring innehavet i MAN medan SKF däremot tappade i rekommendationsflödet.

"Jag hade kanske räknat med en rekyl då börsen gått så bra under slutet av förra året samt inledningen av detta år, men den håller emot bra. Fokus har gått från de amerikanska budgetdiskussionerna till kommande rapporter. Visst hopp har skönjts och skulle kunna innebära fortsatt uppgång de närmaste dagarna på förhoppningar om ljusare framtidssignaler i rapporterna", säger Nordeas aktiestrateg Jonas Olavi.

Han poängterar vidare för Nyhetsbyrån Direkt att utländska rapporter börjar trilla in under nästa vecka och att svenska rapporter sedan börjar inkomma veckan därpå. Dessa måste leva upp till förväntningarna för fortsatt uppgång.

Stockholmsbörsens OMXS30-index var i stort oförändrat kring indexnivån kring 1.128, klockan 13.30. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till knappa 5 miljarder kronor.

I Europa var FTSE 100, DAX, CAC 40 och Euro Stoxx 50 samtliga från 0,2 procent ned till 0,2 procent upp.

"Nattens statistik från Kina har hjälpt till att hålla investerarhumöret uppe, även om utlåningen i december inte nådde upp till förväntningarna", säger Jonas Olavi vidare.

Kinas handelsbalans steg till 31,62 miljarder dollar i december, från 19,63 miljarder i november, väntat var 20,00 miljarder. Exporten steg med hela 13,8 procent (väntat +5,0 procent), medan importen ökade med 6,0 procent (väntat +3,5).

Scania ångade fram 1,7 procent på Stockholmsbörsen sedan Volkswagen meddelat att det vill fördjupa integrationen av och kontrollen över lastbilstillverkaren MAN. Det har på marknaden tolkats som att Volkswagen, storägare i båda Scania och MAN, vill köpa in hela MAN, vilket också bidrar till förhoppningar om att Scania står på tur. Volvo fortsatte däremot ned 0,6 procent sedan Alcoa lämnat en dyster prognos för den nordamerikanska lastbilsmarknaden 2013 i rapporten i tisdags.

"Bara för att Volkswagen köper ut MAN betyder det inte automatiskt att de fortsätter med ett utköp av Scania. Risken är att aktieägare inte får den budpremie de hoppas på (för sina Scaniaaktier) utan istället blir sittande med en låglikvid aktie. Det har nu givits ett bra läge nu att sälja Scania och i stället köpa Volvo. Även om Alcoa kommer med bra argument är de inte experter på nordamerikansk lastvagnsmarknad. Utan vänta in vad Volvo har att säga, ett bolag som dessutom verkar i fler regioner", säger Jonas Olavi.

SKF backade 1,7 procent efter sänkt rekommendation till underperform, från neutral, hos Bank of America Merrill Lynch.

Lundin Petroleum är ett toppval medan Enquest är en mindre attraktiv aktie inom oljesektorn, enligt en sektorsuppdatering från Morgan Stanley. Lundin Petroleum steg 2,5 procent medan Enquest tappade 0,8 procent.

Africa Oil är fortsatt ett toppval inom europeisk oljeprospekterings- och produktionssektor, anser Deutsche Bank, trots en sänkt riktkurs med 10 kronor till 70 kronor. ABG Sundal Collier har vidare upptagit bevakning av aktien med köprekommendation och 100 kronor som riktkurs. Africa Oil avancerade dryga 3 procent till 47,70 kronor.

Taurus Energy, listat på Aktietorget, klättrade dryga 16 procent till 1,43 kronor och aktien har därmed nära trefaldigats sedan årsskiftet. Under innevarande kvartal väntas för bolaget signifikant testbesked.

Att Lucara Diamond nu har utvunnit fyra exemplar av de sällsynta och dyrbara så kallade blå diamanterna vid Karowegruvan i Botswana talar för att fler stenar av samma typ kommer att hittas i framtiden, säger vd William Lamb i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt. Aktien steg kring 1 procent.

Klockan 13.45 lämnar ECB räntebesked och 45 minuter senare inleder ECB-chefen Mario Draghi på sedvanligt manér sin presskonferens. Från USA väntas veckovis jobbdata samt grossistlagersstatistik för november under eftermiddagen.

Marsterminerna för de ledande amerikanska börsindexen var från 0,2 till 0,3 procent högre, kring klockan 13.30.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?