Annons

Råvaror: Oljan blev dyrare<br />

Råvarupriserna noterades högre på bred front på torsdagen.

Stöd gavs av kinesisk handelsstatistik som inkom under natten, och visade att såväl importen som exporten stigit mer än väntat i december. Vidare var ECB:s räntebesked i fokus, där styrräntan som väntat lämnades oförändrad.

Vid klockan 18.30 noterades priset på Brent-olja 0:56 dollar högre till 112:32 dollar per fat. WTI-oljan var samtidigt upp 0:99 dollar till 94:09.

"Vi går framåt efter den mycket starka handelsstatistiken från Kina, som kan indikera om ökad efterfrågan under 2013. Att euron stigit mot dollarn efter Mario Draghis kommentarer ger även stöd", det sade John Kilduff, partner vid Again Capital, till Bloomberg News.

I Kina redovisades statistik som klart överraskade marknaden positivt. Handelsbalansen steg i december och översteg analytikernas förväntningar betydligt, och ökade till ett överskott om 31,62 miljarder dollar från 19,63 miljarder i november. Väntat var 20,00 miljarder. Exporten steg med 14,1 procent (väntat +5,0 procent), medan importen ökade 6,0 procent (väntat +3,5).

ECB lämnade som väntat styrräntan oförändrad vid torsdagens möte, och Mario Draghi sade på den efterföljande presskonferensen att beslutet var enhälligt.

ECB-chefen sade vidare att den svaga tillväxten väntas fortsätta in i 2013, men under senare delen av året spås en gradvis återhämtning

Även på basmetallmarknaden London Metal Exchange var riktningen uppåt. Kopparns tremånaderstermin hade stigit 52 dollar till 8.132 dollar per ton, medan motsvarande termin för zink var upp 32 dollar till 2.048 dollar per ton.

Importen av koppar till Kina sjönk i december till 341.210 ton från 365.330 ton i november. Aluminiumimporten sjönk samtidigt till 66.000 ton från 72.500 ton.

I Japan bedöms användningen av zink stiga kraftigt under 2013. Mitsui Mining & Smelting räknar med att efterfrågan kommer att stiga med 10 procent till den högsta nivån på sex år i takt med en försvagad yen och regeringens åtgärder för att få fart på ekonomin.

På ädelmetallmarknaden steg spotpriset på guld cirka 19 dollar till 1.676 dollar per uns. Silvret var upp 0:47 dollar till 30:82.

På valutamarknaden stärktes euron med över 1 cent gentemot dollarn, till nivån 1:3218. Euron stärktes, förutom av Draghis uttalanden, även efter att Spanien på torsdagen sålde statsobligationer för mer än väntat.

Noteringar klockan 18.30
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin +0:99 USD 94:09:00
Brent, första termin +0:56 USD 112:32:00
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar +52 USD 8.132
Zink +32 USD 2.048
Aluminium +43 USD 2.118
Nickel -74 USD 17.476
Bly +33 USD 2.348
Tenn +5 USD 24.65
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld +19:13 USD 1.676:88
Silver +0:4675 USD 30:825
Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)

Bomull -0:0001 USD 5.193056


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från KIAAnnons

Så mycket kan du vinna på en laddhybrid – kalkylatorn ger svaret

Fossildriven eller laddbar bil – funderar du också på vilket av alternativen som är mest fördelaktigt just för dig?

Tack vare en ny kalkylator kan du nu snabbt få svaret.

Räkna själv – så mycket kan du spara 

Allt fler förare i Sverige upptäcker fördelarna med att köra en laddhybrid eller en elbil.

Hittills i år är 29,3 procent av alla nya bilar som säljs på den svenska marknaden laddbara.

För Kia, ett av de ledande varumärkena när det gäller laddbara bilar på den svenska elbilsmarknaden, är motsvarande siffra 57 procent.

Men hur stor är egentligen skillnaden i miljöpåverkan och kostnad mellan en fossildriven bil (bensin eller diesel) och en eldriven?

För att underlätta svaret på frågan har Kia utvecklat en ny kalkylator. Med den kan du enkelt och snabbt jämföra olika modeller.

Så här går det till:

I kalkylatorn jämför du en Kia plug-in-hybrid med en motsvarande bil som inte är klimatbonusberättigad. 

Därefter fyller du i två parametrar: antal år och körsträcka per år.

Resultatet visar sedan den totala kostnaden samt bilens sammanlagda miljöpåverkan i ton utsläppt koldioxid. 

Exempel:

Vi jämför en Kia Ceed SW Plug-In Hybrid Advance (med el- och bensinmotor) med en Kia Ceed SW 1.4 T-Gdi DCT GT Line (bensinmotor).

Vi fyller i ett ägande på tre år samt en körsträcka på 1 500 mil per år.

Svaret visar att plug-in-hybriden har släppt ut sammanlagt 1,31 ton koldioxid medan motsvarande siffra för den bensindrivna är 6,48 ton. 

Skillnaden är alltså 5,17 ton koldioxid vilket motsvarar 51 700 pantade burkar eller lite mer än fem flygresor tur eller retur mellan Stockholm och Genéve.

Vi får samtidigt veta att plug-in-hybriden kostar 5 014 kronor mindre under perioden.

Att välja modellen med laddhybrid är med andra ord en klar fördel för både miljön och din plånbok.

Får fler att upptäcka fördelarna

Den nya kalkylatorn är ytterligare ett sätt för Kia att få fler att upptäcka fördelarna med eldrivna bilar.

Kia satsade tidigt på att elektrifiera så många modeller som möjligt och är nu en av de allra starkaste aktörerna när de gäller laddbara modeller på den svenska marknaden. Över hälften – 57 procent – av de bilar som såldes mellan januari och oktober i år var laddbara. Och redan nästa år är målet att den siffran ska vara 80 procent.

I utbudet finns nu fyra modeller som laddhybrid samt två rena elbilar.

Snart är det dessutom Sverigepremiär för ytterligare en laddhybrid: den populära sjusitsiga familjesuven Kia Sorento som går att beställa redan nu med leverans under det första kvartalet nästa år.

Till 2025 ska det finnas 11 stycken i utbudet (inklusive de befintliga elbilsmodellerna) varav ett flertal av dessa ska vara dedikerade elbilar.

Räkna själv – så mycket kan du spara 

FAKTA: Kia Sorento Plug-In Hybrid

*Drivlinan kombinerar en turboladdad bensinmotor på 1,6 liter och 180 hästkrafter och ett vridmoment på 265 newtonmeter med ett batteri på 13,8 kWh som driver en elmotor på 91 hästkrafter. 

*Tillsammans innebär detta en systemeffekt på 265 hästkrafter och ett kombinerat vridmoment på 350 newtonmeter.

*Drivning sker på alla fyra hjulen genom en sexväxlad automatlåda.

*Sorento byggs på en ny SUV-plattform där det stora batteriet har placerats under golvet till passagerarutrymmet. 

*Nya Sorento är sjusitsig som standard.

*Laddhybriden har ett bagageutrymme som rymmer upp till 809 liter last med den tredje sätesraden nedfälld. Fäller man även mittenraden rymmer Kia Sorento Plug-In Hybrid 1 988 liter. 

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?