Annons

Räntor &amp; valutor: <br />Yenen fortsätter tappa<br />

De amerikanska och japanska räntorna visar små rörelser på torsdagens morgonhandel, samtidigt som yenen fortsätter att tappa mark i spåren av fortsatta förväntningar om nya lättnader från Japans centralbank Bank of Japan.

På den amerikanska statsobligationsmarknaden noteras tioårsräntan 1 punkt högre till 1,88 procent, medan tvåårsräntan är 1 punkt lägre på 0,24 procent.

Det amerikanska finansdepartementet sålde på onsdagen tioåriga statsobligationer för 21 miljarder dollar, och fick den högsta räntan sedan april: 1,863 procent.

Den stora frågan som det väntas bli allt större fokus på är de kommande förhandlingarna i den amerikanska kongressen om skuldtaket samt de automatiska utgiftsminskningarna, som beslutsfattarna måste ta itu med innan slutet på februari/början på mars.

"Det kommer att bli en utdragen strid om skuldtaket inom kort. Köpare väntar på vingarna", sade Tom di Galorna vid Navigate Advisors till Wall Street Journal.

I Japan är den tioåriga statsobligationsräntan oförändrad på 0,83 procent, medan tvåårigen är 1 punkt högre på 0,11 procent.

Efter att flera medier på onsdagen rapporterat om att Bank of Japan vid nästa möte kommer att höja inflationsmålet till 2 procent, var det på torsdagen dags för tidningen Asahi att rapportera samma sak. De skrev även att BOJ överväger nya tillgångsköp för 10.000 miljarder yen.

I Kina redovisades statistik som klart överraskade marknaden positivt. Handelsbalansen steg i december och översteg analytikernas förväntningar betydligt, och ökade till ett överskott om 31,62 miljarder dollar från 19,63 miljarder i november. Väntat var 20,00 miljarder. Exporten steg med 13,8 procent (väntat +5,0 procent), medan importen ökade 6,0 procent (väntat +3,5).

Enligt Zheng Yuesheng, chef för den kinesiska tullmyndighetens statistikavdelning, kommer Kinas handel att vara "något bättre" 2013 än vad den var 2012.

"Svag" världsekonomi, stigande kostnader i Kina och handelsprotektionism kan komma att skapa dåliga förhållanden för kinesiska exportörer.

Han påpekade också att en starkare yuan har varit en orsak för svagheten i den kinesiska exporten 2012.

Vidare konstaterade han att i en enkät utskickad till 2.000 exportörer i landet, från juni till december, klagade minst hälften på fallande order jämfört med 2011.

Annan data visade att nya lån i Kina sjönk i december och noterades till 454,3 miljarder yuan, medan analytikerna hade räknat med nya lån på 550 miljarder. Penningmängden kom in i linje med förväntningarna.

På valutamarknaden är euron i stort sett oförändrad på 1:305 mot dollarn, medan yenen tappat till 88:19 från 87:85 mot dollarn. Kronan visar samtidigt små rörelser mot världsvalutorna.

"Det börjar bli dags för en korrektion efter det stora fallet i yenen. Kortsiktiga aktörer kommer troligen ta hem vinster så fort yenen slutar falla. Men samtidigt finns det en möjlighet förväntningar på att BOJ-lättnader skulle kunna hålla yenen pressad innan bankens policymöte", sade Teppei Ino, valutastrateg vid Bank of Tokyo-Mitsubishi till Reuters.

Torsdagens agenda är fullspäckad, där fokus kommer att ligga på agerandet från de stora europeiska centralbankerna Bank of England och ECB.

Vid ECB:s senaste räntemöte i december stegrades förväntningarna på en räntesänkning efter att ECB-chefen Mario Draghi sagt att det var en "bred" diskussion om styrräntan vid mötet innan ECB-rådet till slut nådde konsensus om att hålla styrräntan oförändrad. Sedan dess har dock förväntningarna på en sänkning dämpats och enbart några få analytiker i Bloomberg News enkät tror att ECB sänker styrräntan vid veckans möte.

"Även om en sänkning inte helt kan uteslutas räknar vi inte med att ECB-rådet kommer att ändra räntorna vid mötet på torsdag. Dels har ledamöter i ECB:s direktion de senaste veckorna försökt att dämpa spekulationerna om en räntesänkning och dels har viktiga sentimentsindikatorer åter stigit", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

På hemmaplan publicerar SCB statistik över KPI och industriproduktion.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?