1515
Annons

Räntor &amp; valutor: <br />Stillsamt inför centralbanksbesked<br />

De europeiska marknadsräntorna visade små rörelser vid öppning på torsdagen. Likaså gjorde valutorna, inför eftermiddagens räntebesked från Bank of England och ECB.

Den tioåriga svenska statsobligationsräntan är oförändrad på 1,71 procent medan den tyska tioårsräntan har stigit 1 punkt till 1,49 procent.

Visserligen ligger störst fokus på de europeiska centralbankernas agerande, men på hemmaplan är dagen knappast händelselös då SCB publicerar statistik över KPI och industriproduktion och orderingång.

Analytikerna räknar med att bland annat lägre bolåneräntor drog ned KPI i december och enligt SME Direkts enkät väntas KPI-inflationen ha letat sig än djupare ned i negativt territorium och sjunkit till -0,2 från -0,1 procent i november. Riksbanken räknade i sin senaste prognos också med en KPI-inflation på -0,2 procent i december.

"Överlag är inflationstrycket måttligt. Dämpade löneökningar och fortsatt fallande priser på importerade varor talar för att inflationen kommer att ligga kvar under 2-procentsmålet under överskådlig framtid. Det stärker bilden av att Riksbanken kommer att sänka reporäntan igen i början på 2013", skriver Nordea i en kommentar.

Industriproduktionen spås enligt SME Direkts ha sjunkit med 0,6 procent jämfört med i oktober. Analytikerna har konstaterat att svaga indikatorer i form av inköpschefsindex och KI:s barometer talar för en krympande produktion.

Huvudnumret är ändå räntebeskeden från ECB och Bank of England.

Vid ECB:s senaste räntemöte i december stegrades förväntningarna på en räntesänkning efter att ECB-chefen Mario Draghi sagt att det var en "bred" diskussion om styrräntan vid mötet innan ECB-rådet till slut nådde konsensus om att hålla styrräntan oförändrad. Sedan dess har dock förväntningarna på en sänkning dämpats och enbart några få analytiker i Bloomberg News enkät tror att ECB sänker styrräntan vid veckans räntemöte.

"Även om en sänkning inte helt kan uteslutas räknar vi inte med att ECB-rådet kommer att ändra räntorna vid mötet på torsdag. Dels har ledamöter i ECB:s direktion de senaste veckorna försökt att dämpa spekulationerna om en räntesänkning och dels har viktigt sentimentsindikatorer åter stigit", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

På valutamarknaden handlas euron 1:307 till mot dollarn, att jämföra med 1:305 vid svensk stängning på torsdagen. Den svenska kronan är oförändrad mot dollarn på 6:56 medan den har tappat 1 öre mot euron till 8:58.

Yenen har fortsatt att tappa mark, och noteras vid klockan 9.00 till 88:26, att jämföra med 87:85 vid svensk onsdagsstängning.

"Det börjar bli dags för en korrektion efter det stora fallet i yenen. Kortsiktiga aktörer kommer troligen ta hem vinster så fort yenen slutar falla. Men samtidigt finns det en möjlighet förväntningar på att BOJ-lättnader skulle kunna hålla yenen pressad innan bankens policymöte", sade Teppei Ino, valutastrateg vid Bank of Tokyo-Mitsubishi till Reuters.

Kina publicerade under morgonen statistik som visade på en klart bättre utveckling i utrikeshandeln än vad många hade trott, då handelsöverskottet landade på 31,62 miljarder yuan jämfört med väntade 20,00 miljarder. Uppgången drevs av en kraftigt ökad export, vars tillväxttakt ökade till 14,1 procent i december jämfört med december 2011 jämfört med väntade +5,0 procent.

"Även om man ska vara försiktig med att tolka enskilda månadsutfall så är de kinesiska handelssiffrorna ett positivt tecken på att världsekonomin verkar röra sig i rätt rikting", skriver SEB i ett morgonbrev och konstaterar att handelsöverskottet nu återigen närmar sig historiska rekordnivåer.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?