Annons

Kinesisk exportsiffra lyfter Asienbörserna<br />

Asienbörserna steg på torsdagen och lyfte regionala börsindex mot 17-månadershögsta sedan kinesisk exportdata kommit in starkare än väntat.
Foto:Scanpix

"Kinas exportdata förbättrar investerarsentimentet. Även importen förbättrades och visar att inhemsk efterfrågan ökar", påpekade Grace Tam, marknadsstrateg på JP Morgan Asset Management i Hongkong, till Bloomberg News.

Klockan 7:50 var indexet MSCI Asia Apex 50, som exkluderar japanska aktier, klättrade en knapp procent med konsumentvarubolag i sektorstopp.

I Tokyo steg Nikkei och Topix 0,7 respektive 1,1 procent. Bilexportörerna Mazda samt Toyota avancerade kring 10 respektive 1 procent när yenen fortsatte att tappa mark i spåren av ökande förväntningar om nya lättnader från Bank of Japan. Vidare har Bank of America rekommenderat köp av japanska biltillverkare i en analysuppdatering.

I Hongkong noterades Hang Seng 0,6 procent högre. Shippingföretaget China Cosco Holdings lyfte dryga 6 procent sedan kinesisk handelsdata som överraskade marknaden positivt. Handelsbalansen steg till 31,62 miljarder dollar i december, från 19,63 miljarder i november, väntat var 20,00 miljarder. Exporten steg med hela 13,8 procent (väntat +5,0 procent), medan importen ökade med 6,0 procent (väntat +3,5). Börserna i Shanghai och Shenzhen tappade dock båda svagt.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?