Annons

Europabörser: Försiktig nedgång med ECB i fokus<br />

Europabörserna noterade en lätt nedgång vid stängningen på torsdagen. Kinesisk exportdata kom in starkare än väntat, men det räckte inte till för att lyfta börserna.

Fokus riktades mot ECB som lämnade räntan oförändrad på 0,75 procent. Nokia överraskande positivt med att lämna en omvänd vinstvarning, vilket gav ett rally i aktien.

Kinas handelsbalans visade ett överskott på 31,6 miljarder dollar i december. Det kan jämföras med förra månadens 19,6 miljarder och med förväntningarna som också låg vid 19,6 miljarder enligt Dow Jones Newswires.

Riskaptiten på marknaderna fick stöd av att Kinas export ökade med 14,1 procent i december samtidigt som importen ökade med 6,0 procent. Båda siffrorna var klart bättre än väntat.

ECB lämnade som förväntat styrräntan oförändrad på 0,75 procent. Euron stärktes efter att ECB-chefen Mario Draghi avslöjade att centralbankens beslut att hålla räntan oförändrad var enhälligt.

Vid presskonferensen angav Draghi förbättringen på de finansiella marknaderna och stabiliseringen i olika sentimentsindikatorer som observerats den senaste tiden som skäl för beslutet. Det fördes ingen diskussion alls om en sänkning vid mötet, sade Draghi.

Bank of England gjorde precis som väntat när räntan och tillgångsköpsprogrammet lämnades oförändrade. Pundet reagerade inte nämnvärt efter beskedet.

Nokia var dagens vinnare efter att bolaget lämnat en omvänd vinstvarning. Bolaget överträffar tidigare lämnade prognoser för affärsområdena Devices & Services och Nokia Siemens Networks för det fjärde kvartalet.

Prognosen för den justerade rörelsemarginalen, icke-IFRS, i fjärde kvartalet för Devices & Services höjs till 0-2 procent jämfört med tidigare -10 till -2 procent. Nokia Siemens marginal spås hamna på 13-15 procent, jämfört med tidigare 8 procent, plus/minus 4 procentenheter.

Analytikerna spådde före dagens omvända vinstvarning att rörelsemarginalerna skulle hamna på -3,0 procent för Devices & Services och +7,9 procent för Nokia Siemens Networks. Nokia-aktien klättrade 11 procent under mycket hög omsättning i Helsingfors.

Tyska fordonsbjässen MAN gick fram 3,5 procent sedan Volkswagen sent igår eftermiddag meddelat att bolaget vill knyta sig närmare MAN. Volkswagen förväntas därmed köpa ut minoritetsägarna i MAN. Volkswagen ökade samtidigt 1,0 procent.

I Frankfurt tappade energiföretaget RWE 1,9 procent efter att Barclays dragit ned rekommendationen från jämvikt till undervikt.

Mode- och livsmedelsdetaljisten Marks & Spencer backade 0,9 procent i London. Bolaget rapporterade sent igår en försäljning i jämförbara enheter på -1,8 procent för 13 veckor till och med den 29 december.

I Paris klättade industrigruppen Alstom 3,4 procent sedan Citigroup höjt sin rekommendationen från neutral till köp.

Nederländska Royal Philips Electronics gick fram 2,9 procent sedan Bank of America Merrill Lynch höjt rekommendationen från neutral till köp.

Noteringar vid stängning
Index  Marknad  I dag  I år
DJ Stoxx 600 Europa  -0,3 %  +2,8 %
DJ Stoxx 50  Europa  -0,4 %  +2,8 %
FTSE 100  London  +0,1 %  +3,5 %
DAX  Frankfurt  -0,2 %  +1,3 %
CAC 40  Paris  -0,4 %  +1,7 %
SMI  Zürich  -0,1 %  +4,7 %
IBEX 35  Madrid  +0,2 %  +5,5 %
FTSE MIB  Milano  +0,5 %  +7,0 %


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?