1515

Råvaror: Fall för guldet<br />

Oljepriserna har stigit något på morgonen men handlas fortsatt lite lägre jämfört med torsdagen. Basmetallerna är överlag upp medan guldet sjunkit tillbaka under 1.700-nivån.

På råoljemarknaden var Brent-oljan vid klockan 8.20 ned 0:04 dollar till 113:45 dollar per fat, medan WTI sjunkit 0:31 dollar till 95:22.

"Oljan har nu nått ett läge där nivåerna sannolikt är relativt väl prissatta. Det förefaller inte troligt att vi kommer att få se en situation där vi kommer att få se en betydande ökning i oljeefterfrågan de kommande månaderna", sade Ric Spooner på CMC Markets till Bloomberg News.

Rapporter under den senaste veckan har visat på inbromsning i tillverkningsindustrin i USA, Kina och euroområdet, som tillsammans står för nästan hälften av världens oljekonsumtion förra året, enligt BP:s Statistical Review of World Energy.

"Om man tar hänsyn till den generella svagheten i ekonomierna så bör oljan komma under tryck", sade Jonathan Barratt på Barratt's Bulletin, som spår att WTI-oljan har ett stöd vid 94:50-nivån, enligt Bloomberg News.

Statistik från USA:s energidepartement, DOE, på torsdagen visade att de amerikanska lagren av råolja sjönk med 7,4 miljoner fat under förra veckan. Enligt Bloomberg News väntades lagren sjunka med 4,9 miljoner fat.

Den inofficiella lagerstatistiken från American Petroleum Institute, som redovisades på onsdagskvällen, visade på en nedgång i lagren av råolja med 7,2 miljoner fat.

Lagren av bensin minskade med 2,3 miljoner fat, väntat var en nedgång med 3,0 miljoner. Kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna sjönk med 5,10 procentenheter till 86,1 procent, väntat var -1,50 procentenheter.

Bland basmetallerna har kopparns tremånaderstermin stigit med 63 dollar till 7.764 dollar per ton, medan zinkpriset är oförändrat på 1.909.

21 bedömare i Bloomberg News analytikerenkät spår att kopparpriset ska stiga nästa vecka, medan fem spår en nedgång och fyra var neutrala. Andelen som spår en uppgång är därmed den högsta sedan oktober 2011.

Jeffrey Currie på Goldman Sachs sade i en intervju med Bloomberg News att råvarupriserna kan komma att stiga med ytterligare 10 procent. ECB beslutade på torsdagen om obegränsade obligationsköp, om än med specifika villkor, och Federal Reserve är redo att stimulera mer vid behov.

"Det handlar om förväntningar om vad nästa runda av initiativ kommer att göra för den globala tillväxten... Om det kommer en återhämtning i efterfrågan, så bör kopparn gå upp rätt rejält", sade Carole Ferguson på Fairfax IS till Bloomberg News.

Federal Reserve har sitt nästa Fomc-möte den 12-13 september, och en viktig input till deras beslut blir fredagens jobbrapport i USA. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntas antalet sysselsatta ha ökat med 130.000 i augusti, jämfört med en uppgång med 163.000 i juli, medan arbetslöshetsnivån väntas vara oförändrad på 8,3 procent.

På ädelmetallmarknaden noterade spotpriset på guld en nedgång på drygt 7 dollar till cirka 1.693 dollar per uns, medan silvret var ned 0:39 dollar till 32:26.

"ECB-utvecklingen har indirekt stöttat guldpriset genom en förstärkning av euron. Nu när ECB-åtgärderna ligger bakom oss så kommer marknaderna sannolikt att fokusera på jobbrapporten för augusti. Om jobbrapporten betraktas som positiv, så kommer det sannolikt att ses som negativt för guld", sade Howard Wen på HSBC till Bloomberg News.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?