1515

Råvaror: Basmetaller veckans vinnare<br />

Basmetallerna, i synnerhet zinkpriset, återfanns bland veckans vinnare på råvarumarknaderna, medan oljan var den enda råvaran som tappade mark.

Zink har stigit varje handelsdag under veckan och noterade vid klockan 16.00 på fredagen en uppgång om 6,1 procent till 1.954 dollar per ton, jämfört med stängningstid förra fredagen. Bly och aluminium kom på andra respektive tredje plats, med uppgångar om 5,8 respektive 5,2 procent.

ECB:s nyannonserade obligationsköpsprogram och Kinas nylanserade infrastrukturpaket har bidragit till att lyfta priserna.

Kina godkände på fredagen planer om att bygga 2.018 kilometer vägar samt ett rad andra infrastrukturprojekt för att stödja en vikande tillväxt. Det var ett av flera stora infrastrukturprojektet som Kina annonserat denna vecka. Tidigare hade Kina bland annat annonserat 25 järnvägsprojekt till ett värde av 800 miljarder yuan.

Nomuras analysteam räknar med att satsningarna kommer att få effekt på Kinas BNP under det fjärde kvartalet.

Även ädelmetallerna gynnades i spåren av ECB:s nya obligationsköpsprogram, men även av att den amerikanska jobbrapporten visat en besvikelse vilket ökat förväntingarna om nya lättnader från Federal Reserve. Silver steg 5,1 procent medan guld var upp 2,0 procent. Trots uppgången i guldet var metallen den tredje sämst presterande råvaran.

Sämre gick det dock för råoljan, som netto noterades lägre under veckan. Rykten om frigörande av strategiska lager samt uppstart av produktionen i Mexikanska golfen, som stängdes ned förra veckan i spåren av orkanen Isaac, har pressat priserna. WTI och Brent i första terminsposition sjönk 2,1 respektive 1,7 procent under veckan.

"Annonseringen av obegränsade obligationsköp av ECB och nedgången i USA:s råoljelager, som var större än väntat, var bara tillfälligt tillräckligt för att ge vingar till oljepriserna, eftersom ett frigörande av strategiska reserver återigen diskuteras i USA. Det talas om 100-180 miljoner fat, vilket med råge skulle överstiga de 60 miljoner faten som totalt frigjordes förra året", skrev Commerzbank i en kommentar på fredagen.


Innehåll från EKNAnnons

Så har EKN hjälpt svenska Exeger att växa

Exegers solcell Powerfoyle.
Exegers solcell Powerfoyle.

Exeger är ett svenskt bolag med en prisbelönt världsledande solcellsteknik som konverterar all ljusenergi till elektrisk energi – både inomhus och utomhus. Solcellen som kallas Powerfoyle kan se ut som läder, textil eller varför inte borstat stål. För att kunna växa har bolaget tagit hjälp av EKN – bland annat genom en Grön rörelsekreditgaranti.

Läs mer om EKN:s gröna lösningar här

När man säger solceller tänker de flesta nog på stora solkraftsparker eller 100 kvadratmeter på ett villatak. Men Exegers solcell Powerfoyle är något helt annat, framtagen för att på några kvadratcentimeter ladda våra vardagsprylar – oavsett var man befinner sig.

– Vår solcell är unik för att den kan finnas i produkter vi människor bryr oss om och behöver i vardagen. Det är görbart tack vare Powerfoyles olika designmöjligheter, och för att den laddar oavsett ljuskälla. Du har hela tiden tillgång till en grön energi genom ljuset runtomkring, både inomhus och utomhus, förklarar Exegers vd Giovanni Fili.

Giovanni Fili är vd för Exeger.
Giovanni Fili är vd för Exeger.

Att Powerfoyle går att böja och framställa i olika designvarianter gör att den kan integreras i praktiskt taget alla konsumentprodukter som behöver elektricitet. Och det är också precis så Exegers försäljning går till – genom samarbeten. Under 2021 har företaget gjort sina första fyra produktlanseringar tillsammans med framgångsrika företag inom olika områden. Dels världens första självladdande cykelhjälm, dels världens första självladdande hörlur. Hörlurar som ger ett obegränsat och miljövänligt användande.

EKN tar 80 procent av bankens risk

Exeger har samarbetat med statliga EKN i flera år. EKN finns till för att hjälpa svenska exportföretag, och redan tidigt i bolagsresan fick Exeger rådgivning av EKN. Och nu när Exeger behöver kapital till sin nya stora produktionsanläggning i Stockholm har EKN gått in och garanterat 80 procent av bankens risk genom en grön rörelsekreditgaranti.

– En finansieringslösning som denna från EKN öppnar givet upp större lånemöjligheterna från banker, säger Giovanni Fili.

”Irreversible tech”

Under pandemin har bolaget dessutom vunnit årets uppfinnare – ett pris som delas ut av European Patent Office – samt skalat upp och industrialiserat en ny teknisk plattform för Powerfoyle med 50 procent högre effekt inomhus. Med hjälp av EKN har nu Exeger säkrat finansiering för att inleda bygget av Europas största solcellsfabrik, och nu siktar bolaget framåt.

– Vi kommer att driva en ny standard inom konsumentelektronik. Bluetooth finns numera överallt, och precis så ser vi på resan med Powerfoyle. Det är en teknik som ingen kommer att kunna se sig utan när de väl börjat använda den – det kallar vi för irreversible tech, säger Giovanni Fili.

Läs mer om EKN:s gröna lösningar här

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?