Hoppa till innehållet

Annons

Råvaror: Basmetaller veckans vinnare

Basmetallerna, i synnerhet zinkpriset, återfanns bland veckans vinnare på råvarumarknaderna, medan oljan var den enda råvaran som tappade mark.

Zink har stigit varje handelsdag under veckan och noterade vid klockan 16.00 på fredagen en uppgång om 6,1 procent till 1.954 dollar per ton, jämfört med stängningstid förra fredagen. Bly och aluminium kom på andra respektive tredje plats, med uppgångar om 5,8 respektive 5,2 procent.

ECB:s nyannonserade obligationsköpsprogram och Kinas nylanserade infrastrukturpaket har bidragit till att lyfta priserna.

Kina godkände på fredagen planer om att bygga 2.018 kilometer vägar samt ett rad andra infrastrukturprojekt för att stödja en vikande tillväxt. Det var ett av flera stora infrastrukturprojektet som Kina annonserat denna vecka. Tidigare hade Kina bland annat annonserat 25 järnvägsprojekt till ett värde av 800 miljarder yuan.

Nomuras analysteam räknar med att satsningarna kommer att få effekt på Kinas BNP under det fjärde kvartalet.

Även ädelmetallerna gynnades i spåren av ECB:s nya obligationsköpsprogram, men även av att den amerikanska jobbrapporten visat en besvikelse vilket ökat förväntingarna om nya lättnader från Federal Reserve. Silver steg 5,1 procent medan guld var upp 2,0 procent. Trots uppgången i guldet var metallen den tredje sämst presterande råvaran.

Sämre gick det dock för råoljan, som netto noterades lägre under veckan. Rykten om frigörande av strategiska lager samt uppstart av produktionen i Mexikanska golfen, som stängdes ned förra veckan i spåren av orkanen Isaac, har pressat priserna. WTI och Brent i första terminsposition sjönk 2,1 respektive 1,7 procent under veckan.

"Annonseringen av obegränsade obligationsköp av ECB och nedgången i USA:s råoljelager, som var större än väntat, var bara tillfälligt tillräckligt för att ge vingar till oljepriserna, eftersom ett frigörande av strategiska reserver återigen diskuteras i USA. Det talas om 100-180 miljoner fat, vilket med råge skulle överstiga de 60 miljoner faten som totalt frigjordes förra året", skrev Commerzbank i en kommentar på fredagen.

Innehåll från InossiaAnnons

Inossia får 7,3 miljoner euro i EU-finansiering

Malin Nilsson, vd på Inossia, och Cecilia Persson, professor i materialvetenskap på Uppsala universitet.
Malin Nilsson, vd på Inossia, och Cecilia Persson, professor i materialvetenskap på Uppsala universitet.

Inossia har tagit fram en mjukgörare för bencement som kan minska antalet smärtsamma frakturer i bensköra ryggar med 75 procent. Nu, tack vare EU-finansiering via EIC Accelerator, kan Inossia revolutionera behandlingen av osteoporotiska kotor och degenererade diskar och göra skillnad för patienter världen över.

Inossia har skapat en mjukgörare, Inossia® Cement Softener, för bencement, som gör dem anpassade för behandling av ryggradsfrakturer hos osteoporospatienter och patienter med degenererade diskar. Produkten har potential att minska antalet smärtsamma frakturer med 75 procent och förbättra livskvaliteten för patienterna.

Med stöd av EU-finansieringen kommer Inossia kunna ta sin produkt till den globala marknaden och helt förändra behandlingen av bensköra kotor och degenererade diskar.

– Som forskare inom medicinsk teknik drivs jag av möjligheten att göra livet bättre för patienter. Samarbete mellan akademi och företagsamhet är avgörande för att forskningen ska nå ut till patienter, säger Cecilia Persson, professor i materialvetenskap på Uppsala universitet, som samarbetar tätt med Malin Nilsson, vd på Inossia och tidigare produktchef och affärsutvecklare på BoneSupport med produkt i samma affärsområde.

Läs mer om Inossia här

Förbättrar livet för många patienter

Inossias produkt hjälper att förhindra följdfrakturer – något som sparar samhället en hel del pengar.

– Man brukar säga att följdfrakturerna som sker på grund av behandling med för hårt material kostar 700 miljoner euro varje år i Europa. Om vi kan förhindra dem, eller åtminstone minska dem med 75 procent, skulle vi spara över 500 miljoner euro per år, säger Malin Nilsson och fortsätter:

– Vi är övertygade om att vår mjukgörare kommer att förbättra livet för många patienter. Vi är tacksamma för EU-finansieringen som gör det möjligt för oss att vidareutveckla och ta våra produkter till marknaden.

Sammanfattningsvis kan Inossias mjukgörare för bencement bespara samhället både smärta och pengar. I dagsläget finns ingen liknande konkurrent på den globala  marknaden. Som nästa steg satsar Inossia även på att behandla degenererade diskar, vilket är en i stort sett outforskad marknad.

Besök Inossia här 

Om Inossia:
Inossia® utvecklar medicintekniska lösningar med starkt fokus på aktivt åldrande, bättre behandlingar och minskade sjukvårdskostnader för patienter som lider av ryggsmärta. Inossia®, som spin-out från Uppsala Universitet, kommersialiserar patentskyddad mjukgörare för bencement för att bättre behandla benskörhetsfrakturer i ryggraden. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inossia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera