1515

Räntor och valutor: Tyska räntor stiger<br />

Den kraftiga nedgången i spanska och italienska marknadsräntor, som följde i kölvattnet på torsdagens ECB-besked om planen för interventioner på statsobligationsmarknaden, har till en del gröpts ur under fredagens förmiddagshandel. Samtidigt fortsätter de tyska räntorna uppåt och eurons styrka håller i sig.

Vid lunchtid är den tyska tioårsräntan upp 7 punkter till 1,60 procent, från svensk stängning dagen före, medan den svenska tioåringen är upp 5 punkter till 1,54 procent.

Spanska och italienska räntor inledde kraftigt nedåt, men nedgången har gröpts ut främst i korta löptider. Den spanska tvåårsräntan är ned 5 punkter, medan den italienska har vänt uppåt med 3 punkter.

Premiärministrarna i Spanien, Mariano Rajoy, och Italien, Mario Monti, ville på torsdagskvällen inte ge några besked om att de är redo att ansöka om EFSF/ESM-stöd, en förutsättning för att ECB ska kunna intervenera, men en rad analytiker ser ändå fortsatt utrymme för lägre långräntor i Spanien.

Jörg Asmussen, ledamot i ECB:s direktion, betonade på fredagen att hårda reformer kommer att krävas för att ECB ska stödköpa statsobligationer i ett land som bett om stöd.

Martin Enlund, Handelsbanken, skriver i ett kundbrev att de räknar med att Spanien i det längsta vill undvika att söka nödhjälp, men att de tvingas till det i oktober/november.

"Räntenedgången gör att Spanien kan dra fötterna efter sig. Länder brukar inte vilja ha Troikan kringåkandes i landet. Spanien har dock enorma förfall i slutet av oktober så måste börja emittera större belopp inom kort, vilket kan ge uppåttryck på räntor", skriver Martin Enlund.

Positiv statistik på förmiddagen visade att den brittiska industriproduktionen var betydligt starkare än väntat i juli, +2,9 procent från juni istället för väntade +1,5 procent, enligt Bloomberg News enkät. På årsbasis sjönk industriproduktionen med 0,8 procent, klart mindre än väntade -2,7 procent.

Produktionen i tillverkningsindustrin var också klart starkare än förutspått. Den steg 3,2 procent från juni, väntat +1,8 procent, och sjönk 0,5 procent från ett år tidigare. Här väntades en nedgång med 2,4 procent.

Annan makrodata visade att inflationsförväntningarna i Bank of Englands kvartalsvisa undersökning sjönk till 3,2 procent i augusti på tolv månaders sikt, från 3,7 procent i maj.

Tyskland redovisar sina industriproduktionssiffror klockan 12.00 och här väntas en oförändrad produktion i juli, jämfört med juni.

Statistik från Tyskland på fredagsmorgonen visade att såväl exporten som importen utvecklade bättre än väntat i juli. Exporten ökade 0,5 procent, väntat -0,5 procent, medan importen ökade 0,9 procent, väntat -0,3 procent. Handelsbalansen visade ett överskott på 16,9 miljarder euro, väntat 15,3 miljarder.

Mer Tyskland - finansminister Wolfgang Schäuble är i Stockholm på fredagen för att delta i ett seminarium tillsammans med sin svenske kollega Anders Borg. En presskonferens är utlyst till klockan 12.00.

Amerikanska räntor pekar uppåt inför eftermiddagens viktiga arbetsmarknadsrapport för augusti, som publiceras klockan 14.30. Utfallet kan enligt många analytiker spela en viktig roll när Federal Reserves penningpolitiska kommitté, Fomc, ska fatta beslut om eventuella ytterligare lättnadsåtgärder vid nästa veckas möte.

Enligt Bloomberg News enkät väntas sysselsättningen ha ökat med 130.000 personer i augusti, +142.000 i den privata sektorn. Arbetslösheten väntas samtidigt ha varit oförändrad på 8,3 procent i augusti jämfört med i juli.

Torsdagens rapport från ADP antydde att sysselsättningsutvecklingen i den privata sektorn överträffade förväntningarna i augusti. Enligt ADP ökade sysselsättningen med 201.000 personer, väntat 140.000 enligt Bloomberg News enkät.

Carl Riccadonna och Joseph LaVorgna, USA-ekonomer på Deutsche Bank, noterar i ett kundbrev att såväl det senaste Fomc-uttalandet som Fed-chefen Ben Bernankes Jackson Hole-tal ganska tydligt indikerade att den amerikanska centralbanken har nära till nya åtgärder för att stimulera den amerikanska ekonomin. Men fredagens jobbrapport kan bli avgörande, i synnerhet för vilken form av åtgärder Fomc kan tänkas presentera nästa vecka.

På valutamarknaden har euron stärkts ytterligare under förmiddagen och handlas till 1:268 mot dollarn, jämfört med 1:259 på torsdagseftermiddagen.

Samtidigt ligger dollarn i princip helt stilla mot yenen.

David Bloom, chef för global valutastrategi på HSBC, skriver i ett kundbrev att det är dags att sluta oroa sig för euron och i stället börja oroa sig för dollarn.

"USA:s finanspolitiska problem har överskuggats av Europa. Vi räknar med att detta kommer att förändras. När vi närmar oss det amerikanska valet tror vi att marknadens uppmärksamhet kommer att riktas mot det finanspolitiska stupet", skriver han.

Han konstaterar att USA har ett val mellan två onda ting: finanspolitisk åtstramning eller mer skuld till en redan enorm hög. Dessutom verkar det alltmer troligt att Fed kommer att lätta på penningpolitiken igen snart, och deras bedömning är att mer QE kommer att vara negativt för dollarn, delvis eftersom mer lättnader kommer att leda till en "risk-på"-rörelse.

Kronan har blivit drygt 3 öre starkare mot dollarn, men har blivit knappt 2 öre svagare mot euron.

TCW-index väntas i genomsnitt ligga på 118,3 under tredje kvartalet, enligt Riksbankens prognosbana i den penningpolitiska uppföljningen. Det är marginellt över genomsnittet hittills under kvartalet (118,21), men lägre än den aktuella noteringen på 118,83.

Fredag kl 11.40 (torsdag kl 16.15)
USD/SEK 6:7099 (6:7448) Statsobl 2y 0,86 (0,85)
EUR/SEK 8:5061 (8:4903) Statsobl 10y 1,54 (1,49)
EUR/USD 1:2678 (1:2588) Räntegap/ty -6 (-4)
US obl 10y 1,73 (1,65) Tysk obl 10y 1,60 (1,53)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?