Hoppa till innehållet

Annons

Räntor och valutor: Tyska räntor stiger

Den kraftiga nedgången i spanska och italienska marknadsräntor, som följde i kölvattnet på torsdagens ECB-besked om planen för interventioner på statsobligationsmarknaden, har till en del gröpts ur under fredagens förmiddagshandel. Samtidigt fortsätter de tyska räntorna uppåt och eurons styrka håller i sig.

Vid lunchtid är den tyska tioårsräntan upp 7 punkter till 1,60 procent, från svensk stängning dagen före, medan den svenska tioåringen är upp 5 punkter till 1,54 procent.

Spanska och italienska räntor inledde kraftigt nedåt, men nedgången har gröpts ut främst i korta löptider. Den spanska tvåårsräntan är ned 5 punkter, medan den italienska har vänt uppåt med 3 punkter.

Premiärministrarna i Spanien, Mariano Rajoy, och Italien, Mario Monti, ville på torsdagskvällen inte ge några besked om att de är redo att ansöka om EFSF/ESM-stöd, en förutsättning för att ECB ska kunna intervenera, men en rad analytiker ser ändå fortsatt utrymme för lägre långräntor i Spanien.

Jörg Asmussen, ledamot i ECB:s direktion, betonade på fredagen att hårda reformer kommer att krävas för att ECB ska stödköpa statsobligationer i ett land som bett om stöd.

Martin Enlund, Handelsbanken, skriver i ett kundbrev att de räknar med att Spanien i det längsta vill undvika att söka nödhjälp, men att de tvingas till det i oktober/november.

"Räntenedgången gör att Spanien kan dra fötterna efter sig. Länder brukar inte vilja ha Troikan kringåkandes i landet. Spanien har dock enorma förfall i slutet av oktober så måste börja emittera större belopp inom kort, vilket kan ge uppåttryck på räntor", skriver Martin Enlund.

Positiv statistik på förmiddagen visade att den brittiska industriproduktionen var betydligt starkare än väntat i juli, +2,9 procent från juni istället för väntade +1,5 procent, enligt Bloomberg News enkät. På årsbasis sjönk industriproduktionen med 0,8 procent, klart mindre än väntade -2,7 procent.

Produktionen i tillverkningsindustrin var också klart starkare än förutspått. Den steg 3,2 procent från juni, väntat +1,8 procent, och sjönk 0,5 procent från ett år tidigare. Här väntades en nedgång med 2,4 procent.

Annan makrodata visade att inflationsförväntningarna i Bank of Englands kvartalsvisa undersökning sjönk till 3,2 procent i augusti på tolv månaders sikt, från 3,7 procent i maj.

Tyskland redovisar sina industriproduktionssiffror klockan 12.00 och här väntas en oförändrad produktion i juli, jämfört med juni.

Statistik från Tyskland på fredagsmorgonen visade att såväl exporten som importen utvecklade bättre än väntat i juli. Exporten ökade 0,5 procent, väntat -0,5 procent, medan importen ökade 0,9 procent, väntat -0,3 procent. Handelsbalansen visade ett överskott på 16,9 miljarder euro, väntat 15,3 miljarder.

Mer Tyskland - finansminister Wolfgang Schäuble är i Stockholm på fredagen för att delta i ett seminarium tillsammans med sin svenske kollega Anders Borg. En presskonferens är utlyst till klockan 12.00.

Amerikanska räntor pekar uppåt inför eftermiddagens viktiga arbetsmarknadsrapport för augusti, som publiceras klockan 14.30. Utfallet kan enligt många analytiker spela en viktig roll när Federal Reserves penningpolitiska kommitté, Fomc, ska fatta beslut om eventuella ytterligare lättnadsåtgärder vid nästa veckas möte.

Enligt Bloomberg News enkät väntas sysselsättningen ha ökat med 130.000 personer i augusti, +142.000 i den privata sektorn. Arbetslösheten väntas samtidigt ha varit oförändrad på 8,3 procent i augusti jämfört med i juli.

Torsdagens rapport från ADP antydde att sysselsättningsutvecklingen i den privata sektorn överträffade förväntningarna i augusti. Enligt ADP ökade sysselsättningen med 201.000 personer, väntat 140.000 enligt Bloomberg News enkät.

Carl Riccadonna och Joseph LaVorgna, USA-ekonomer på Deutsche Bank, noterar i ett kundbrev att såväl det senaste Fomc-uttalandet som Fed-chefen Ben Bernankes Jackson Hole-tal ganska tydligt indikerade att den amerikanska centralbanken har nära till nya åtgärder för att stimulera den amerikanska ekonomin. Men fredagens jobbrapport kan bli avgörande, i synnerhet för vilken form av åtgärder Fomc kan tänkas presentera nästa vecka.

På valutamarknaden har euron stärkts ytterligare under förmiddagen och handlas till 1:268 mot dollarn, jämfört med 1:259 på torsdagseftermiddagen.

Samtidigt ligger dollarn i princip helt stilla mot yenen.

David Bloom, chef för global valutastrategi på HSBC, skriver i ett kundbrev att det är dags att sluta oroa sig för euron och i stället börja oroa sig för dollarn.

"USA:s finanspolitiska problem har överskuggats av Europa. Vi räknar med att detta kommer att förändras. När vi närmar oss det amerikanska valet tror vi att marknadens uppmärksamhet kommer att riktas mot det finanspolitiska stupet", skriver han.

Han konstaterar att USA har ett val mellan två onda ting: finanspolitisk åtstramning eller mer skuld till en redan enorm hög. Dessutom verkar det alltmer troligt att Fed kommer att lätta på penningpolitiken igen snart, och deras bedömning är att mer QE kommer att vara negativt för dollarn, delvis eftersom mer lättnader kommer att leda till en "risk-på"-rörelse.

Kronan har blivit drygt 3 öre starkare mot dollarn, men har blivit knappt 2 öre svagare mot euron.

TCW-index väntas i genomsnitt ligga på 118,3 under tredje kvartalet, enligt Riksbankens prognosbana i den penningpolitiska uppföljningen. Det är marginellt över genomsnittet hittills under kvartalet (118,21), men lägre än den aktuella noteringen på 118,83.

Fredag kl 11.40 (torsdag kl 16.15)
USD/SEK 6:7099 (6:7448) Statsobl 2y 0,86 (0,85)
EUR/SEK 8:5061 (8:4903) Statsobl 10y 1,54 (1,49)
EUR/USD 1:2678 (1:2588) Räntegap/ty -6 (-4)
US obl 10y 1,73 (1,65) Tysk obl 10y 1,60 (1,53)

Innehåll från Saft ABAnnons

Saft AB breddar sina batteritjänster genom dotterbolaget Oskvolt

Daniel Nilsson leder Oskvolt service expansion.
Daniel Nilsson leder Oskvolt service expansion.

Saft AB, ett globalt ledande batteriföretag med över 100 års erfarenhet, breddar sina tjänster genom dotterbolaget Oskvolt. Med fokus på innovativ, säker och pålitlig batteriteknologi vill Saft och Oskvolt hjälpa företag att maximera nyttan av sina batteriinvesteringar och möta den ökade efterfrågan på batteriservice.

Saft har länge varit känt för sina högpresterande batterier, som används inom en rad olika industrier och applikationer, från säkerhetsapplikationer och reservkraft till framdrivning på land, till sjöss, i luften och i rymden. Med dotterbolaget Oskvolt tar företaget sin långa erfarenhet av batterier och batteriservice till externa kunder, för att möta det växande behovet av batteriunderhåll och service.

– Vi förstår att det finns ett ökat behov av batterier och olika typer av applikationer. Med vår långa erfarenhet från batteriproducenter och överflöd av kompetens vill vi dela med oss av detta till resten av marknaden, säger en talesperson för Saft.

Från Asien till Sverige

Oskvolt började som ett svar på ett kundönskemål från Asien, där kunder efterfrågade ackrediterade metoder för batteriprovning och certifiering av batterier. Saft insåg att de hade kompetensen för att möta dessa krav även i Sverige och ackrediterade sig själva, vilket ledde till skapandet av Oskvolt.

Besök Saft här

Med sitt ursprung i batteriproducentvärlden har Oskvolt en unik insikt i servicevärlden. Företaget erbjuder kunnig och dedikerad personal som kan garantera maximal nytta av kundernas batteriinvesteringar, vilket ger en extra säkerhet för företag som vill säkerställa att deras batterier är pålitliga och välfungerande.

– Batterier som inte servas är en dålig investering. De behöver underhållas för att vara pålitliga och fungera när de behövs, förklarar Oskvolts talesperson.

Oskvolt erbjuder service för allt från små batterier till stora containrar fulla av backup- eller balanseringsbatterier, vilket visar på bredden i deras tjänsteutbud. Bland deras kunder finns underleverantörer till transportindustrin, såsom tåg- och båttillverkare, samt serverhallar där Sverige utmärker sig.

Besök Oskvolt här 

För att klara den pågående energiomställningen krävs batterier i allt större utsträckning. Genom att erbjuda batteriservice genom Oskvolt kan Saft och dess kunder bidra till en mer hållbar och pålitlig batterianvändning.

Om Saft & Oskvolt:
SAFT AB ingår i den franska koncernen SAFT SA under divisionen Industry, Mobility & Infrastructure. Med ca 500 anställda är SAFT AB en betydande del av koncernens ca 4000 anställda. Oskvolt är ett dotterbolag till Saft AB som fokuserar på ackrediterade prover och batteri underhåll.

Mer från Saft AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Saft AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera