Hoppa till innehållet

Annons

USA-börser: Rally efter europeiskt besked

ECB-chefen Mario Draghis tal på torsdagseftermiddagen, med utfästelser om stödköpsprogram, åtföljdes av inledande uppgångar kring 1 procent på New York-börserna, uppgångar som sedan tilltog under kvällens lopp. Optimistiska inköpschefer i den amerikanska tjänstesektorn överraskade sedan positivt och börserna steg ytterligare.

Dow Jones Industrial Average stängde 1,9 procent upp på dagshögstanivån 13.290,2, och S&P 500 var upp 2,0 procent till 1.432,1, den högsta nivån sedan januari 2008. Nasdaq Composite steg 2,2 procent till 3.136. För Nasdaq 100-indexet nåddes den högsta nivån sedan december 2000.

Omsättningen uppgick till 740 miljoner aktier på New York-börsen och 1,9 miljarder aktier på Nasdaq-börsen.

Främsta sektorer inom Dow Jones var teknologibolag, och Cisco steg med 4,4 procent, vilket dock inte var den största uppgången inom indexet - Bank of America tog ledningen. Telekom var lägst, men sektorn avancerade ändå med 1,1 procent.

På torsdagseftermiddagen lämnade alltså ECB sitt länge emotsedda räntebesked, med en efterföljande presskonferens från centralbankschefen Mario Draghi. Räntan lämnades oförändrad, vilket kan ställas emot att 30 av 58 tillfrågade analytiker hade väntat sig en sänkning, enligt Bloomberg News.

Beskedet under presskonferensen blev att ECB har enats om ett obegränsat obligationsköpsprogram för att hantera störningar på obligationsmarknaden och motverka ogrundade farhågor mot den enligt Mario Draghi oåterkalleliga euron. ECB-chefen hävdade även att ECB kommer att ha effektiva metoder för att "undvika destruktiva scenarion med potentiellt allvarliga utmaningar för prisstabiliteten".

En bedömare menade att beslutet i viss mån skingrar oron:

"Vi befinner oss i ett skede där vi skalar löken gradvis, med all osäkerhet kring vad som händer i Europa och vad som ska hända här. Jag tror att Draghi menar allvar med sina intentioner om att få Europa på rätt väg", kommenterade Dan Veru, investeringschef vid Palisade Capital Management i Fort Lee, New Jersey, utvecklingen för Bloomberg News.

Beslutades lovordades även av Frankrikes och Storbritanniens regeringschefer. Spaniens förhöll sig fortsatt avvaktande inför att söka nödhjälp, medan Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble underströk vikten av att politiker inte lägger sig i ECB:s beslut.

Bland övriga makronyheter fanns att antalet nyanmälda arbetslösa amerikaner sjönk till 365.000 förra veckan, en minskning med 12.000 sedan föregående vecka. I förväntningarna låg att antalet arbetslösa skulle ha ökat, och strategen Millan Mulraine vid TD Securities i New York sade till Bloomberg att riktningen är uppmuntrande även om förbättringen inte är särskilt stor.

ISM-index för tjänstesektorn steg till 53,7 i augusti från 52,6 i juli. Börsen fick sig en ytterligare skjuts av detta; förväntansbilden låg på 52,5 enligt Bloombergs snittprognos.

På företagsnivå steg Bank of America mest, med 5,0 procent, på storbolagsindexet. Förutom att banker generellt gick starkt under en dag med avtagande oro för euroskuldkrisen har banken avtalat om att sälja Strategic Partners till riskkapitalbolagen Partners Group Holding och Avista Capital Partners. Strategic Partners tillverkar bland annat sjukhuskläder och skoluniformer. Försäljningen är ett led i Bank of Americas strävan att höja kapitalbasen inför skärpta internationella regler. Sedan den nuvarande vd:n Brian Moynihan tog över har banken sålt tillgångar och verksamheter för mer än 50 miljarder dollar, enligt Bloomberg.

Navistar rusade med 17,4 procent efter sin kvartalsrapport, som innehöll intäkter på 3,3 miljarder dollar mot väntade 3,0 miljarder efter en vinstvarning i augusti. Bolaget aviserade en översyn av ej kärnrelaterade verksamheter, och 500 personer har accepterat avgångserbjudanden.

Amazon var upp 1,1 procent inför lanseringen av några nya surf- och läsplattor i Kindleserien, och stängde på plus 2,1 procent. Enligt tekniknyhetssajten The Verge väntas bolaget lansera även en smartphone inom kort, möjligen på fredagen.

Apotekskedjan Walgreen tappade mer omsättning än väntat till nya konkurrenter, framför allt CVS Caremark och Walmart, under det senaste kvartalet. Aktien tappade 1,9 procent på den i övrigt stigande börsen.

Stanley Black & Decker hörde också till vinnarna efter en höjd rekommendation till övervikt från Morgan Stanley, och var upp 7,8 procent.

Smith & Wesson handelsstoppades i efterhandeln, efter att ha lämnat en rapport som överträffade prognoserna och höjt prognoserna.

På räntemarknaden steg räntan på en amerikansk tioårig statsobligation med 8 punkter till 1,67 procent.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera