1515

Stockholmsbörsen: Glada miner efter centralbanksbesked<br />

Stockholmsbörsen steg på torsdagen i likhet med de större europeiska börserna. I centrum för intresset stod centralbankerna i EU, Storbritannien och Sverige, som alla kom med policybesked. Verkstads- och råvarubolag ledde uppgången, medan Nokia fortsatte ned efter presentationen av den nya mobilfamiljen.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde 2,0 procent högre till nivån 1.058,5. Omsättningen uppgick till 12,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Inklusive Burgundy, Bats Chi-x samt Turquoise, omsattes aktier för 15,1 miljarder kronor.

Nyhetsflödet från centralbankerna började med Riksbanken, som sänkte styrräntan med 0,25 procent till 1,25 procent. Det var något som många analytiker rekommenderat, men inte alla vågat tro på. Beskedet ledde till en tillfällig försvagning av kronan, som dock återhämtade sig delvis under dagen. Börsens reaktion var också avvaktande, då index om något utvecklades sämre än på kontinenten.

Bank of England och ECB behöll båda sina styrräntor oförändrade. ECB:s chef Mario Draghi aviserade dock ett nytt obligationsköpsprogram, som visade sig vara väl i linje med de läckor som kommit tidigare under veckan.

Efter beskedet rasade räntorna i Spanien och Italien, medan de steg några punkter i kärnländerna.

Positiva konjunktursignaler kom också från USA, där såväl ISM-index för tjänstesektorn som antalet nyanmälda arbetssökande och konsumentförtroendet visade förbättringar.

Cykliska verkstadsbolag och råvarusektorn steg på bred front. ABB ökade 4,2 procent till 120:70 kronor, följt av Scania och Volvo, som båda avancerade 4 procent. Assa Abloy och SKF steg cirka 3,5 procent. UBS har höjt SKF, ABB och Assa Abloy till köp, från tidigare neutral.

Bland massa- och pappersbolagen tog Stora Enso täten med en uppgång 4,9 procent, medan Holmen adderade 3,1 procent och SCA 1,9 procent.

Gruvbolagen klättrade också, i Stockholm såväl som internationellt. Lundin Mining var upp 4 procent och Boliden knappt 3 procent. Bäst i sektorn gick det dock för guldproducenten Semafo, som steg nästan 9 procent. Guldpriset handlades under dagen till över 1.700 dollar för första gången sedan i mars.

Bland vinnarna återfanns också bankerna, som alla ökade mellan 1,7 och 3,2 procent.

SAS lyfte nära 5 procent. Flygbolaget undersöker möjligheten att sälja sin markorganisation till ett annat bolag för att minska kostnaderna, en affär som skulle omfatta cirka 40 procent av koncernens anställda.

I botten av storbolagsindex huserade Nokia, som var 2,2 procent lägre och därmed spädde på onsdagens 13-procentiga nedgång. Avsaknaden av överraskningar vid onsdagens presentation av nya smartphones, samt bristen på pris och lanseringsdatum, anges av analytiker som orsaker till besvikelsen.

Även MTG fortsatte den senaste tidens svaga utveckling med en nedgång på 1,2 procent. Kräftgången förklaras av en analytiker bland annat med oro för den förändrade konkurrenssituationen.

Klädförsäljaren RNB tappade 4,8 procent efter att bolaget meddelat att det inte kommer att nå den tidigare prognosen om en marginell resultatförbättring för innevarande räkenskapsår.

Handeln i bioteknikföretaget Oasmia stoppades efter en nedgång på knappt 15 procent. Bolagets finanschef sade i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt att ett beslut om en kapitalanskaffning i oktober är sannolikt.


Innehåll från Tele2Annons

Så bidrar 5G till ett mer hållbart samhälle

Smarta logistikflöden som minskar koldioxidutsläppen. Självkörande, miljövänliga robotar som levererar måltider åt foodora. Och intelligenta fastigheter som håller nere energiförbrukningen.

Utbyggnaden av 5G är i full gång och med den ser vi hur en grön innovationsvåg håller på att ta fart – till nytta både för klimatet och affärerna.

Läs mer om 5G och Tele2 Företag som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle.

Mobilnäten har under senare år successivt blivit allt snabbare och stabilare. Och nu – i takt med utbyggnaden av den femte generationens mobilnät – sker ytterligare ett stort tekniksprång framåt. Det skapar betydligt bättre möjligheter att ställa om samhället i en hållbar riktning och minska vårt miljöavtryck.

– 5G är en förutsättning för att vi ska få fram nya hållbara lösningar för individer och samhällen. Den fortsatta utvecklingen inom Internet of Things, automatisering och artificiell intelligens kommer att ha stor positiv påverkan på miljöarbetet framöver, säger Tele2s globala hållbarhetschef Erik Wottrich.

Klimat- och affärsnytta hand i hand

Redan nu ser vi hur allt fler gröna innovationer tar plats. Och de är inte bara långsiktigt bra för vår planet, utan skapar även nya affärsmöjligheter. I takt med de obegränsade möjligheter som kombinationen 5G och IoT ger kommer också många fler innovationer.

I italienska Livornos hamn finns redan i dag ett 5G-nätverk och IoT-lösningar som optimerar logistikflödet för lastning och lossning. På så sätt minimeras transporttiderna för godshanteringen och även tiden när fartygen ligger tomma. Det bidrar till att minska de totala koldioxidutsläppen i hamnen med runt 8 procent. Driften assisteras av AI och baseras på realtidsdata från lagerstatus och mängder av anslutna kameror och enheter i hamnen.

Ett annat exempel är att stockholmarna snart kommer att få möta den rosa transportroboten Doora på väg att avlämna måltider åt matleveransföretaget foodora. Tele2 levererar den 5G-uppkoppling som är en förutsättning för att Doora ska kunna fatta snabba beslut när hon rör sig på gator och torg. Huvudsyftet med pilotprojektet är att profilera ”Q-handel”, Quick Commerce, med extra snabba leveranser av måltider och annat gods. Nästa steg är att optimera alla foodoras leveranser på ett resurssnålt sätt genom att en flotta av Doora-robotar integreras med företagets trafikhanteringssystem.

– Andra intressanta innovationer som ligger nära i tid är intelligenta fastigheter och möjligheten att förhindra skogsbränder med sensorer och drönare i skogsnäringen. En annan användning som nu kommer starkt är att göra produktionen inom industrin både effektivare och säkrare med hjälp av autonoma maskiner och sensorer på medarbetare, säger Erik Wottrich.

Nya tekniken mer energieffektiv

Men 5G-tekniken möjliggör inte bara skiftet mot mer klimatsmarta samhällen. Tekniken i sig är också mer hållbar än tidigare generationers mobilnät.

– Det nät som vi nu rullar ut i Sverige är betydligt mer energieffektivt per överförd datamängd och förbrukar mycket mindre energi totalt sett, berättar Björn Lindberg, chef för Radio & Site Infrastructure på Tele2 och en av de tekniska experter som just nu jobbar intensivt med utbyggnaden av 5G-nätet.

Nästa steg handlar om att använda artificiell intelligens för att göra nätet och driften ännu mer energieffektiv. Här har Tele2 tagit ledarrollen i det internationella forskningsprojektet AI4Green, som samlar 17 olika aktörer från näringsliv och universitet i fem länder. I projektet används AI och algoritmer för att optimera energianvändningen i basstationerna. Det förväntas sänka elförbrukningen med 40 procent.

Tele2 har också bestämt sig för att ta tätpositionen inom hållbarhet bland telekomoperatörer.

– Vi har redan tagit flera steg på den här resan, och fler är på väg, berättar Erik Wottrich.

I april 2020 blev Tele2 den första klimatneutrala telekomoperatören i den egna verksamheten i Norden och Baltikum och nyligen antog företaget en ny och ambitiös hållbarhetsstrategi. Två av huvudområdena i strategin är att främja cirkulär ekonomi för att bekämpa klimatförändringar och att driva på innovation för hållbarhet.

– Första steget har varit att kartlägga hela vår värdekedja och undersöka vilket klimatavtryck vi har i varje del. I nästa steg handlar det om att sätta relevanta mål för att sänka utsläppen och slutligen att få våra kunder och leverantörer med oss på resan, säger Erik Wottrich.

Läs mer om hur Tele2 Företag kan hjälpa er att nå era hållbarhetsmål

Mer från Tele2

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tele2 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?