1515

Räntor och valutor:<br /> Kronan kommer igen<br />

Svenska marknadsräntor har återtagit en del av nedgångarna som följde efter att Riksbanken sänkte reporäntan med 25 punkter, till 1,25 procent. Kronan har också kommit tillbaka efter en initial försvagning.

Räntesänkningen var oväntad enligt SME Direkts enkät, där tio av de tolv analytiker räknat med en oförändrad reporänta, medan endast två korrekt förutspått en sänkning till 1,25 procent. Marknadsprissättningen indikerade dock att det vägde mer jämnt mellan en sänkning och oförändrat.

Den tvååriga svenska statsobligationsräntan har framåt lunchtid sjunkit 1 punkt, till 0,81 procent, från onsdagens stängning, efter att ha varit nere på 0,79 procent som lägst just efter räntebeskedet. Tioårsräntan är upp 2 punkter till 1,45 procent. Som lägst på torsdagen var den nere i 1,43 procent. Svenska räntor handlades upp i linje med Europa just före räntebeskedet.

Kronan har återtagit i stort sett hela den försvagning mot världsvalutorna som sågs direkt efter räntebeskedet. Sedan onsdagen har kronan försvagats 2 öre mot dollarn till 6,73 och 3 öre mot euron till 8,49.

"Det är inte så konstigt att kronan gick ned eftersom beskedet delvis var överraskande, men tittar man på vad Riksbanken säger kanske man kan tycka att det inte är någon jättebaissig signal för kronan som de skickar. De säger att detta är den sista sänkningen och de räknar med att kronan ska stärkas härifrån", säger Stefan Mellin, analytiker vid Danske Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Han påpekar att Riksbankens prognos tyder på att kronan, mätt i TCW-index, kommer att handlas starkare än i dag under hela prognoshorisonten. TCW är i skrivande stund 118,83 och Riksbanken räknar med att TCW vara i genomsnitt 116,9 under 2013 och 118,0 under 2014.

Stefan Mellin påpekar att det också pågår ett relativspel mellan Sverige och euroområdet, inför dagens räntebesked från ECB.

"Förväntningar om att ECB sänker spelar också roll. Penningpolitiken i Sverige jämfört med euroområdet är inte till kronans nackdel, ECB är ännu mjukare", säger han.

På marknaderna i övrigt är riskaptiten god inför ECB:s räntebesked i eftermiddag och de väntade beskeden om köp av statsobligationer i periferin. Europabörserna stiger på bred front, liksom tyska marknadsräntor, där tioåringen är upp 4 punkter upp till 1,50 procent.

I Spanien och Italien har utvecklingen varit volatil inför ECB. Korta räntor handlas högre vid lunchtid, medan långräntorna sjunker.

Riksbanken valde alltså att sänka räntan med 25 punkter till 1,25 procent och samtidigt reviderade ned reporäntebanan så att den nu indikerar att räntan ligger kvar på 1,25 procent till mitten av 2013 innan den åter börjar höjas.

Riksbankschef Stefan Ingves sade vid en pressträff att huvudanledningen till räntesänkningen var att motverka en för låg inflation de närmaste åren och få upp inflationen mot målet på 2 procent.

Han sade att Riksbanken ser framför sig en period med svagare tillväxt och lägre inflation. Den höga tillväxten vi haft har sammanfallit med högre produktivitet och en starkare krona.

"När man väger samman detta har vi beslutat att sänka reporäntan med 25 punkter och sedan väntas räntan ligga still till någon gång hösten 2013 då det blir dags att höja", sade Stefan Ingves.

Vice riksbankschef Lars EO Svensson reserverade sig mot såväl räntebesked som räntebana. Han ville se en sänkning till 1,00 procent och ha en lägre räntebana. Även vice riksbankschef Karolina Ekholm reserverade sig mot räntebanan, men ville inte ha en fullt lika låg räntebana som Lars EO Svensson.

Analytiker säger till Nyhetsbyrån Direkt att det var oväntat, om än inte helt överraskande, att Riksbanken slog till och sänkte reporäntan redan nu. Flera bedömare var inne på att det kunde komma sänkning först senare i höst och en del tror nu att det inte blir någon ytterligare sänkning i närtid.

Claes Måhlén, chefstrateg på Handelbanken, säger att det är tydligt att det "inte blir någon mer leverans i år" eftersom Riksbanken har lagt sina BNP-prognoser så att det krävs en "exceptionell utveckling" för att Riksbanken skulle sänka reporäntan igen i år.

Danske Banks chefekonom i Sverige, Roger Josefsson, säger att man ska se Riksbankssänkningen som en engångsföreteelse och inte tro att Riksbanken har inlett en serie räntesänkningar. Han påpekar att eftersom Riksbanken nästan utan undantag skrivit upp sina makroprognoser ska man inte tro att dagens sänkning utgör en ny inriktning på penningpolitiken, även om Danske Bank själva räknar med att reporäntan kommer att sänkas igen.

"Man ska se sänkningen som en utfallsjustering, där Riksbanken framför allt tar höjd för att kronan har blivit starkare. I princip behåller de dock samma vy så man ska inte förvänta sig att de är inne på ett räntesänkarspår. Man får känslan av att det är under galgen de gör den här justeringen", säger Roger Josefsson.

Centralbankstemat fortsätter under dagens med räntebesked från ECB klockan 13.45. En knapp majoritet av de tillfrågade analytikerna i Bloomberg News enkät räknar med att ECB kommer att sänka styrräntan med ytterligare 25 punkter till 0,50 procent.

Det största intresset riktas dock mot ECB:s program för att köpa statsobligationer (i Spanien och Italien), som ECB-chefen Mario Draghi väntas presentera vid sin presskonferens klockan 14.30.

Enligt läckta uppgifter till internationella nyhetsbyråer kommer ECB att åta sig obegränsade köp, som kommer att steriliseras, men ECB kommer inte att sätta något tak för räntorna. Uppgifterna gör även gällande att ECB inte kommer att kräva senior status på sina innehav och att köpen ska fokusera på statsobligationer med löptid upp till tre år.

Även Bank of England lämnar räntebesked till eftermiddagen. Ingen förändring av policyn väntas.

Enligt preliminär statistik under förmiddagen sjönk BNP i euroområdet med 0,2 procent mellan det första och det andra kvartalet, vilket var helt i linje med förväntningarna. I årstakt sjönk BNP 0,5 procent.

OECD ser i sin interimsprognos en svagare utveckling för G7-länderna och pekar ut krisen i euroområdet som den största risken för den globala ekonomin.

Enligt framåtblickande indikatorer kan förlusten av momentum på G7-nivå kvarstå genom andra halvan av detta år, enligt OECD, som ser en recession i euroområdet och tillhörande fortsatta motvindar i handel och förtroende.

Spanien sålde under förmiddagen kortare statsobligationer till maximalt avsedd volym betydligt lägre räntor än vid föregående emissioner.

Amerikanska marknadsräntor visar små förändringar under förmiddagen och sedan onsdagens svenska stängning är den amerikanska tioårsräntan upp 3 punkter till 1,61 procent.

På torsdagens amerikanska agenda står Challenger varselstatistik, ADP sysselsättning privat sektor, antalet nyanmälda arbetslösa förra veckan, Bloombergs veckovisa konsumentförtroende samt ISM inköpschefsindex för tjänstesektorn.

På valutamarknaden har euron tappat marginellt mot dollarn under förmiddagen men handlas fortsatt starkare än på onsdagen, inför ECB-beskeden i eftermiddag.

Torsdag kl 11.50 (onsdag kl 16.15):
USD/SEK 6:7311 (6:7133) Statsobl 2y 0,81 (0,82)
EUR/SEK 8:4906 (8:4625) Statsobl 10y 1,45 (1,43)
EUR/USD 1:2613 (1:2604) Räntegap/ty -5 (-3)
US obl 10y 1,61 (1,58) Tysk obl 10y 1,50 (1,46)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?