Hoppa till innehållet

Annons

Börsen: Uppgångar att vänta

Terminerna för de ledande europeiska börsindexen uppvisade, med en knapp halvtimme till torsdagens öppning, försiktiga uppåtrörelser. Investerare inväntar spänt ECB:s räntebesked och den efterföljande presskonferensen med chefen Mario Draghi i eftermiddag. Dessförinnan väntas räntebesked från såväl Riksbanken som Bank of England.

Kring klockan 8.40 var terminerna för Euro Stoxx 50, franska CAC 40, brittiska FTSE 100 och tyska DAX samtilga mellan 0,2 och 0,3 procent högre.

På bolagsfronten meddelade klädkedjan RNB att försäljningen under det fjärde kvartalet var svag och därför kommer bolaget inte nå den tidigare prognosen om en marginell resultatförbättring för innevarande räkenskapsår.

"En preliminär bedömning är att rörelseresultatet för helåret avviker med cirka 25 miljoner kronor jämfört med tidigare bedömning", skrev bolaget i ett pressmeddelande.

Erik Pensers Yggdrasil vill sälja sin post på 8,0 procent av aktierna i guldbolaget Endomines, uppger flera källor för Dagens Industri.

DI skriver vidare att Ericssonaktien tyngs av rykten om lönsamhetsproblem på en rad marknader.

Såväl Société Générale som Deutsche Bank har sänkt rekommendationen för Nokia till sälj efter onsdagens lansering av två nya smartphones. Deutsche Bank hänvisar till att Windows 8 inte förändrar spelplanen. Société Générale anser att de två nya Lumia-modellerna, 820 och 920, förvisso verkade vara ett steg uppåt jämfört med nuvarande modeller, men eftersom flera detaljer läckt ut redan innan presentationen var det inte mycket som överraskade investerare.

Cheuvreux har höjt rekommendationen för Electrolux till Selected List, från tidigare outperform.

UBS har höjt rekommendationen för SKF, ABB och Assa Abloy, samtliga till köp, från tidigare neutral.

På makrofronten inväntar alla spänt eftermiddagens räntebesked från ECB och den efterföljande presskonferensen med ECB-chefen Mario Draghi. Marknaden är oenig huruvida ECB sänker räntan eller inte och om inlåningsräntan i så fall sänks till -0,25 procent. Det största intresset riktas dock mot programmet för stödköp av statsobligationer som ECB ska presentera och vad Mario Draghi säger kring detta.

Riksbankens räntebesked och dess penningpolitiska uppföljning, väntas publiceras klockan 9.30. Krav på sänkt reporänta har kommit från såväl ekonomer som politiker, företag och fackförbund. Enligt SME Direkts enkät bland analytiker räknar dock tio av tolv analytiker med oförändrad ränta. Endast två tror att Riksbanken sänker med 25 punkter.

För amerikansk del publiceras i eftermiddag ADP sysselsättning privat sektor och antalet nyanmälda arbetslösa. USA-terminerna noterades svagt upp på torsdagsmorgonen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera