Annons

Stockholmsbörsen: Terminerna pekar på oregelbunden start

Terminerna för de ledande europeiska börsindexen uppvisade, med en knapp halvtimme till onsdagens öppning, enbart små nettorörelser. Clas Ohlson har rapporterat ett resultat i linje med förväntan på morgonen. Marknaden inväntar fortsatt ECB:s räntebesked på torsdagen.

"Framför oss i dag kommer fokus i Europa ligga på inkommande PMI för tjänstesektorn samt ytterligare tidiga nyheter om ECB:s program för köp av statspapper", skriver Deutsche Bank i ett morgonbrev till europeiska kunder.

Kring klockan 8.40 var terminerna för Euro Stoxx 50, franska CAC 40, brittiska FTSE 100 och tyska DAX samtliga från oförändrade till 0,1 procent upp. USA-börserna hämtade igen viss mark efter europeisk stängning på tisdagen men USA-terminerna noteras något lägre på onsdagsmorgonen.

På bolagsfronten prickade Clas Ohlson förväntningarna i SME Direkts analytikerenkät gällande rörelseresultat under det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret (maj-juli).

Clas Ohlsons totala försäljning steg därmed enbart med 1 procent under augusti. I lokala valutor ökade försäljningen med 3 procent. Enligt SME Direkts prognossammanställning väntades att den totala försäljningen skulle öka 3,8 procent och att försäljningen i lokala valutor skulle öka 6,1 procent.

På onsdagen väntas Nokia lansera nya Lumiatelefoner baserade på operativsystemet Windows Phone 8, WP8. Telefonerna måste övertyga konsumenter och investerare om att Nokia är på väg tillbaka, säger industrianalytiker till Direkt.

"Med tanke på det ekonomiska läget och lanseringen av Iphone 5 blir det riktigt tufft. Tredje kvartalet blir svårt för Nokia, eftersom Lumia 800, 900 och 610 inte går på Windows Phone 8. Fjärde kvartalet blir avgörande, och det kvartalet kan bli bra för Nokia om de nya telefonerna är tillräckligt tilltalande", säger analysfirman Gartners analytiker Carolina Milanesi.

På rekommendationsfronten har UBS höjt riktkursen för Elekta till 355 kronor, från 345 kronor, med upprepad rekommendation neutral. Swedbank Markets har vidare sänkt rekommendationen för Elekta till köp, från starkt köp.

Danske Markets har höjt rekommendationen för Ica-ägaren Hakon Invest till behåll, från tidigare sälj.

Barclays Capital har höjt riktkursen för H&M till 285 kronor, från 270 kronor, och upprepar övervikt.

På makrofronten sjönk Kinas HSBC:s index för tjänstesektorn till 52,0 i augusti, jämfört med 53,1 i juli.

Kinas finansminister Xie Xuren sade i ett uttalande att det nu är svårare att bibehålla en stabil tillväxt i Kinas ekonomi. Exportsituationen är inte optimistisk och ekonomin står inför ett ökat nedåttryck. Kina kommer att fortsätta med en proaktiv finanspolitik, sade han även. Securities Times citerade en departementsrapport som uppgav att den kinesiska industriproduktionen kan bromsa in till runt 10 procent i år, från kring 14 procent 2011 samt nära 16 procent 2010.

Inköpschefsindex för svensk tjänstesektor sjönk till 50,8 i augusti, från 54,8 i juli. Senare under förmiddagen står augusti månads definitiva inköpschefsindex för tjänstesektorn i euroområdet på agendan. Dessutom väntas data rörande detaljhandelsförsäljningen under juli i EMU-området.

Från USA kommer produktivitet andra kvartalet medan Bank of Canada väntas lämna räntan oförändrad.

I morgon, torsdag, är det så dags för ECB, Riksbanken och Bank of England att lämna räntebesked. Dessutom publiceras ADP-undersökningen om sysselsättningen i amerikansk privat sektor, en ledtråd inför fredagens officiella jobbrapport.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera