1515

Råvaror: Nedåt på alla fronter<br />

Priserna på råvaror visade breda nedgångar på onsdagens förmiddagshandel, även om rörelserna var relativt små. Bidragande till nedgången var en förstärkning av dollarn mot euron.

På råoljemarknaden var Brent-oljan vid klockan 11.35 ned 0,36 dollar till 113,82 dollar per fat, medan WTI tappade 0,38 dollar till 94,92.

På onsdagskvällen redovisar American Petroleum Institute, API, sin inofficiella rapport över de amerikanska råoljelagren. Inför den officiella rapporten av det amerikanska energidepartementet, som publiceras dagen efter, räknar analytikerna med att råoljelagren ska ha sjunkit kraftigt med 5,5 miljoner fat, medan bensin- och destillatlagren också bedöms ha sjunkit, med 3,0 respektive 1,5 miljoner fat. Båda rapporternas publicering är förskjuten en dag på grund av måndagens Labor Day.

"Delar av lagerminskningen kan förklaras av konsekvenserna av orkanen Isaac, som resulterade i temporära i tillfälliga nedstängningar av raffinaderikapacitet vid Gulfkusten. Isaacs påverkan kommer troligen vara särskilt märkbar i råoljelagren" eftersom stora delar av produktionen i Mexikanska golfen stoppades, skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

På tisdagen visade råoljan kraftiga nedgångar efter att USA redovisat ett inköpschefsindex för industrin som kom in sämre än väntat på 49,6, att jämföra med förväntningar på 50,0.

"Besvikelsen i ISM-siffran i USA för med sig ett mörker över efterfrågeutsikterna. Den visar en bild av relativt svaga förhållanden och möjligheten för en mjukhet i produktion de kommande månaderna. För olja kommer det mot en bakgrund där priserna redan har stigit mycket och det finns en adekvat utbudskapacitet", sade Ric Spooner, chefmarknadsstrateg vid CMC Markets i Sydney till Bloomberg News.

Maria van der Hoeven, chef för Internationella energimyndigheten, IEA, sade på tisdagen att råoljemarknaderna är "rimligt väl försedda", samtidigt som hon konstaterade att "höga priser alltid är ett orosmoment för IEA:s medlemmar och även för andra".

Hon sade även att individuella medlemmar i organisationen har möjlighet att frigöra strategiska lager så länge som de bibehåller 90 dagars konsumtion i lagren. Den senaste gången IEA frigjorde lager var i juni 2011, efter att upproret mot Muammar Gaddafi lett till ett produktionsstopp i Libyen.

På ädelmetallmarknaden noterades spotpriset på guld ned 5 dollar till 1.691 dollar per uns, medan silvret backade 0,26 dollar till 32,085.

"Beteendet i guldpriset har varit starkt korrelerat med förväntningar om penningpolitiken. Det är möjligt att uppgången i guldet tillfälligt kommer att stoppas inför ECB-mötet och den amerikanska jobbrapporten senare i veckan", skrev James Steel, analytiker vid HSBC Securities i ett marknadsbrev citerat av Bloomberg News.

Höga chefer inom den indiska guldindustrin uppgav till Bloomberg News på onsdagen att Indien kan komma höja importskatten på guld för tredje gången i år för att få ned landets rekordhöga bytesbalansunderskott, vilket skulle skada efterfrågan på metallen.

"Regeringen kan komma att titta på om man ska höja avgifterna till 7,5 procent", sade Prithviraj Kothari, chef för branschorganisationen Bombay Bullion Association.

Tullavgiften på tackor och mynt dubblerades till 4 procent i mars efter att importen ökat till rekordhöga 969 ton 2011. En ytterligare höjning skulle kunna avskräcka köpare av smycken och investerare under Indiens festivalsäsong, som inleds under september, samtidigt som en försvagning av rupien mot dollarn har dragit upp de inhemska guldpriserna till rekordhöga nivåer.

Den dagliga noteringen av spotpriset på järnmalm vid Tianjin-hamnen i Kina, som sammanställs av The Steel Index fortsatte sitt ras på tisdagen till 86,90 dollar per ton, en nedgång med 2,5 procent från i måndags och den lägsta nivån sedan oktober 2009.

På London Metal Exchange visade kopparns tremånaderstermin en nedgång om 29 dollar till 7.606 dollar per ton. Zinkpriset var samtidigt ned 6 dollar till 1.871. Under morgonen rapporterade Australien att landets BNP mer än halverade tillväxttakten under andra kvartalet jämfört med första kvartalet. BNP växte med 0,6 procent under andra kvartalet, att jämföra med en tillväxttakt om 1,4 procent föregående kvartal.

Det kommer fram "allt fler tecken på att Kinas inbromsning får påverkan på globala exportnationer", sade Jason Dobson, chef för metallanalys i Asien vid Icap till Bloomberg News.

LME-lagren av koppar sjönk på onsdagen på nytt till den lägsta nivån sedan oktober 2008, på 215.050. Tidigare årslägsta noterades i maj.

Noteringar 11.35
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin -0:38 USD 94:92
Brent, första termin -0:36 USD 113:82Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin
Koppar -29 USD 7.606
Zink -6 USD 1.871
Aluminium -5 USD 1.940
Nickel -52 USD 15.898
Bly +1 USD 1.996
Tenn -175 USD    19.450Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld -4:90 USD 1.690:85
Silver -0:2575 USD 32:085Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)
Bomull -0:0008 USD 5,25


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?