Hoppa till innehållet

Annons

Räntor och valutor: Kronan tappar inför räntebesked

Euron pressas nedåt mot andra valutor i ett svagt riskklimat på onsdagsförmiddagen. Samtidigt tappar den svenska kronan något ytterligare när marknadsaktörer utvärderar möjliga scenarier inför Riksbankens räntebesked på torsdagen.

Tyska räntor sjunker tillbaks något på onsdagsförmiddagen, efter ett initialt uppställ, samtidigt som italienska och spanska räntor stiger i takt med att fler ekonomer varnar för besvikelser i samband med ECB:s räntebesked på torsdagen.

"Det kommer en insikt om att förväntningarna hade gått lite för långt. Det finns en oro om hur långt (ECB-chefen Mario) Draghi kan gå på kort sikt, så det läggs en dos realitet på de senaste veckornas optimism", sade Jeremy Stretch, chefsvalutastrateg vid CIBC i London, till Bloomberg News.

Euroområdets definitiva PMI för tjänstesektorn kom, liksom industri-PMI tidigare i veckan, in något lägre än den preliminära rapporten i augusti. Index sjönk till 47,2, från 47,9 i juli. Preliminärt angavs tjänste-PMI till 47,5 i augusti.

Definitiva komposit-PMI för euroområdet noterades därmed också lägre än den preliminära rapporten, till 46,3 jämfört med preliminära 46,6. I juli noterades komposit-PMI till 46,5.

Rob Dobson, seniorekonom vid Markit som sammanställer PMI, konstaterade i en kommentar att PMI nu antyder att euroområdet är på väg in i en teknisk recession. PMI antyder att euroområdets BNP kan sjunka 0,5-0,6 procent under tredje kvartalet, efter en nedgång med 0,2 procent under andra kvartalet.

Eurostats detaljhandelsstatistik för euroområdet i juli visade en nedgång med 0,2 procent jämfört med i juni, vilket var i linje med förväntningarna.

Tidigare på onsdagen visade Silf/Swedbanks Inköpschefsindex för den svenska tjänstesektorn en nedgång till 50,8 i augusti från 54,8 föregående månad. I juni var index 47,4, och Silf/Swedbank framhåller att förändringar under sommarmånaderna ska tolkas med försiktighet.

Samtliga delindex, förutom leverantörernas leveranstider, minskade i augusti och det största negativa bidraget stod orderingången för. Trots nedgången befann sig alla delindex, bortsett från sysselsättningen, över 50-strecket, som indikerar expansion.

Därmed fick Riksbanksdirektionens ledamöter med sig en ny signal om en svagare konjunkturutveckling när de inledde det penningpolitiska mötet på förmiddagen, även om tjänste-PMI inte alls var lika oroväckande som industri-PMI tidigare i veckan. Ledamöterna kunde vidare konstatera att TNS/Prosperas senaste enkät visade att svenskarnas inflationsförväntningar har sjunkit något på ett och två års sikt, medan de var oförändrade, på 2,1 procent, på fem års sikt.

Veckans nya svenska indikatorer kan ha kommit för sent för att på allvar påverka Riksbankens beslut om räntan och räntebanan vid dagens möte, men mötet kan ändå bli stormigt givet polariseringen i direktionen och med tanke på att den grupp som åtminstone tidigare var i minoritet nu får högljutt stöd i den allmänna debatten.

Inför morgondagens räntebesked pekar analytikerprognoserna på att en överväldigande majoritet räknar med en oförändrad styrränta, även om detta faktum kommit i skymundan av mediarapportering med krav på att räntan ska sänkas omgående.

Ekonomistyrningsverket, ESV, sänker sina prognoser för statens budgetsaldo och räknar nu med ett underskott på 18,2 miljarder kronor i år och 11,2 miljarder kronor 2013. Prognoserna har inte beaktat regeringens aviserade budgetåtgärder, men om reformer i storleksordningen 23 miljarder genomförs 2013 räknar ESV med att sparandet i offentlig sektor sjunker från -0,3 till -1,0 procent.

Svenska statsobligationsräntor uppvisar endast blygsamma förändringar i förmiddagens handel på onsdagen, kronan tappar samtidigt ytterligare 2-3 öre mot euron jämfört med morgonnoteringarna och handlas därmed 4-5 öre svagare än vid tisdagens svenska stängning.

Från USA kommer definitiv produktivitet och enhetsarbetskostnader för andra kvartalet, klockan 14.30. Enligt Bloomberg News enkät väntas produktiviteten ha ökat 1,8 procent medan enhetsarbetskostnaderna väntas ha ökat 1,4 procent. (1,6 respektive 1,7 procent preliminärt)

Bank of Canada meddelar räntebesked klockan 15.00, enligt en enig analytikerkår väntas beskedet bli att räntan lämnas oförändrad på 1,00 procent.

Trojkan återvänder på fredagen till Aten för att återuppta den granskning som inleddes i juli.

Athanasios Vamvakidis på Bank of America konstaterade att implementeringen är det avgörande i Grekland, det vill säga nyckeln är huruvida regeringen överlever för att implementera programmet.

"Grekland fick nyligen ett nytt paket, en stor haircut och en ny regering, men behöver ändå mer pengar. Om Grekland inte kan implementera programmet nu, så kommer trojkan sannolikt konstatera att det är meningslöst att finansiera Grekland", sade Athanasios Vamvakidis till Bloomberg News.

Greklands finansminister Yannis Stournaras ska träffa trojkan på söndag och då försöka förankra det senaste sparpaketet på 11,5 miljarder euro innan eurogruppens finansministermöte den 14 september.

Noteringar 11.25
USD/SEK    6:7550  (6:6877)  Statsobl 2y    0,80  (0,81)  
EUR/SEK    8:4577  (8:4138)  Statsobl 10y   1,40  (1,40)  
EUR/USD    1:2520  (1:2580)  Räntegap/ty      -2     (2)  
US obl 10y   1,57    (1,55)  Tysk obl 10y   1,42  (1,38)

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera