1515

Räntor och valutor: Kronan tappar inför räntebesked<br />

Euron pressas nedåt mot andra valutor i ett svagt riskklimat på onsdagsförmiddagen. Samtidigt tappar den svenska kronan något ytterligare när marknadsaktörer utvärderar möjliga scenarier inför Riksbankens räntebesked på torsdagen.

Tyska räntor sjunker tillbaks något på onsdagsförmiddagen, efter ett initialt uppställ, samtidigt som italienska och spanska räntor stiger i takt med att fler ekonomer varnar för besvikelser i samband med ECB:s räntebesked på torsdagen.

"Det kommer en insikt om att förväntningarna hade gått lite för långt. Det finns en oro om hur långt (ECB-chefen Mario) Draghi kan gå på kort sikt, så det läggs en dos realitet på de senaste veckornas optimism", sade Jeremy Stretch, chefsvalutastrateg vid CIBC i London, till Bloomberg News.

Euroområdets definitiva PMI för tjänstesektorn kom, liksom industri-PMI tidigare i veckan, in något lägre än den preliminära rapporten i augusti. Index sjönk till 47,2, från 47,9 i juli. Preliminärt angavs tjänste-PMI till 47,5 i augusti.

Definitiva komposit-PMI för euroområdet noterades därmed också lägre än den preliminära rapporten, till 46,3 jämfört med preliminära 46,6. I juli noterades komposit-PMI till 46,5.

Rob Dobson, seniorekonom vid Markit som sammanställer PMI, konstaterade i en kommentar att PMI nu antyder att euroområdet är på väg in i en teknisk recession. PMI antyder att euroområdets BNP kan sjunka 0,5-0,6 procent under tredje kvartalet, efter en nedgång med 0,2 procent under andra kvartalet.

Eurostats detaljhandelsstatistik för euroområdet i juli visade en nedgång med 0,2 procent jämfört med i juni, vilket var i linje med förväntningarna.

Tidigare på onsdagen visade Silf/Swedbanks Inköpschefsindex för den svenska tjänstesektorn en nedgång till 50,8 i augusti från 54,8 föregående månad. I juni var index 47,4, och Silf/Swedbank framhåller att förändringar under sommarmånaderna ska tolkas med försiktighet.

Samtliga delindex, förutom leverantörernas leveranstider, minskade i augusti och det största negativa bidraget stod orderingången för. Trots nedgången befann sig alla delindex, bortsett från sysselsättningen, över 50-strecket, som indikerar expansion.

Därmed fick Riksbanksdirektionens ledamöter med sig en ny signal om en svagare konjunkturutveckling när de inledde det penningpolitiska mötet på förmiddagen, även om tjänste-PMI inte alls var lika oroväckande som industri-PMI tidigare i veckan. Ledamöterna kunde vidare konstatera att TNS/Prosperas senaste enkät visade att svenskarnas inflationsförväntningar har sjunkit något på ett och två års sikt, medan de var oförändrade, på 2,1 procent, på fem års sikt.

Veckans nya svenska indikatorer kan ha kommit för sent för att på allvar påverka Riksbankens beslut om räntan och räntebanan vid dagens möte, men mötet kan ändå bli stormigt givet polariseringen i direktionen och med tanke på att den grupp som åtminstone tidigare var i minoritet nu får högljutt stöd i den allmänna debatten.

Inför morgondagens räntebesked pekar analytikerprognoserna på att en överväldigande majoritet räknar med en oförändrad styrränta, även om detta faktum kommit i skymundan av mediarapportering med krav på att räntan ska sänkas omgående.

Ekonomistyrningsverket, ESV, sänker sina prognoser för statens budgetsaldo och räknar nu med ett underskott på 18,2 miljarder kronor i år och 11,2 miljarder kronor 2013. Prognoserna har inte beaktat regeringens aviserade budgetåtgärder, men om reformer i storleksordningen 23 miljarder genomförs 2013 räknar ESV med att sparandet i offentlig sektor sjunker från -0,3 till -1,0 procent.

Svenska statsobligationsräntor uppvisar endast blygsamma förändringar i förmiddagens handel på onsdagen, kronan tappar samtidigt ytterligare 2-3 öre mot euron jämfört med morgonnoteringarna och handlas därmed 4-5 öre svagare än vid tisdagens svenska stängning.

Från USA kommer definitiv produktivitet och enhetsarbetskostnader för andra kvartalet, klockan 14.30. Enligt Bloomberg News enkät väntas produktiviteten ha ökat 1,8 procent medan enhetsarbetskostnaderna väntas ha ökat 1,4 procent. (1,6 respektive 1,7 procent preliminärt)

Bank of Canada meddelar räntebesked klockan 15.00, enligt en enig analytikerkår väntas beskedet bli att räntan lämnas oförändrad på 1,00 procent.

Trojkan återvänder på fredagen till Aten för att återuppta den granskning som inleddes i juli.

Athanasios Vamvakidis på Bank of America konstaterade att implementeringen är det avgörande i Grekland, det vill säga nyckeln är huruvida regeringen överlever för att implementera programmet.

"Grekland fick nyligen ett nytt paket, en stor haircut och en ny regering, men behöver ändå mer pengar. Om Grekland inte kan implementera programmet nu, så kommer trojkan sannolikt konstatera att det är meningslöst att finansiera Grekland", sade Athanasios Vamvakidis till Bloomberg News.

Greklands finansminister Yannis Stournaras ska träffa trojkan på söndag och då försöka förankra det senaste sparpaketet på 11,5 miljarder euro innan eurogruppens finansministermöte den 14 september.

Noteringar 11.25
USD/SEK    6:7550  (6:6877)  Statsobl 2y    0,80  (0,81)  
EUR/SEK    8:4577  (8:4138)  Statsobl 10y   1,40  (1,40)  
EUR/USD    1:2520  (1:2580)  Räntegap/ty      -2     (2)  
US obl 10y   1,57    (1,55)  Tysk obl 10y   1,42  (1,38)


Innehåll från KIAAnnons

LISTA: 10 viktiga nyheter i Kias nya elbil EV6

Kia EV6 markerar en viktig milstolpe för den elektriska revolutionen i bilvärlden.

Det handlar om ny teknik, nya funktioner – och en ännu tydligare riktning mot en mer hållbar mobilitet.

Här är tio nyheter som presenteras med modellen som nu lanseras i Sverige.

Kia EV6 – Den nya generationens elbil

Ny plattform

Att bygga en elbil på en teknisk grundstruktur som tagits fram för att också kunna användas till förbränningsmotorer innebär ofta att tillverkaren behöver kompromissa på en rad områden.

Därför byggs Kia EV6 istället på den nyutvecklade plattformen E-GMP som är speciellt framtagen för helt eldrivna bilar. Det ger många fördelar, som till exempel ett plant kupégolv, generösa kupéutrymmen, spännande design och en låg tyngdpunkt som bidrar till trygga vägegenskaper.

Ultrasnabb laddning

Tack vare 800-voltsteknik kan EV6 laddas ultrasnabbt: från 10–80 procent på bara 18 minuter vid en laddstation med minst 250 kW.

Batteriet

Samtliga modeller på den svenska marknaden kommer med ett batteri på 77,4 kWh. Det möjliggör en räckvidd på upp till 528 kilometer vid full laddning enligt WLTP.

Mobil Powerbank

Kia EV6 är utrustad med en så kallad vehicle-to-load-funktion (V2L) vilket innebär att bilen kan ladda och driva andra elektriska apparater. Eftersom bilen kan leverera en effekt upp till 3,6 kW så kan EV6 fungera som en extra laddare för utrustning i ditt hem, som en Mobil Powerbank vid utomhusäventyr eller till och med för att ladda en annan elbil om det skulle behövas.

Dragkapacitet

Bilister som behöver kunna dra tunga släpfordon – som till exempel husvagnar, båttrailers eller hästtransporter – har hittills haft svårt att hitta en elbil som klarar utmaningarna. Kia EV6 har en godkänd dragkapacitet på 1 600 kilo.

Relax-stolar

Kia EV6 är utrustad med bekväma relaxstolar som kan fällas tillbaka i nästan ett helt horisontellt läge. Det är perfekt om man vill vila en stund, till exempel när man stannar och laddar. Tack vare den ultrasnabba laddningen blir det dock inte fråga om några längre powernaps.

Augmented Reality Head-Up Display

I Kia EV6 finne en Augmented Reality Head Up Display som projicerar ett virtuellt lager på vindrutan som visar hastighet och navigation. Det ger föraren möjlighet att behålla fokus på vägen.

Dubbla välvda panoramaskärmar

De dubbla panoramaskärmarna på 12,3+12,3 tum är högupplösta och välvda, med intuitiva menyer och användarvänligt gränssnitt för bästa användarupplevelse. Tekniken är standard i Kia EV6.

Elektrisk fyrhjulsdrift

Kia EV6 går att beställa med dubbla elmotorer, en på framaxeln och en på bakaxeln. Fyrhjulsdriften innebär bättre framkomlighet och mer stabilitet på utmanande underlag.

Kia EV6 GT Line har de dubbla motorerna som standardutrustning men även Kia EV6 Plus kan fås med fyrhjulsdrivning.

Prestanda

Med sina dubbla elmotorer har Kia EV6 GT Line som nu lanserar sammanlagt 325 hästkrafter. 0 till 100 km/h går på 5,2 sekunder.

I slutet av 2022 lanseras toppversionen Kia EV6 GT som med sin effekt på 585 hästkrafter gör 0 till 100 km/h på 3,5 sekunder.

Kia EV6 – Den nya generationens elbil

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?