Hoppa till innehållet

Annons

USA-börserna: Apple räddade dagen

USA-börserna vände uppåt mot slutet av handelsdagen på tisdagen, och de ledande indexen stängde blandat. Uppgångarna leddes bland annat av Apple som väntas presentera Iphone 5 under nästa vecka samtidigt som indexen tyngdes av ISM-data.

"Den enda orsaken jag kan se finnas bakom vändningen var att Apple nådde nya höjder och drog med alla andra" sade Peter Boockvar, aktiestrateg vid Miller Tabak till Marketwatch.

Dow Jones Industrial Average var vid stängning ned 0,4 procent till 13.036, medan det bredare S&P 500 tappade 0,1 procent till 1.405. Nasdaq Composite var upp 0,3 procent till 3.075. Omsättningen uppgick till 590 miljoner aktier på New York Stock Exchange och till 1,5 miljarder aktier på Nasdaq.

Främsta sektor i det breda indexet var telekombolagen som noterades upp 0,8 procent. I botten var råvarubolagen som backade 1,8 procent.

Tisdagens inledande nedgångar föregicks av att amerikanskt inköpschefsindex inkommit sämre än väntat. ISM landade på 49,6 i augusti, ned från 49,8 föregående månad. Analytiker hade spått att index skulle ha stigit till 50,0, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.

Bland övrig statistik från USA visade bygginvesteringar för juli på den största nedgången på 12 månader. Bygginvesteringarna sjönk 0,9 procent jämfört med månaden innan. Analytiker hade räknat med att bygginvesteringarna skulle ha stigit med 0,4 procent.

I blickfånget från europeiskt håll är torsdagens räntebesked från ECB. Enligt uppgifter från måndagskvällen ska ECB-chefen Mario Draghi ha sagt i Europaparlamentet att ECB kan köpa obligationer med upp till tre års löptid eftersom obligationerna med sådana löptider inte skulle innebära finansiering från centralbanken.

Apple steg 1,5 procent efter att bolaget gått ut med att det kommer att hålla en produktpresentation den 12 september. Förväntningarna ligger på att bolaget där kommer att presentera nästa modell av Iphone, Iphone 5.

Facebook nådde nya bottennivåer när aktien tappade 1,8 procent, eller 0:33 dollar till 17:73 dollar per aktie. Morgan Stanley sänkte Facebooks riktkurs till 32 dollar, från tidigare 38. Bakgrunden är en oro över minskade reklamintäkter vid mobilanvändning av Facebook.

Ned mest i storbolagsindexet var Caterpillar som tappade 3,1 procent. Även United Tech hade det tungt, aktien tappade 1,9 procent. Upp mest i Dow Jones Industrial Average var Verizon och Wal-Mart som steg 1,8 respektive 1,3 procent.

Ford steg 0,8 procent efter att bolagets personbilsförsäljning slagit förväntningarna i augusti. Försäljningen steg 12,6 procent, jämfört med samma period föregående år. Väntat var en ökning om 8,5 procent.

På räntemarknaden har amerikansk tioårig marknadsränta tickat upp 3 punkter till 1,57 procent.

Innehåll från SkandiaAnnons

Checklista för jobbintervjun: Så lockar ditt företag de bästa medarbetarna

Jonathan Unander-Scharin är företagsrådgivare på Skandia.
Jonathan Unander-Scharin är företagsrådgivare på Skandia.

Som chef eller arbetsgivare är det vitalt att kunna rekrytera de bästa medarbetarna – och att få dem att vilja stanna. Flexibilitet, frukost och pingisbord i all ära, men i tider som dessa är andra saker än viktigare att kunna lyfta fram för en attraktiv arbetsgivare.

Kampen om talangerna är stenhård och det finns många olika förmåner att locka med. Det gäller att du inte missar det kanske viktigaste av allt för att vara en attraktiv arbetsgivare, nämligen tjänstepensionen som tryggar ”lönen efter karriären”.

I tider av osäkerhet ökar behovet av trygghet. Arbetsgivare som erbjuder det kan både locka och behålla duktiga medarbetare.

– En modern arbetsgivare med hållbar tillväxt i fokus behöver ta hand om sin viktigaste resurs – nämligen medarbetarna, säger Jonathan Unander-Scharin som är företagsrådgivare på Skandia.

Smart hälsoarbete

– När medarbetare mår bra ökar förutsättningarna för dem att göra bra ifrån sig. Att sätta hälsan i fokus på företaget är helt enkelt en lönsam investering. Många sjukskrivningar är helt onödiga och kan förhindras med förebyggande och smart hälsoarbete. Att vara utan nyckelmedarbetare en längre tid i väntan på vård kan vara förödande för både stora och små företag, säger han.

Generellt är företag som har helheten med tjänstepension, hälsoförsäkring, vårdförsäkring och sjukförsäkring också friskare.

– Och friskare företag är mer lönsamma företag, säger Jonathan Unander-Scharin.

Vill du också få ett friskare företag? Se hur du kan minska sjukfrånvaron och öka lönsamheten här 

Tillgång till hälsoexperter

Skandia har i många år arbetat med hälsa för att kunderna ska må bra. Skandia Tjänstepension med Hälsa är ensam i sitt slag, då den inte bara skapar ekonomisk trygghet utan också förebygger sjukskrivning och hjälper till om någon på jobbet trots allt skulle bli sjuk.

Med den kostnadsfria hälsoförsäkringen har företagets medarbetare även tillgång till Skandias Hälsosluss, dit de kan vända sig för att tidigt få stöd och hjälp för att undvika sjukskrivning. Här jobbar psykologer, ergonomer, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, yrkeslivsplanerare och hälso- och rehabvägledare med att ge hjälp och råd.

– Vi vet att förebyggande arbete lönar sig för alla. Därför har vi väldigt låga trösklar för att man enkelt ska få hjälp i tid. Åtta av tio personer som kontaktar Skandias Hälsosluss gör det i förebyggande syfte, innan det gått för långt. Det ger oss möjlighet att fånga upp problemen i tid och förhindra kostsamma sjukskrivningar, säger Jonathan Unander-Scharin.

Läs mer om Skandia Tjänstepension med Hälsa 

Lyft hela förmånspaketet – inte bara lönen

I kampen om att locka och behålla de bästa medarbetarna är det viktigt att kunna visa att man är en ansvarsfull och attraktiv medarbetare, konstaterar Skandias pensionsekonom Mattias Munter.

– Undvik därför den vanliga fällan att fastna i en lönediskussion​ – bredda istället till att berätta om hela ditt smarta förmånspaket. Både när du rekryterar och när du har lönesamtal med befintliga kollegor.

Här är hans och Skandias checklista, som visar vad du kan säga för att visa på bredden i vad du som arbetsgivare kan erbjuda – utöver lönen:

Tjänstepension – viktigt för din framtid

– Varje månad betalar vi in hela x antal kronor till din tjänstepension. Den är en viktig del av din totala pension, som för många utgör 25–50 procent av den totala pensionen.

Löneväxling – superknepet för att maxa pensionen

– Vi erbjuder dig möjlighet att löneväxla till mer tjänstepension. Självklart guidar vi dig till hur det fungerar och ser över att det passar just din situation.

Kostnadsfri pensionsrådgivning – så att du kan fatta rätt beslut

– Du kan välja hur tjänstepensionspengarna ska placeras, så att det passar hur aktiv du vill vara. För att kunna fatta rätt beslut och påverka din trygghet och pension ger vi dig tillgång till kostnadsfri pensionsrådgivning.

Hälsoförsäkring – för att vårda ditt mående

– Vi månar om våra medarbetares hälsa och därför har vi en hälsoförsäkring som gör att du kan ta hjälp tidigt om du inte mår bra för att slippa sjukskrivning (ex samtalsterapi, sjukgymnastik, ergonomi).

Sjukförsäkring – för att öka din trygghet

– Vi vill inte att du ska behöva tänka på ekonomin om du blir långvarigt sjuk. Därför har vi en sjukförsäkring som börjar gälla efter 3 månaders sjukskrivning som kan ge dig upp till 90% av lönen.

Vårdförsäkring – för snabb vård

– För att du ska få snabb vård om du blir skadad eller sjuk har du tillgång till en vårdförsäkring. Det innebär bl. a. att du kan få sjukvårdsrådgivning dygnet runt och är garanterad operation inom 20 dagar.

Alla de här delarna kan du som företag erbjuda via en tjänstepensionslösning i Skandia, där ingår även en bolånerabatt, en hälsoapp, tillgång till en hälsosluss med råd och stöd från Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.

Behöver du se över företagets tjänstepension? Få hjälp direkt här  

Läs mer om hur du kan få starka förmåner och ett friskare företag här 

Mer från Skandia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skandia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera