Annons

Råvaror: Breda nedgångar

Råvarupriserna backade på tisdagens eftermiddag efter att amerikanskt ISM-index landat under analytikernas förväntningar. Priserna var tidigare i positivt territorium efter uppgifter från måndagen om att Mario Draghi ställt sig positivt till köp av obligationer med löptid på tre år.

På råoljemarknaden var Brent-oljan strax före klockan 19.00 ned 1:17 dollar till 114:61 dollar per fat, medan WTI tappade 1:05 dollar till 95:42 dollar per fat.

"Nedgångarna kom efter den svaga statistiken. ISM-siffrorna överväger den tidigare positiva statistiken från euroområdet, och överlag är statistiken svag", sade Michael Lynch president vid Strategic Energy & Economic Research till Bloomberg News.

De amerikanska inköpschefernas index noterades till 49,6 i augusti, ned från 49,8 föregående månad.

Analytiker hade spått att index skulle ha stigit till 50,0, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.

Industrins producentpriser i euroområdet steg 0,4 procent i juli jämfört med föregående månad. Jämfört med motsvarande månad föregående år steg producentpriserna med 1,8 procent. Analytikerna hade väntat sig att priserna skulle ha stigit med 0,2 procent under månaden, och stigit med 1,6 procent jämfört med motsvarande månad föregående år.

Kinas stora tillverkningssektor visade på en krympande aktivitet i augusti, enligt statistik på måndagen, vilket stärker synen på att den kinesiska ekonomin kan komma att fortsätta att bromsa in under det tredje kvartalet. På söndag erbjuds mer ledtrådar då Kina publicerar en rad data inklusive KPI och industriproduktion.

Råvarorna handlades tidigare i positivt territorium efter uppgifter om att ECB-chefen Mario Draghi på måndagen ska ha sagt att han är bekväm med att köpa obligationer med löptider upp till ungefär tre år, vilket enligt honom inte innebär statsfinansiering.

Vidare sänkte Kreditvärderingsinstitutet Moody's på måndagen utsikterna för EU:s kreditbetyg Aaa till negativa från tidigare stabila. Sänkningen kom som en följd av de tidigare sänkningarna av Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Nederlänadernas utsikter.

På ädelmetallmarknaden noterades spotpriset på guld upp 1:28 dollar till 1.694 dollar per uns, medan silvret höjdes 0:14 dollar till 32:24. Guldet handlades tidigare på nivåer över 1.700 dollar per uns.

"Från och med nu är det här en marknad där man köper på dippar. Ja, det kommer att vara bakslag på vägen, men fundamentalt är marknaden nu i en bulltrend", sade David Govett, chef för ädelmetaller vid Marex Spectron, en mäklarfirma, till Financial Times.

På London Metal Exchange visade kopparns tremånaderstermin en nedgång om 44 dollar till 7.635 dollar per ton. Zinkpriset var samtidigt upp knappa 3 dollar till 1.877.

"Inköpschefsindexet är inte positivt direkt, och marknadens självförtroende dämpades. Investerare blev påminda om att det fortfarande finns problem därute", sade Herry Denny på Hoboken till Bloomberg News.

Innehåll från EKNAnnons

Analytiker: ”Här finns ett guldläge för svenska leverantörer”

André Lundvall, landriskanalytiker på EKN, Exportkreditnämnden pekar ut flera lovande marknader i Latinamerika – bland annat Peru.
André Lundvall, landriskanalytiker på EKN, Exportkreditnämnden pekar ut flera lovande marknader i Latinamerika – bland annat Peru.

Länder i den så kallade Stillahavsalliansen spelar en nyckelroll i den pågående gröna omställningen. Där finns även goda möjligheter för svenska exportbolag att ta ett kliv framåt.

Så kan du få hjälp att bankfinansiera din internationella satsning 

Det menar André Lundvall, landriskanalytiker på EKN, Exportkreditnämnden. Han pekar ut flera lovande marknader i Latinamerika och de branscher som har särskilt mycket att hämta.

Hur tror du att svensk export till Latinamerika kommer att utvecklas de kommande åren?

– Just nu är den globala konjunkturen vad den är. Vi har sett en årslång nedgång i tillväxten och det påverkar alla regioner världen över. Trots det finns potential för Latinamerika att utvecklas starkt de kommande åren och bli en spännande partner för svensk export.

Vad beror det på?

– De latinamerikanska ekonomierna är i mångt och mycket beroende av råvarupriser. Nu kan man vänta sig att råvarupriserna är fortsatt höga ett par år framåt och det är positivt. Marknaderna här kan också få ett lyft av trenden mot ökad regionalisering, i och med att de nu kan locka företag från USA som tidigare har haft produktion i exempelvis Kina.

Vilka marknader kan vara intressanta om man vill börja exportera till Latinamerika?

– I dag mottar Brasilien en tredjedel av den svenska exporten till Latinamerika, men jag tycker att man kan ta avstamp i den så kallade Stillahavsalliansen som består av Mexiko, Peru, Colombia och Chile. Likt Sverige är de mindre ekonomier i en global värld. De är därför handelsfrämjande och relativt öppna ekonomier.

Finns det någon bubblare med hög potential bland marknaderna i regionen?

– Ecuador är den marknad i regionen som har har vuxit mest för EKN i procentuella termer de senaste åren. Svenska företag exporterar bland annat kartong och papper till deras livsmedelsindustri som blir förpackningar till bananer, blommor, skaldjur och så vidare. Ecuador har egentligen ett svagt makroekonomiskt ramverk och en affärsmiljö med förbättringspotential, men de affärer som EKN stöttar fungerar mycket bra. Troligtvis är det kopplat till att de svenska bolagens kunder exporterar produkterna vidare till omvärlden och därför är oberoende av den svagare inhemska marknaden.

För vilka svenska branscher kan Latinamerika vara särskilt intressant?

– Bolag inom gruvindustrin och deras underleverantörer har mycket att hämta här. Latinamerika har nämligen mycket stora reserver av nyckelråvaror kopplade till den pågående gröna omställningen – Chile och Peru sitter exempelvis på 60 procent av jordens kopparreserver. I detta finns ett guldläge för svenska leverantörer till gruvsektorn som har expertis inom hållbar gruvteknik. De kan bidra till att driva omställningen på sätt som är hållbara för både klimatet och för dem som berörs av gruvverksamheten på plats.

De senaste åren har vi sett gott om svajande valutakurser. Kan det komma att påverka den svenska exporten till Latinamerika?

– Ja, i alla fall indirekt. Dollarn har stärkts ordentligt sedan början av 2020 och den brasilianska realen har till exempel försvagats med 30 procent mot den. Eftersom utländska affärer regelmässigt görs i dollar eller euro – och mycket görs på avbetalning – har utvecklingen varit väldigt kostsam för lokala importörer. Framåt tror jag att allt fler köpare kommer att efterfråga finansiering i lokal valuta för att undvika en liknande situation. Det är något som EKN kan hjälpa exportörer med att erbjuda, vilket kan göra det än mer attraktivt att välja svenska leverantörer.

Finansiera nästa steg på din tillväxtresa med EKN:s garantier

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera