På råoljemarknaden var Brent-oljan strax före klockan 19.00 ned 1:17 dollar till 114:61 dollar per fat, medan WTI tappade 1:05 dollar till 95:42 dollar per fat.
"Nedgångarna kom efter den svaga statistiken. ISM-siffrorna överväger den tidigare positiva statistiken från euroområdet, och överlag är statistiken svag", sade Michael Lynch president vid Strategic Energy & Economic Research till Bloomberg News.
De amerikanska inköpschefernas index noterades till 49,6 i augusti, ned från 49,8 föregående månad.
Analytiker hade spått att index skulle ha stigit till 50,0, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.
Industrins producentpriser i euroområdet steg 0,4 procent i juli jämfört med föregående månad. Jämfört med motsvarande månad föregående år steg producentpriserna med 1,8 procent. Analytikerna hade väntat sig att priserna skulle ha stigit med 0,2 procent under månaden, och stigit med 1,6 procent jämfört med motsvarande månad föregående år.
Kinas stora tillverkningssektor visade på en krympande aktivitet i augusti, enligt statistik på måndagen, vilket stärker synen på att den kinesiska ekonomin kan komma att fortsätta att bromsa in under det tredje kvartalet. På söndag erbjuds mer ledtrådar då Kina publicerar en rad data inklusive KPI och industriproduktion.
Råvarorna handlades tidigare i positivt territorium efter uppgifter om att ECB-chefen Mario Draghi på måndagen ska ha sagt att han är bekväm med att köpa obligationer med löptider upp till ungefär tre år, vilket enligt honom inte innebär statsfinansiering.
Vidare sänkte Kreditvärderingsinstitutet Moody's på måndagen utsikterna för EU:s kreditbetyg Aaa till negativa från tidigare stabila. Sänkningen kom som en följd av de tidigare sänkningarna av Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Nederlänadernas utsikter.
På ädelmetallmarknaden noterades spotpriset på guld upp 1:28 dollar till 1.694 dollar per uns, medan silvret höjdes 0:14 dollar till 32:24. Guldet handlades tidigare på nivåer över 1.700 dollar per uns.
"Från och med nu är det här en marknad där man köper på dippar. Ja, det kommer att vara bakslag på vägen, men fundamentalt är marknaden nu i en bulltrend", sade David Govett, chef för ädelmetaller vid Marex Spectron, en mäklarfirma, till Financial Times.
På London Metal Exchange visade kopparns tremånaderstermin en nedgång om 44 dollar till 7.635 dollar per ton. Zinkpriset var samtidigt upp knappa 3 dollar till 1.877.
"Inköpschefsindexet är inte positivt direkt, och marknadens självförtroende dämpades. Investerare blev påminda om att det fortfarande finns problem därute", sade Herry Denny på Hoboken till Bloomberg News.