Annons

Räntor & valutor: Kraftigt ned för spanska och italienska räntor

Spreadarna i euroområdet minskade på tisdagen, i spåren av signaler från ECB-chefen Mario Draghi om att ECB kan köpa obligationer i periferin med upp till tre års löptid.

Spanska räntor sjönk 15-45 punkter och italienska 10-30 punkter, med störst rörelse i korta änden av avkastningskurvan. Tyska räntor steg 1-3 punkter.

"Det finns utrymme för ytterligare brantning i italienska och spanska (avkastnings-)kurvor men vi har ännu inte sett ECB bekänna färg och givet frågetecknen om vad som exakt kommer att komma ut från ECB-mötet så är det svårt att säga hur långt det kan gå", sade Brian Barry på Investec till Reuters.

Sedan den 26 juli, då ECB-chefen talade om att de ska göra "vad som krävs" för att rädda euron, har den tvååriga spanska statsobligationen sjunkit med mer än 300 punkter.

Enligt Jean-Paul Gauzes, ledamot i Europaparlamentet, ska ECB-chefen Mario Draghi vid en intern briefing på måndagen ha sagt att köp av obligationer med löptider upp till tre år inte skulle innebära monetär finansiering från centralbanken.

ECB lämnar räntebesked på torsdagen, där en knapp majoritet i Bloomberg News prognosenkät spår en räntesänkning med 25 punkter till 0,50 procent. Mer fokus ligger denna gång i vilken mån ECB känner sig redo att offentliggöra planerna på obligationsköp.

"Vi förväntar oss att ECB ska rapportera om framsteg vad gäller att bestämma detaljerna i det kommande programmet för tillgångsköp. Men centralbanken väntas däremot inte ge alla detaljer förrän efter beslutet från den tyska författningsdomstolen om finanspakten och ESM den 12 september", skrev Thomas Köbel på SEB i ett marknadsbrev.

ECB väntas åter framhålla att de agerar med villkor och bara inom sitt mandat. En fråga är om de uttryckligen kommer att begära mer strukturreformer i utbyte mot obligationsköp.

"De som hoppas att centralbanken kan börja köpa obligationer utan köp från stabilitetsfonderna (EFSF/ESM) kommer att bli besvikna", skrev SEB-ekonomen.

Draghi-kommentaren gav initialt stöd åt euron som stärktes från 1:257 vid svensk stängning på måndagen till 1:263 som högst mot dollarn, för att därefter åter tappa ned mot 1:258 på tisdagseftermiddagen.

"Det finns fortsatt tveksamhet på marknaden om hur mycket ECB verkligen kan annonsera, och därför utkämpar euron dessa rallyn. Exemplet med Draghi-storyn visar på utrymmet för rykten, så marknaden försöker att positionera sig inför torsdagen", sade Vassili Serebriakov på Wells Fargo till Bloomberg News.

SEB noterade att potentialen för ett fortsatt rally i euron finns där om Federal Reserve skulle gå vidare med ytterligare stimulanser.

"Men torsdagens ECB-presskonferens kommer också att visa på behovet att annonsera tidigare icke skådade monetära lättnader framöver och ytterligare expansion av balansräkningen, en situation som kan tynga euron på medellång sikt", skrev SEB i ett marknadsbrev.

Australiens centralbank, RBA, lämnade som väntat sin styrränta oförändrad på 3,50 procent på tisdagen. Australiendollarn stärktes på beskedet, men föll senare tillbaka. Centralbankschefen Glenn Stevens sade i ett uttalande att med en inflation i linje med målet och tillväxt nära trend, men med mer dämpade internationella utsikter än för ett par månader sedan, är den penningpolitiska hållningen fortsatt lämplig.

"Det är uppenbart att RBA är glada att stå kvar på sidlinjen vad gäller räntan. Beslutsfattarna verkar komfortabla med de inhemska ekonomiska förhållandena, men fortsätter att noga bevaka situationen globalt", sade Savanth Sebastian, ekonom vid Commonwealth Bank of Australia i Sydney, till Bloomberg News.

Veckan är centralbankstung och på torsdagen kommer förutom ECB även policybesked från Bank of England och Riksbanken.

"I Europa är den mest känsliga valutan den svenska kronan, som haft en mycket bra sommar men som togs ned till jorden av gårdagens Swedbank-PMI", skrev Kit Juckes på Societe Generale i ett marknadsbrev.

Audrey Childe-Freeman på BMO Capital Markets tror att även om en räntesänkning från Riksbanken på torsdag skulle överraska många, så skulle kronfallet ändå bli kortvarigt. Även om de inte sänker nu så finns det utrymme att dra ned räntebanan, men det ändrar inte den långsiktiga starka bilden för den svenska kronan.

"I G10-världen, särskilt då euroområdet, USA och Japan har långsiktiga strukturella problem, så har små dynamiska ekonomier som den svenska blivit mer attraktiva", sade Audrey Childe-Freeman till Reuters.

Svenska räntor stängde oförändrat till 1 punkt upp, medan kronan har stärkts 1 öre mot dollarn och 1 öre mot euron.

Nordea räknar i ny konjunkturprognos med en BNP-tillväxt på 1,2 procent i år och 1,8 procent 2013. I juni räknade Nordea med en BNP-tillväxt på 0,4 procent 2012 och 1,8 procent 2013.

"Tillväxten i svensk ekonomi blir långsamt bättre de närmaste åren. Med förstärkt kassa kan hushållen agera tillväxtmotor. För exportindustrin ljusnar läget framöver när efterfrågan successivt stärks i omvärlden samtidigt som kronan försvagas", skriver Nordea, som spår att kronan handlas på 7:48 mot dollarn och 8:60 mot euron i slutet av nästa år.

Nordea tror att låg inflation, hög arbetslöshet och risk för starkare krona får Riksbanken att sänka reporäntan senare i höst till 1,00 procent vid årsskiftet, men köpstarka hushåll och global återhämtning gör att Riksbanken höjer till 1,50 procent i slutet av 2013.

Almegas tjänsteindikator tyder på en fortsatt svag tillväxttakt i tjänstesektorn under tredje kvartalet. Chefekonom Lena Hagman anser att det är "alarmerande" att företagstjänster, den bransch som bidragit mest till Sveriges jobbtillväxt under de senaste åren, upphörde att bidra till ökningen av sysselsättningen under det andra kvartalet.

USA-räntorna öppnade högre efter måndagens helgstängda marknader, men sjönk efter lite svagare data än väntat. Vid svensk stängning handlades den tioåriga statsobligationen på 1,55 procent.

ISM:s inköpschefsindex för industrin sjönk till 49,6 i augusti från 49,8 föregående månad, under väntade 50,0. Det var tredje månaden i rad som index indikerar lägre aktivitet och den lägsta indexnivån sedan i juli 2009.

Index över sysselsättningen sjönk till 51,6 från 52,0, orderindex föll till 47,1 från 48,0 medan produktionsindex sjönk till 47,2 från 51,3.

Inköpschefsindex för industrin från Markit steg däremot till 51,5 från 51,4 föregående månad, vilket dock var lägre än det preliminära augusti-utfallet på 51,9.

Innehåll från EuroMaintAnnons

EuroMaint: En stabil partner för tågunderhåll

Som en del av den internationella koncernen CAF Group utmärker sig EuroMaint som en stark aktör inom tågbranschen. Genom lokal förankring samt stor kunskap och erfarenhet ger de Sveriges tågoperatörer den hjälp de behöver för att knyta samman destinationer och infrastrukturer. 

I rådande världsläge är vikten av stabila anslutningar viktigare än någonsin. Genom att tillhandahålla underhållstjänster för Sveriges tågoperatörer hjälper EuroMaint till att säkerställa tillförlitlighet och tillgänglighet för resenärer, fraktföretag och lokförare samtidigt som de säkrar livslängden för allt från passagerartåg till godsvagnar. Den innovativa optimerings- och underhållstekniken ger bättre tillgångsförvaltning. Det minskar kostnader och förbättrar fordonssäkerheten. 

Optimering, implementering och modernisering

Gorka Tamayo, VD på EuroMaint, menar att kombinationen av lång erfarenhet och modern teknik ger dem en konkurrensfördel. Han menar även att detta till stor del möjliggjorts av att de blev en del av industrikoncernen CAF.

– CAF har tillverkat och levererat ett flertal fordon till svenska aktörer. Till exempel är de nya vagnarna på tvärbanan i Stockholm och spårvagnarna i Lund utvecklade på koncernen. EuroMaint i sin tur kan sedan optimera underhållet och säkerställa att fordonen är pålitliga, smidiga och driftsäkra. 

Vikten av digitala lösningar

Utöver hårdvarutjänster levererar EuroMaint även specialisttjänster inom bland annat underhållsplaner teknisk dokumentation samt livscykelanalyser. Genom koncernens digitala plattform, LeadMind, erbjuder de moderna och högtekniska lösningar som förenklar underhåll och optimering.

Dennis Westin, underhållschef på EuroMaint menar att bolagets största styrka är att de är en del av CAF-koncernen samt deras digitaliserings- och miljöarbete.

– I vårt dagliga arbete använder vi LeadMind för att verifiera felrapporter från operatören och för att snabbt och effektivt hitta fel och på så sätt undvika att de återkommer.

Dennis och hans team har under två år arbetat med projektimplementationen som består av cirka 200 digitala verktyg och innefattar allt från mobila QR applikationer för lagerhantering till E-Learning portaler. I samband med detta projekt har CAF tillsammans med Euromaint installerat det ledande analys, felsökning och optimerings plattformen LeadMind i samtliga spårvagnar i Lund. 

– Vi har också funnit att LeadMind är ett mycket bra verktyg för att förbättra operatörens sätt att framföra spårvagnarna på och därmed optimera och förlänga livslängden på specifika delar, menar Dennis och fortsätter: 

– Som en del av vårt arbete använder vi även LeadMind på depån. Teknikerna har en total överblick över samtliga vagnar och alla fel som uppkommer. Detta gör att vi kan vara väldigt snabba och effektiva i våra felåtgärder, vi kan oftast se uppkomna fel innan operatören gjort en felanmälan i deras system, vilket gör att vi har en väldigt bra kontroll på hela flottans status.

Förebyggande arbete

Dennis menar att de digitala tjänsterna inte bara sparar tid och manuellt arbete, utan att de även kan underlätta förebyggande arbeten. 

– Genom att analysera tidigare körinformation finns möjligheten att få ut information som visar upp mönster från tidigare haverier och hur du kan undvika dem i framtiden. Utöver detta kan man även få datainsamling, lagning och bearbetning av information direkt i tjänsten. 

Systemet möjliggör dessutom effektiv kommunikation fordon och tågcentral sinsemellan, vilket medför att man snabbare kan upptäcka de tåg som behöver underhåll och därmed minska kostnader och undvika störningar. Samtidigt säkerställer man en högkvalitativ upplevelse för passagerare och förare. 

– EuroMaint är en stabil och pålitlig partner för tågoperatörer, oavsett storlek och förutsättningar. Med gedigen kunskap och ett stort kontaktnät kan vi säkerställa optimal drift och moderna helhetslösningar för alla, avslutar Gorka. 

Läs mer om EuroMaint här! 

Faktaruta

Euromaint räknar sina rötter tillbaka till 1800-talet och Statens Järnvägar. Dagens Euromaint bildades 2001. 

Euromaint har knappt 1 000 anställda och har verksamhet på verkstäder och depåer från Malmö i söder till Luleå i norr. Omsättningen är ungefär 1 500 MSEK per år.

Sedan 2019 är Euromaint en del av CAF Group, en spansk koncern med hundraåriga rötter och verksamhet i 43 länder. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EuroMaint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera