1515

Stockholmsbörsen: Terminerna pekar svagt nedåt<br />

Terminerna för de ledande europeiska börsindexen uppvisade med en knapp halvtimme till öppning på måndagen en svagt negativ utveckling. USA håller helgstängt i dag.

Kring klockan 8.40 noterades terminerna för Euro Stoxx 50, franska CAC 40, brittiska FTSE 100 och tyska DAX mellan 0,1 och 0,4 procent lägre.

Nokias konkurrenter Apple och Samsung fortsätter att träta. Apple har lagt till Samsungs smartphone Galaxy S III till listan över telefoner som anses bryta mot dess patent. Apple vill därför se ett säljstopp av Galaxy S III i USA.

I senaste numret av Börsveckan sänker tidningen rekommendationen för Mekonomen, Avega och Proffice - samtliga till avvakta. Avvakta är rådet även för Hemtex och Trustbuddy medan Alliance Oil, Eurocon och Elos samtliga är köpvärda, enligt Börsveckan.

Oddsen talar för bemanningsföretaget Proffice och aktien är väl värd en satsning, har samtidigt Dagens Industri kommit fram till i den analys av bolaget som finns i måndagens tidning.

På makrofronten visade Kinas officiella industri-PMI en nedgång till 49,2 i augusti, från 50,1 månaden före. Det var svagare än väntade 50,0, enligt Bloomberg News enkät. Det var också första gången sedan november 2011 som indexet noterades under 50-strecket. I Asien tickade Kinabörserna uppåt på hopp om stimulanser.

Enligt en rapport från Soufun Holdings steg bostadspriserna i Kina 0,24 procent i augusti, tredje månaden i rad med stigande priser. Kina måste kraftfullt begränsa bostadsköp i spekulations- och investeringssyfte. Samtidigt måste utbudet av normala bostäder och offentliga lågprisbostäder ökas, sade vidare Kinas premiärminister Wen Jiabao på fredagen, enligt en rapport från Xinhua på lördagen.

Inköpschefsindex för den svenska industrisektorn sjönk till 45,1 i augusti, från 50,6 månaden före. Enligt SME Direkts väntades enbart en nedgång till 49,5.

Under dagen väntas definitiva PMI-data från Euroområdet, däremot väntas ingen statistik från nordamerikanskt håll i och med att Kanada och USA hållet stängt för Labour Day. USA-terminerna var svagt ned på måndagsmorgonen.

På tisdagen inkommer från USA augusti månads ISM-index för industrin samt även bygginvesteringar i juli. Veckans viktigaste hållpunkt på USA-agendan blir däremot sannolikt fredagens jobbrapport för augusti. Utfallet i denna väntas starkt påverka Feds beslut om nya lättnadsåtgärder.

Wall Street Journals Fedbevakare Jon Hilsenrath konstaterade att Fedchefen i fredagens anförande i Jackson Hole inte lämnade mycket tvivel om att han planerar för att ge ekonomin ett lyft vid Fed policymöte i september.

"En ovanligt stark jobbrapport den 7 september, några dagar före mötet för Feds policykommitté den 12 (och 13) september kan förändra Feds kalkyler. Men sammantaget låter talet mycket som herr Bernankes avslutningsargumentation för mer lättnader", påpekade samtidigt Jon Hilsenrath.

Veckans tyngsta dag på Europaagendan är utan tvivel torsdagen, då Riksbanken, Bank of England och framför allt ECB lämnar räntebesked. Förväntningarna om nya åtgärder från Riksbanken och Bank of England är begränsade, men desto större intresse riktas mot vad ECB-chefen Mario Draghi kan tänkas berätta vid presskonferensen efter ECB:s räntebesked.

Bloomberg News rapporterade på fredagen, med hänvisning till tre icke namngivna centralbankskällor, att ECB-direktionen kommer att skicka ut en lista med alternativ för ett nytt obligationsköpsprogram till centralbankscheferna i rådet den 4 september, endast 24 timmar före rådsmötet inleds.


Innehåll från EKNAnnons

Blev miljardbolag på sex år – så här växte Polarium

Smarta batterier gjorde att svenska Polarium utsågs till Nordens mest snabbväxande tillväxtbolag av Financial Times tidigare i år. Bolaget är just nu på en tillväxtresa som många företagare drömmer om.

– Vi hade inte klarat det här utan EKN, säger Polariums grundare och vd Stefan Jansson.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa svenska exportföretag att växa

Polarium tillverkar smarta uppkopplade litiumjonbatterier som driver mobilmaster, och kan ersätta många av de dieselaggregatorer och blybatterier som ofta driver masterna i dag.

– En av våra kunder sparar sju miljoner liter diesel i månaden på att använda våra produkter. Ser man till mobilmasternas hela livslängd innebär det över en miljard liter mindre diesel – för en kund, säger Stefan Jansson.

Tillväxt som kostar

Polarium har sedan starten 2015 installerat över 250 000 batterier i mer än 60 länder. I år förväntas omsättningen landa på 1,25 miljarder kronor. Efter sex år har företaget tre kontor i Sverige, fabriker i Mexiko och Vietnam, säljkontor i USA samt säljare och teknisk support i England, Nya Zeeland, Indonesien och flera afrikanska länder. Det är en otrolig tillväxtresa – och den har kostat en hel del.

– Vi har ett enormt kassaflöde och snabb tillväxt – lägg samman de två parametrarna så får du en uppfattning av vårt behov av rörelsekrediter. Det här var en riktig utmaning för oss i början när vi inte hade en historik att visa upp för kreditgivare, och dessutom gör många affärer på riskmarknader Därför vände vi oss till EKN.

Kombinera olika garantier

Statliga EKN finns nämligen till för att hjälpa svenska exportföretag och deras underleverantörer, genom olika typer av garantier. Polarium har använt tre finansieringslösningar från EKN:

För allmänna expansionssatsningar har de använt EKN:s rörelsekreditgaranti, vilket innebär att EKN har täckt 50 procent av bankens kreditrisk. Det har gjort det enklare för banken att våga säga ja till Polariums kreditbehov.

För affärer på riskmarknader har Polariums bank använt EKN:s rembursgaranti. Rembursgarantin kan banken ansöka om när man har en så kallad remburs, det vill säga att köparens lokala bank garanterar säljaren betalning vid leverans. Rembursgarantin täcker upp för risken att den lokala banken inte kan betala.

Polarium har också använt sig av EKN:s garanti för kundfordringar för specifika affärer, som täcker risken att köparen inte kan betala fakturan. Med hjälp av garantin kan Polarium dessutom gå till sin bank och få fakturan betald i förväg, vilket innebär att de kan erbjuda kunden kredit utan att själva behöva vänta på att få betalt.

Minskat risken och frigjort kapital

– Vi gör många affärer på riskmarknader och då är det betryggande att kunna räkna bort både politiska risker och valutarisker. Dessutom har vi kunnat frigöra kapital med hjälp av de här garantierna. Samarbetet med EKN har gjort att vi kan fokusera på vår grundverksamhet, det har varit otroligt värdefullt för oss, säger Stefan Jansson.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa svenska exportföretag att växa

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?