Hoppa till innehållet

Annons

Råvaror: Råoljan backar

Råvarupriserna visade en viss oregelbundenhet när handeln återupptogs efter helgen. Bland konjunkturkänsliga råvaror backade råoljan, medan basmetallerna pekade uppåt.

Förra veckan avslutades annars i en positiv ton efter Fed-chefen Ben Bernankes anförande vid centralbankskonferensen i Jackson Hole, ett tal som tolkades som att nya lättnader kan vara på väg. Den amerikanska centralbanken håller sitt nästa räntemöte i mitten av nästa vecka.

Måndagens nyhetsflora har inkluderat nya konjunkturdata från den viktiga kinesiska ekonomin. Inköpschefsindex för industrin visade exempelvis en försvagning, vilket inte var väntat bland analytiker som ingick i Bloomberg News konsensus. Även det inköpschefsindex som sammanställs av HSBC visade en försvagning jämfört med den preliminära siffra som tidigare redovisats.

Tjänste-PMI visade dock en förstärkning från månaden innan, vilket vägde upp en del av det negativa signalvärdet. Aktörer på oljemarknaden valde dock att helt fokusera på PMI för industrin, som nu visade den första nedgången på nio månader.

"Det främsta skälet (till prisnedgångarna) är PMI från Kina. Indikatorerna under de senaste månaderna har visat att den kinesiska ekonomin tappar kraft och det gäller särskilt tillverkningssektorn", säger Ric Spooner, analytiker vid CMC Markets i Sydney, till Bloomberg News.

På råoljemarknaden var Brent-oljan ned 0:36 dollar till 114:21 dollar per fat vid klockan 9, medan WTI var ned 0:34 dollar till 96:13 dollar per fat.

Basmetallerna på London Metal Exchange var överlag högre på morgonen, där marknaden för ovanlighetens skull visade motståndskraft mot de negativa konjunktursignalerna från Kina. Marknaden kunde ta intryck av aktiemarknaderna, där tolkningen av konjunkturstatistiken var att förhoppningarna om nya stimulansåtgärder nu ökar. Börserna i Asien pekade generellt uppåt under måndagen, med de kinesiska börserna i täten för uppgången.

Kopparns tremånaderstermin var upp 45 dollar till 7.660 dollar per ton när klockan passerade 9. Zinken var samtidigt upp 11 dollar till 1.852. Bland övriga metaller var nickel upp 136 dollar till 16.086, medan aluminium gick mot strömmen och visade en nedgång på 3 dollar till 1.899.

Bland ädelmetallerna noterades guld spot knappt 4 dollar lägre till 1.688 dollar per uns, medan silvret var 0:07 dollar upp till 31:81.

Noteringar klockan 09.00
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0:34 USD 96:13
Brent, första termin -0:36 USD 114:21
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar +45 USD 7.660
Zink +11 USD 1.852
Aluminium -3 USD 1.899
Nickel +136 USD 16.086
Bly +5 USD 1.970
Tenn +200 USD 19.600
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld -3:90 USD 1.688:10
Silver +0:07 USD 31:81
Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)

Bomull - USD -

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera