1515

Asienbörserna: Hopp om stimulanser lyfter<br />

Asienbörserna uppvisade positiva rörelser på måndagen. Hopp om stimulanser gav stöd.
Foto:Scanpix

"Det spekuleras i att investerare kommer flockas kring aktier när Bernankes kommentarer efter nästa veckas räntemöte tagits in", sade Kenichi Hirano, strategichef på Tachibana Securities, till Bloomberg News.

Kring 8-tiden var indexet MSCI Asia Apex 50, som exkluderar japanska aktier, 0,4 procent upp. Verkstad hittades i topp medan energi och råvarusektorn båda hämmade.

I Japan tappade Topix och Nikkei 0,4 respektive 0,6 procent. Statistik visade att japanska bolags kapitalinvesteringar enbart ökade med 6,6 procent (exklusive mjukvaror) under det andra kvartalet, lägre än den väntade ökningen om 7,8 procent, enligt Bloomberg News. Fanuc tappade 1,2 procent och Komatsu föll tillbaka 0,8 procent.

Mitsubishi UFJ Financial Group och Sumitomo Mitsui Financial Group steg dock båda något.

"Investerare köper fastighets- och finansaktier baserat på förväntningar om stimulansåtgärder", sade Kenichi Hirano.

Sharp retirerade 6 procent sedan tidningen Nikkei rapporterat att Sharp erbjudit Foxconn, med partnern Hon Hai, ett lägre pris på aktierna de ska köpa i Sharp.

Hon Hai var drygt 6 procent upp i Taiwan medan Foxconn avancerade nära 5 procent i Hongkong. Hongkongbörsens Hang Seng-index var 0,4 procent högre. Börserna i Shanghai och Shenzhen steg 0,7 respektive 1,8 procent. Fastighetsutvecklaren Poly Real Estate avancerade dryga 6 procent på måndagen.

Kinas officiella industri-PMI sjönk till 49,2 i augusti, från 50,1 i juli. Det var svagare än de 50,0 som väntades, enligt Bloomberg News enkät, och första gången sedan november 2011 som indexet noterades under 50-strecket. Marknaden hoppas nu att Kinas beslutsfattare kommer att stimulera tillväxten, både på den monetära som den fiskala sidan. I fredags höll Ben Bernanke ett duvaktigt anförande i Jackson Hole.

Australiska S&P/ASX 200-indexet var 0,2 procent upp med telekommunikatörer i topp bland sektorerna.


Innehåll från Erik Penser BankAnnons

Hållbarhetsfonden saknar motstycke – topp 3 i världen

Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser Bank.
Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser Bank.

I fonden Penser Sustainable Impact tar Erik Penser Bank ett helhetsgrepp kring hållbara investeringar som saknar motstycke i Sverige. Globalt utgör fonden det absoluta toppskiktet och dessutom presterar den över index.

Med fonden Penser Sustainable Impact satsar Erik Penser Bank på investeringar som är hållbara på riktigt, något som har saknats på den svenska fondmarknaden. 

– Vi har höjt ribban för hållbarhetsstandarder. Ett potentiellt investeringsobjekts hela värdekedja ska klara våra krav, från deras underleverantörer till distributörer och återförsäljare. Först då kan vi på riktigt säkerställa att det är en hållbar investering, säger Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser Bank. Han utvecklar:

– Det är egentligen ett ganska enkelt arbete att se till hela kedjan, frågan är om man är villig att göra det eller inte. I dag är vi, vad jag vet, den enda fonden i Sverige som faktiskt gör den här analysen av företagens hela livscykel. 

Läs mer om Penser Sustainable Impact här. 

Målet: Etiskt och hög avkastning

För att räknas som hållbar i Sverige ska mindre än fem procent av en fonds innehav utgöras av bolag som är verksamma i kontroversiella sektorer som vapen, tobak, spel eller pornografi. Erik Penser bank har valt att gå längre än så. Sustainable Impact har nolltolerans mot all koppling till ohållbar och oetisk verksamhet och företag som bryter mot de mänskliga rättigheterna. Ett arbete som bär frukt. De senaste åren har fonden tävlat om pallplatserna på MSCI:s globala ranking av hållbara fonder.

– Sustainable Impact är aktivt förvaltad för att vi ska kunna agera direkt om ett av våra innehav blir indragna i en kontrovers. Med dagliga analyser kan vi också hänga med i marknadens makrotrender. Vi vill vara spetsiga och är villiga att ta risker för att nå vår målsättning att ligga över index med en avkastning på 22 procent för 2021, säger Jonas Thulin.

Video: Hör Jonas Thulin berätta om Penser Sustainable Impact. 

Gör skillnad lokalt och globalt

En majoritet av Sustainable Impacts innehav återfinns i Nordamerika och få svenska bolag kan leva upp till de högt ställda krav Jonas Thulin och hans kollegor har på potentiella investeringsobjekt. Fonden har dock en direkt inverkan även i Sverige.

– En procent av fondens värde går direkt till SOS Barnbyars mentorprojekt för unga i samhällsvård i Sverige. Som investerare kan man också välja att låta del av egna avkastningen gå till SOS projekt. Detta är den enda fonden i Sverige där du kan göra en konkret skillnad i samhället med din investering, säger Jonas Thulin och avslutar:

– Det är kul att vi som en mindre svensk oberoende aktör har en av världens mest hållbara fonder, det sticker lite i ögonen på storbankerna.

Artikeln utgör marknadsföring och ska inte ses som finansiell rådgivning. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Om Erik Penser Bank:

Erik Penser Bank är en privatägd och fristående bank. Med fokus på att skapa värde för sina kunder erbjuder Erik Penser Bank exklusiva finansiella tjänster till privata och institutionella investerare. De finansiella tjänsterna innefattar förmögenhetsrådgivning, mäkleri, kapitalförvaltning och corporate finance.

Läs mer på www.penser.se  

 

Mer från Erik Penser Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Erik Penser Bank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?