1515

Stockholmsbörsen:&nbsp; <br />H&amp;M fortsätter tynga<br />

Stockholmsbörsen orkade inte följa övriga Europa uppåt under fredagens öppningshandel. H&M fortsatte nedåt, torsdagens rapportbesvikelse har medfört en rad sänkta rekommendationer. Även Ericssons aktie tappade.

Stockholmsbörsens OMXS30-index var oförändrat kring indexnivån 1.083,6, klockan 10.30. Omsättningen var då dryga 2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Inklusive Burgundy, Bats Chi-x samt Turquoise, var den kring 3 miljarder.

I Europa steg CAC, FTSE, DAX och Euro Stoxx samtliga mellan 0,2 och 0,5 procent.

De indextunga bolagen H&M och Ericsson bidrog till att tynga storbolagsindexet med nedgångar på 0,8 respektive 0,3 procent. Erik Penser Bank återfanns som stor nettosäljare i Ericsson medan säljsidan var blandad i H&M. Cheuvreux, Nordea, Swedbank, ABG Sundal Collier och SEB Enskilda har samtliga sänkt rekommendationen för H&M efter torsdagens rapport.

SKF lyfte runt 2 procent sedan Morgan Stanley upptagit bevakning med rekommendationen övervikt.

Betsson föll nära 7 procent sedan bolaget vinstvarnat vid fredagens börsöppning. Även om analytiker reviderat ned estimaten på senare tid, bland annat till följd av Net Entertainments vinstvarning tidigare i september, var alltjämt Betssons prognos rörande intäkter och rörelseresultat klart under konsensusförväntningarna i SME Direkts analytikerenkät.

Inom sektorn tappade Unibet kring 3 procent.

På valutamarknaden fortsatte euron att stärkas under natten, efter ett positivt mottagande av budgetbeskeden från Spanien på torsdagseftermiddagen. Euron har därmed klättrat tydligt över 1:29-strecket gentemot dollarn.

Förhoppningarna om att skuldkrisproblematiken i Europa ska få en lösning ökade även något av att Frankrike lanserat åtgärder i syfte att minska landets budgetunderskott.

Från USA publiceras i eftermiddag statistik över privata inkomster och konsumtion i augusti, Chicago inköpschefsindex för september samt definitivt Michigan-index för september.

Terminerna för de ledande amerikanska börsindexen var i stort oförändrade, på fredagsförmiddagen. USA-börserna fortsatte att klättra efter torsdagens europeiska stängning när marknaden tog till sig innehållet i den spanska budgeten.

Enligt EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn gick den spanska budgeten längre än kommissionens rekommendationer.

"USA-börserna lyfte efter att marknaden tillgodogjort sig den spanska regeringens budgetförslag. Kreditvärderingsinstitutet Egan-Jones var mindre imponerat och sänkte Spaniens kreditbetyg till CC från CC+", skrev Deutsche Bank i ett morgonbrev på fredagen till europeiska kunder.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?