1515

Råvaror: Dollarn förstärktes<br />

Råoljan gick ned på veckobasis för andra veckan i rad efter frågetecken kring tillväxten i USA och uttalanden från Opec om en god tillgång på olja.

På råoljemarknaden var Brent klockan 20.30 upp 0:36 dollar till 112:37 dollar per fat, medan WTI var upp 0:36 dollar till 92:21 dollar per fat.

"Det råder svaga makroekonomiska utsikter brett sett, och det finns en direkt korrelation mellan ekonomisk tillväxt och efterfrågan på olja. Jag tror inte att det råder någon brist på olja, och marknaden är tillräckligt välförsedd", sade Chris Barber, senioranalytiker vid Energy Security Analysis i Wakefield, Massachusetts, till Bloomberg News.

Enligt vad Opecs generalsekreterare Abdalla El-Badri sade i ett tal i Berlin på fredagen råder ingen brist på olja på världsmarknaden. Tidigare steg priset på Mellanöstern-spänningar mellan Israel och Iran och antaganden om produktionsavbrott.

På basmetallfronten steg kopparns tremånaderstermin med 49 dollar till 8.224 dollar per ton vid klockan 20.30. Reuters satte uppgångarna i samband med resultatet av Spaniens stresstester, som definierade hur stort landets bankers kapitalbehov är i händelse av BNP-försvagningar, medan Bloomberg rapporterade om spekulationer om kinesiska stimulansåtgärder som förklaring till uppgångarna.

Facit för kopparterminerna under kvartalet är en uppgång på strax under 7 procent.

Guldet har under samma kvartal gått upp 10,8 procent, det mesta under ett kvartal sedan juni 2010, och ett uns kostade 1.770:57 dollar klockan 20.30. Fredagen innebar en lätt nedgång, samtidigt som dollarn stärktes mot en korg av andra valutor. Även silvret har stigit kraftigt på sistone, och är upp 25 procent under det tredje kvartalet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?