Annons

Råvaror: Breda uppgångar

Priserna på råvaror visade breda uppgångar på fredagsmorgonen, och utökade därmed de kraftiga rörelserna högre som noterades på torsdagens handel.

På råoljemarknaden var Brent vid klockan 8.45 upp 0,59 dollar till 112,60 dollar per fat, medan WTI var upp 0,60 dollar till 92,46 dollar per fat.

"Vi ser ett bättre efterfrågescenario. Marknaden inser långsamt att Europa, medan det fortfarande kan vara en bromskloss mot tillväxten, troligen inte kommer att implodera. Den där dippen under 90 dollar (WTI) var en stark stödnivå", sade Michael McCarthy, chefmarknadsstrateg vid CMC Markets till Bloomberg News.

Oljan fick på torsdagen starkt stöd bland annat efter att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu inför FN:s generalförsamligt sagt att FN måste införa "röda linjer" vad gäller Irans urananrikningsprogram för att förhindra att landets skaffar kärnvapen. Enligt Benjamin Netanyahu kommer Iran till sommaren att ha tillräckligt med anrikat uran för att bygga ett kärnvapen, men det finns fortfarande möjlighet att stoppa kärnprogrammet utan att använda militära medel.

Likaså gav Spaniens presentation av budgeten för 2013 stöd, där ett stort paket med utgiftsbesparingar ingick.

Enligt Oil Movements kommer oljeleveranserna från Opec minska nästa månad i takt med att Kina minskar sin import och raffinaderier utför underhåll. Opec kommer enligt Oil Movements exportera 23,66 miljoner fat per dag under månaden till 13 oktober, ned 1,2 procent från 23,95 under föregående period.

Råvarorna fick även stöd på torsdagen efter uppgifter i Shanghai Securities News, som ägs av statliga nyhetsbyrån Xinhua, om att regeringen kan komma att vida marknadsstödjande åtgärder.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange noterade kopparns tremånaderstermin en uppgång med 99 dollar till 8.275 dollar per ton, medan zinkpriset var upp 31 dollar till 2.115.

"Koppar har bara följt rörelserna på andra marknader den senaste tiden, och påverkas av stora ekonomiska indikatorer. Jag räknar med att koppar kommer att fortsätta glanslös på kort sikt", sade Li Ye, analytiker vid Shenyin & Wanguo Futures till Bloomberg News.

I Japan meddelades det att industriproduktionen i landet sjönk med 1,3 procent i augusti jämfört med juli, att jämföra med förväntningar om en nedgång om 0,5 procent. I årstakt sjönk produktionen 4,3 procent (väntat -3,4 procent).

På ädelmetallmarknaden noterades priset på guld med omedelbar leverans upp knappt 5 dollar till 1.782 dollar per uns, ytterst nära årshögsta på 1.784 dollar som noterades i slutet av februari. Silverpriset steg samtidigt 0:23 dollar till 34:865.

"Det har varit en direkt reaktion på stimulansåtgärderna som sjösattes av Federal Reserve. En ytterligare orsak som ger stöd är spekulationer kring" stimulanser i Kina, sade Gavin Wendt, resursanalytiker vid Mine Life till Bloomberg News.

Noteringar 08:45
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin +0,60 USD 92,46,00
Brent, första termin +0,59 USD 112,60Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar +99 USD 8.275
Zink +31 USD 2.115
Aluminium +26 USD 2.134
Nickel +214 USD 18.559
Bly +36 USD 2.306
Tenn +204 USD 21.399Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld +4,65 USD 1.781,90
Silver +0,23 USD 34,865Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)
Bomull +0,0034 USD 4,95625

Innehåll från EKNAnnons

Analytiker: ”Här finns ett guldläge för svenska leverantörer”

André Lundvall, landriskanalytiker på EKN, Exportkreditnämnden pekar ut flera lovande marknader i Latinamerika – bland annat Peru.
André Lundvall, landriskanalytiker på EKN, Exportkreditnämnden pekar ut flera lovande marknader i Latinamerika – bland annat Peru.

Länder i den så kallade Stillahavsalliansen spelar en nyckelroll i den pågående gröna omställningen. Där finns även goda möjligheter för svenska exportbolag att ta ett kliv framåt.

Så kan du få hjälp att bankfinansiera din internationella satsning 

Det menar André Lundvall, landriskanalytiker på EKN, Exportkreditnämnden. Han pekar ut flera lovande marknader i Latinamerika och de branscher som har särskilt mycket att hämta.

Hur tror du att svensk export till Latinamerika kommer att utvecklas de kommande åren?

– Just nu är den globala konjunkturen vad den är. Vi har sett en årslång nedgång i tillväxten och det påverkar alla regioner världen över. Trots det finns potential för Latinamerika att utvecklas starkt de kommande åren och bli en spännande partner för svensk export.

Vad beror det på?

– De latinamerikanska ekonomierna är i mångt och mycket beroende av råvarupriser. Nu kan man vänta sig att råvarupriserna är fortsatt höga ett par år framåt och det är positivt. Marknaderna här kan också få ett lyft av trenden mot ökad regionalisering, i och med att de nu kan locka företag från USA som tidigare har haft produktion i exempelvis Kina.

Vilka marknader kan vara intressanta om man vill börja exportera till Latinamerika?

– I dag mottar Brasilien en tredjedel av den svenska exporten till Latinamerika, men jag tycker att man kan ta avstamp i den så kallade Stillahavsalliansen som består av Mexiko, Peru, Colombia och Chile. Likt Sverige är de mindre ekonomier i en global värld. De är därför handelsfrämjande och relativt öppna ekonomier.

Finns det någon bubblare med hög potential bland marknaderna i regionen?

– Ecuador är den marknad i regionen som har har vuxit mest för EKN i procentuella termer de senaste åren. Svenska företag exporterar bland annat kartong och papper till deras livsmedelsindustri som blir förpackningar till bananer, blommor, skaldjur och så vidare. Ecuador har egentligen ett svagt makroekonomiskt ramverk och en affärsmiljö med förbättringspotential, men de affärer som EKN stöttar fungerar mycket bra. Troligtvis är det kopplat till att de svenska bolagens kunder exporterar produkterna vidare till omvärlden och därför är oberoende av den svagare inhemska marknaden.

För vilka svenska branscher kan Latinamerika vara särskilt intressant?

– Bolag inom gruvindustrin och deras underleverantörer har mycket att hämta här. Latinamerika har nämligen mycket stora reserver av nyckelråvaror kopplade till den pågående gröna omställningen – Chile och Peru sitter exempelvis på 60 procent av jordens kopparreserver. I detta finns ett guldläge för svenska leverantörer till gruvsektorn som har expertis inom hållbar gruvteknik. De kan bidra till att driva omställningen på sätt som är hållbara för både klimatet och för dem som berörs av gruvverksamheten på plats.

De senaste åren har vi sett gott om svajande valutakurser. Kan det komma att påverka den svenska exporten till Latinamerika?

– Ja, i alla fall indirekt. Dollarn har stärkts ordentligt sedan början av 2020 och den brasilianska realen har till exempel försvagats med 30 procent mot den. Eftersom utländska affärer regelmässigt görs i dollar eller euro – och mycket görs på avbetalning – har utvecklingen varit väldigt kostsam för lokala importörer. Framåt tror jag att allt fler köpare kommer att efterfråga finansiering i lokal valuta för att undvika en liknande situation. Det är något som EKN kan hjälpa exportörer med att erbjuda, vilket kan göra det än mer attraktivt att välja svenska leverantörer.

Finansiera nästa steg på din tillväxtresa med EKN:s garantier

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera