1515

Råvaror: Breda uppgångar<br />

Priserna på råvaror visade breda uppgångar på fredagsmorgonen, och utökade därmed de kraftiga rörelserna högre som noterades på torsdagens handel.

På råoljemarknaden var Brent vid klockan 8.45 upp 0,59 dollar till 112,60 dollar per fat, medan WTI var upp 0,60 dollar till 92,46 dollar per fat.

"Vi ser ett bättre efterfrågescenario. Marknaden inser långsamt att Europa, medan det fortfarande kan vara en bromskloss mot tillväxten, troligen inte kommer att implodera. Den där dippen under 90 dollar (WTI) var en stark stödnivå", sade Michael McCarthy, chefmarknadsstrateg vid CMC Markets till Bloomberg News.

Oljan fick på torsdagen starkt stöd bland annat efter att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu inför FN:s generalförsamligt sagt att FN måste införa "röda linjer" vad gäller Irans urananrikningsprogram för att förhindra att landets skaffar kärnvapen. Enligt Benjamin Netanyahu kommer Iran till sommaren att ha tillräckligt med anrikat uran för att bygga ett kärnvapen, men det finns fortfarande möjlighet att stoppa kärnprogrammet utan att använda militära medel.

Likaså gav Spaniens presentation av budgeten för 2013 stöd, där ett stort paket med utgiftsbesparingar ingick.

Enligt Oil Movements kommer oljeleveranserna från Opec minska nästa månad i takt med att Kina minskar sin import och raffinaderier utför underhåll. Opec kommer enligt Oil Movements exportera 23,66 miljoner fat per dag under månaden till 13 oktober, ned 1,2 procent från 23,95 under föregående period.

Råvarorna fick även stöd på torsdagen efter uppgifter i Shanghai Securities News, som ägs av statliga nyhetsbyrån Xinhua, om att regeringen kan komma att vida marknadsstödjande åtgärder.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange noterade kopparns tremånaderstermin en uppgång med 99 dollar till 8.275 dollar per ton, medan zinkpriset var upp 31 dollar till 2.115.

"Koppar har bara följt rörelserna på andra marknader den senaste tiden, och påverkas av stora ekonomiska indikatorer. Jag räknar med att koppar kommer att fortsätta glanslös på kort sikt", sade Li Ye, analytiker vid Shenyin & Wanguo Futures till Bloomberg News.

I Japan meddelades det att industriproduktionen i landet sjönk med 1,3 procent i augusti jämfört med juli, att jämföra med förväntningar om en nedgång om 0,5 procent. I årstakt sjönk produktionen 4,3 procent (väntat -3,4 procent).

På ädelmetallmarknaden noterades priset på guld med omedelbar leverans upp knappt 5 dollar till 1.782 dollar per uns, ytterst nära årshögsta på 1.784 dollar som noterades i slutet av februari. Silverpriset steg samtidigt 0:23 dollar till 34:865.

"Det har varit en direkt reaktion på stimulansåtgärderna som sjösattes av Federal Reserve. En ytterligare orsak som ger stöd är spekulationer kring" stimulanser i Kina, sade Gavin Wendt, resursanalytiker vid Mine Life till Bloomberg News.

Noteringar 08:45
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin +0,60 USD 92,46,00
Brent, första termin +0,59 USD 112,60Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar +99 USD 8.275
Zink +31 USD 2.115
Aluminium +26 USD 2.134
Nickel +214 USD 18.559
Bly +36 USD 2.306
Tenn +204 USD 21.399Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld +4,65 USD 1.781,90
Silver +0,23 USD 34,865Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)
Bomull +0,0034 USD 4,95625


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?