1515

Räntor och valutor: Euron stärks<br />

Europeiska marknadsräntor visar små rörelser, med dragning nedåt, i fredagens inledande handel, medan spanska räntor stiger marginellt efter torsdagens budgetförslag. Euron har samtidigt stärkts.

Strax efter den svenska marknadens öppning är den tyska tioåriga benchmarkräntan oförändrad på 1,45 procent, från svensk stängning dagen före, medan den svenska tioårsräntan är upp 1 punkt till 1,49 procent.

De spanska räntorna är överlag upp någon punkt.

På torsdagskvällen, efter marknadernas stängning, presenterade företrädare för den spanska regeringen 2013 års budgetförslag, som fokuserar på att sänka utgifter snarare än att höja skatter.

Spaniens vice premiärminister Soraya Saenz de Santamaria sade att budgeten har utformats för att bryta krisen och tillade att intäkterna i år kommer att möta prognoserna.

Hon sade att budgetnedskärningarna för 2013 kommer att fokusera på sociala utgifter och att regeringen kommer att anta åtgärder för att begränsa förtida pensioner. Dessutom ska regeringen anta nya åtgärder för att reformera den offentliga administrationen och "fördjupa" arbetsmarknadsreformen.

Finansministern Luis de Guindos sade att regeringens ekonomiska reformplan sträcker sig längre än rekommendationerna från EU. Han tillade att den nya oberoende finanspolitiska myndigheten kommer att bevaka att budgeten följs strikt.

I dag, fredag, ska de stresstesterna för de spanska bankerna publiceras.

Robert Bergqvist, SEB:s chefekonom, skriver i bankens morgonbrev att kapitalbehovet för det spanska banksystemet rimligen bör landa kring de 60 miljarder euro som regeringen diskuterat. Han räknar dock med att hela låneramen på 100 miljarder euro som har öronmärkts för Spanien, kommer att utnyttjas på sikt. Han motiverar detta med att recessionen tär på kreditkvaliteten, andelen osäkra fordringar av total lånestock uppgår till 10 procent, är relaterade till fastighetssektorn och fortsätter växa samt att fallhöjden i spanska huspriser fortfarande är 10-20 procent.

José Vinals, chef för IMF:s penning- och kapitalmarknadsavdelning, sade i ett tal i Bryssel på torsdagen att Europas val mellan "åtstramningar eller tillväxt" respektive "stabilitet eller tillväxt" i själva verket är ett val mellan att å ena sidan fatta obekväma politiska beslut som en gång för alla adresserar krisens rötter, och å andra sidan att åter skjuta upp nödvändiga åtgärder "med det fåfänga hoppet att tiden står på vår sida".

Tyska detaljhandelssiffror på morgonen var marginellt bättre än väntat, med en försäljningsökning på 0,3 procent i augusti, från månaden före.

Detaljhandelsstatistik publiceras även här hemma i dag och försäljningen väntas ha ökat med 2,7 procent i augusti, jämfört med augusti i fjol, enligt SME Direkts enkät.

Nordea skriver i morgonbrevet att hushållen har det hyfsat bra förspänt med bland annat ökad köpkraft och lägre bolåneräntor.

Från euroområdet väntas främst KPI-statistik från euroområdet där snabbestimat över KPI väntas visa en inflationstakt på 2,4 procent i september, ned från 2,6 procent i augusti. Spansk KPI på morgonen var klart högre än väntat på 3,5 procent, väntat 2,8 procent.

Amerikanska marknadsräntor vände svagt uppåt efter svensk stängning på torsdagen sedan investerare vänt sig till mer riskfyllda tillgångar, som aktier, efter besked om lite bättre veckosiffror över arbetslösheten och sedan Spaniens budget för 2013 bedömts som tillfredställande.

I den tidiga Europahandeln är den amerikanska tvåårsräntan ned 1 punkt till 0,25 procent och tioårsräntan är upp 1 punkt till 1,64 procent.

I eftermiddag publiceras statistik över privata inkomster och konsumtion i augusti, Chicago inköpschefsindex för september samt definitivt Michigan-index för september.

De privata inkomsterna väntas ha ökat 0,2 procent och konsumtionen med 0,5 procent, medan Chicago inköpschefsindex spås ha sjunkit lite till 52,8 i september, från 53,0 i augusti, enligt Bloomberg News enkäter bland analytiker.

På valutamarknaden har euron stärkts under natten, efter ett positivt mottagande av budgetbeskeden från Spanien. Efter att ha klättrat över 1:29 redan på torsdagskvällen har euron fortsatt att stärkas under nattens handel till 1:293 på fredagsmorgonen.

Yenen har stärkts inledningsvis mot dollarn, efter statistik som bland annat visade att industriproduktionen sjönk klart mer än väntat i augusti. Produktionen föll 1,3 procent från månaden före och med 4,3 procent från ett år tidigare. Förväntningarna låg på en nedgång med 0,5 respektive 3,4 procent, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

Kronan har blivit drygt 2 öre starkare mot dollarn och knappt 1 öre svagare mot euron, jämfört med torsdagens eftermiddagsnoteringar.

Noteringar 09:05
USD/SEK 3,905556 (6,5517) Statsobl 2y 0,7 -0,7
EUR/SEK 3,385417 (8,4311) Statsobl 10y 1,49 -1,48
EUR/USD 2,077083 (1,2868) Räntegap/ty 4 -3
US obl 10y 1,64 -1,63 Tysk obl 10y 1,45 -1,45


Innehåll från Carlsson Norén AssetAnnons

Fina framgångar för flexibel fond

Fredrik Carlsson, vd och förvaltare, och Magnus Dahlgren, förvaltare på Carlsson Norén.
Fredrik Carlsson, vd och förvaltare, och Magnus Dahlgren, förvaltare på Carlsson Norén.

Med två starka alternativa räntefonder är Carlsson Norén Asset Management en av Sveriges mest framgångsrika och konsekventa AIF-förvaltare. Framgångsreceptet stavas flexibilitet. 

Carlsson Norén Asset Management är en svensk AIF-förvaltare som erbjuder fondförvaltning genom två AIF-fonder – Macro Fund och Yield Opportunity – samt diskretionär förvaltning. Med säte i Göteborg har bolaget sedan 2008 erbjudit unik ränteförvaltning. 

– Jag, tillsammans med Martin Norén, var kapitalförvaltare på AB Volvo där vi fokuserade på likviditetsförvaltning utan kreditrisk till skillnad från hur andra gjorde. Utifrån det växte ett intresse och en idé om att starta något i egen regi och Carlsson Norén växte fram för 14 år sedan, berättar Fredrik Carlsson, vd och förvaltare på bolaget. 

Erik Selin som delägare

Sedan 2018 har fondbolaget en ny delägare i form av fastighetsmagnaten och Balders vd Erik Selin. I samband med det nya delägarskapet grundades också fonden Yield Opportunity som lanserades i början av 2019 – där även Selin gick in med kapital. 

– I och med Erik Selins erfarenhet från bank- och fastighetsvärlden funderade han på om man inte kunde starta en förvaltning som tar nytta av, under vissa perioder, ganska höga riskpremier i finansieringen. Det var så vi startade Yield Opportunity, säger Fredrik Carlsson. 

Vill du veta mer om Yield Opportunity? Läs mer här

Flexibel räntefond

Fonden har haft en årlig avkastning på sju procent. Magnus Dahlgren är förvaltare på Carlsson Norén och pekar på fondens exklusivitet då den investerar i hybridinstrument som ligger mellan aktier och obligationer i ett bolags kapitalstruktur. 

– Yield Opportunity är en unik fond för den svenska marknaden. Det är en flexibel räntefond som kan utnyttja olika lägen i marknaden, vilket många andra fonder i det här universumet har svårt att göra, säger han. 

Med en flexibel fond finns det möjligheter att växla mellan olika, alternativa ränteinstrument som hybridobligationer och preferens- och D-aktier. 

– Fokus är på stabila, kreditvärdiga bolag med kassaflöden, där vi tar mer risk mot bolagets balansräkning, säger Fredrik Carlsson. 

Få mer fakta om förvaltningen av Fredrik Carlsson här 

Flera fördelar 

Fonden vänder sig både till institutioner och private banking för långsiktigt sparande. Och fördelarna är flera. Magnus Dahlgren lyfter bland annat fram att den erbjuder en diversifierad portfölj av stabila krediter där förvaltarna får tillgång till intressanta emissioner samt att fonden valutahedgar till svenska kronor.

– Det är ett bra alternativ till high yield fonder och kan ge en högre avkastning över tid och faktum är att det är en av de mest högavkastande räntefonderna i Sverige hittills i år, säger han. 

Om Carlsson Norén Asset Management 

Carlsson Norén Asset Management är en svensk AIF-förvaltare som sedan 2008 erbjudit ränteförvaltning. Bolaget förvaltar fonderna Macro Fund och Yield Opportunity. Läs mer här. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Carlsson Norén Asset och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?