Hoppa till innehållet

Annons

Räntor och valutor: Euron stärks

Europeiska marknadsräntor visar små rörelser, med dragning nedåt, i fredagens inledande handel, medan spanska räntor stiger marginellt efter torsdagens budgetförslag. Euron har samtidigt stärkts.

Strax efter den svenska marknadens öppning är den tyska tioåriga benchmarkräntan oförändrad på 1,45 procent, från svensk stängning dagen före, medan den svenska tioårsräntan är upp 1 punkt till 1,49 procent.

De spanska räntorna är överlag upp någon punkt.

På torsdagskvällen, efter marknadernas stängning, presenterade företrädare för den spanska regeringen 2013 års budgetförslag, som fokuserar på att sänka utgifter snarare än att höja skatter.

Spaniens vice premiärminister Soraya Saenz de Santamaria sade att budgeten har utformats för att bryta krisen och tillade att intäkterna i år kommer att möta prognoserna.

Hon sade att budgetnedskärningarna för 2013 kommer att fokusera på sociala utgifter och att regeringen kommer att anta åtgärder för att begränsa förtida pensioner. Dessutom ska regeringen anta nya åtgärder för att reformera den offentliga administrationen och "fördjupa" arbetsmarknadsreformen.

Finansministern Luis de Guindos sade att regeringens ekonomiska reformplan sträcker sig längre än rekommendationerna från EU. Han tillade att den nya oberoende finanspolitiska myndigheten kommer att bevaka att budgeten följs strikt.

I dag, fredag, ska de stresstesterna för de spanska bankerna publiceras.

Robert Bergqvist, SEB:s chefekonom, skriver i bankens morgonbrev att kapitalbehovet för det spanska banksystemet rimligen bör landa kring de 60 miljarder euro som regeringen diskuterat. Han räknar dock med att hela låneramen på 100 miljarder euro som har öronmärkts för Spanien, kommer att utnyttjas på sikt. Han motiverar detta med att recessionen tär på kreditkvaliteten, andelen osäkra fordringar av total lånestock uppgår till 10 procent, är relaterade till fastighetssektorn och fortsätter växa samt att fallhöjden i spanska huspriser fortfarande är 10-20 procent.

José Vinals, chef för IMF:s penning- och kapitalmarknadsavdelning, sade i ett tal i Bryssel på torsdagen att Europas val mellan "åtstramningar eller tillväxt" respektive "stabilitet eller tillväxt" i själva verket är ett val mellan att å ena sidan fatta obekväma politiska beslut som en gång för alla adresserar krisens rötter, och å andra sidan att åter skjuta upp nödvändiga åtgärder "med det fåfänga hoppet att tiden står på vår sida".

Tyska detaljhandelssiffror på morgonen var marginellt bättre än väntat, med en försäljningsökning på 0,3 procent i augusti, från månaden före.

Detaljhandelsstatistik publiceras även här hemma i dag och försäljningen väntas ha ökat med 2,7 procent i augusti, jämfört med augusti i fjol, enligt SME Direkts enkät.

Nordea skriver i morgonbrevet att hushållen har det hyfsat bra förspänt med bland annat ökad köpkraft och lägre bolåneräntor.

Från euroområdet väntas främst KPI-statistik från euroområdet där snabbestimat över KPI väntas visa en inflationstakt på 2,4 procent i september, ned från 2,6 procent i augusti. Spansk KPI på morgonen var klart högre än väntat på 3,5 procent, väntat 2,8 procent.

Amerikanska marknadsräntor vände svagt uppåt efter svensk stängning på torsdagen sedan investerare vänt sig till mer riskfyllda tillgångar, som aktier, efter besked om lite bättre veckosiffror över arbetslösheten och sedan Spaniens budget för 2013 bedömts som tillfredställande.

I den tidiga Europahandeln är den amerikanska tvåårsräntan ned 1 punkt till 0,25 procent och tioårsräntan är upp 1 punkt till 1,64 procent.

I eftermiddag publiceras statistik över privata inkomster och konsumtion i augusti, Chicago inköpschefsindex för september samt definitivt Michigan-index för september.

De privata inkomsterna väntas ha ökat 0,2 procent och konsumtionen med 0,5 procent, medan Chicago inköpschefsindex spås ha sjunkit lite till 52,8 i september, från 53,0 i augusti, enligt Bloomberg News enkäter bland analytiker.

På valutamarknaden har euron stärkts under natten, efter ett positivt mottagande av budgetbeskeden från Spanien. Efter att ha klättrat över 1:29 redan på torsdagskvällen har euron fortsatt att stärkas under nattens handel till 1:293 på fredagsmorgonen.

Yenen har stärkts inledningsvis mot dollarn, efter statistik som bland annat visade att industriproduktionen sjönk klart mer än väntat i augusti. Produktionen föll 1,3 procent från månaden före och med 4,3 procent från ett år tidigare. Förväntningarna låg på en nedgång med 0,5 respektive 3,4 procent, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

Kronan har blivit drygt 2 öre starkare mot dollarn och knappt 1 öre svagare mot euron, jämfört med torsdagens eftermiddagsnoteringar.

Noteringar 09:05
USD/SEK 3,905556 (6,5517) Statsobl 2y 0,7 -0,7
EUR/SEK 3,385417 (8,4311) Statsobl 10y 1,49 -1,48
EUR/USD 2,077083 (1,2868) Räntegap/ty 4 -3
US obl 10y 1,64 -1,63 Tysk obl 10y 1,45 -1,45

Innehåll från Autolease DNBAnnons

”Vi håller kunderna i handen på vägen mot en eldriven fordonsflotta”

Allt fler företag har i dag en bilpolicy med målet att ha 100 procent elfordon i företagsflottan. Detta trots att nybilpriserna ökar, räntan stiger och elbilsbonusen är avskaffad. Men som så ofta i en omställning finns många frågor kring allt det praktiska.

Extern länk: På jakt efter ett grönare, billigare och enklare avtal – läs mer här. 

Omställningen till laddbara fordon går snabbt och trenden förväntas även att öka i takt med att fler vill bidra till den gröna omställningen. Många företag har också krav på sig från sina kunder att gå mot en eldriven fordonspark. 

– Den gröna omställningen drivs av företagen och deras bilpolicy. Det syns också i vår orderportfölj som växer i rask takt, framför allt elektrifierade personbilar där det finns ett stort utbud, säger Stefan Andersson, Administration Officer på Autolease Sverige. 

Autolease är en del av norska DNB Bank och äger i dag över 400 000 fordon – såväl personbilar som lätta lastbilar. Av dessa är 86 procent laddbara varav 50 procent är rena elbilar.  

Tryggt och smidigt 

Ett viktigt verktyg i Autolease arbete för att hjälpa kunderna i deras omställning är konceptet Greenlease. Där mäter Autolease utsläppen i kundens befintliga flotta, sätter tydliga mål tillsammans med kunden och håller dem sedan i handen för att göra övergången till en elektrifierad fordonsflotta så smidig som möjlig.  

– Vår ambition göra det enkelt för företag att ställa om till en eldriven fordonsflotta. Därför är det också viktigt för oss att välja rätt samarbetspartners. Tillsammans med dem har vi ännu bättre möjligheter att stötta och ge råd till våra kunder. En av dem är OKQ8, säger Stefan Andersson. 

– De allra flesta tycker att omställningen till elektrifierat är bra och spännande, men har man aldrig kört elbil är det inte konstig om man har en del undringar. Några kanske även har en del farhågor. Men den oron stillas i regel när man kliver ur sin komfortzon och testar, säger David Forsberg, Key Account Manager E-Mobility på OKQ8. 

Stefan Andersson, Administration Officer på Autolease Sverige och David Forsberg, Key Account Manager E-Mobility på OKQ8.
Stefan Andersson, Administration Officer på Autolease Sverige och David Forsberg, Key Account Manager E-Mobility på OKQ8.

Satsning på supersnabbladdare 

En vanlig fråga är om det finns tillräckligt med laddstationer längs vägarna. Utbyggnaden av svensk laddinfrastruktur pågår för fullt i dag och skapar hela tiden nya möjligheter. För att öka tillgängligheten gör dessutom OKQ8, tillsammans med Skellefteå Kraft, en stor satsning med publika supersnabbladdare på 300 stationer från Kiruna till Trelleborg Alla med 100 procent förnybar el.

En supersnabbladdare har en effekt på 150 kW vilket innebär att det tar cirka 20 minuter att ladda bilen – lite beroende på antalet bilar vid samma laddstolpe, batteriets status och storlek samt batteriets möjlighet att ta emot hög effekt.

– Det gör det enklare för elbilsförare i hela landet. Men kör du långa sträckor kan det vara smart att planera lite inför resan, säger Stefan Andersson.

Dessutom är laddbox hemma ett bra komplement till de publika laddstationerna och laddning på arbetsplatsen. Den är smidig att använda och kan knytas till ett företagskort. Även en del bostadsrättföreningar och vissa hyresvärdar erbjuder elbilsladdning. 

Appar visar vägen till laddarna

För att få en bra överblick över de laddare som finns kan föraren ladda ner appen OKQ8 Elbilsladdning. 

– Den visar cirka 1 300 laddstationer över hela Sverige – såväl våra egna laddstationer som stationer som tillhör en annan operatör i vårt nätverk. Förare som har ett OKQ8 företagskort för elbilsladdning kan starta och betala för laddningen med kortet på alla laddstationer som visas i appen, säger David Forsberg.

Något som tidigare vållat huvudbry för många företag är faktureringen och milersättningen och hur denna ska göras enligt Skatteverkets regler. Administrationen har tidigare varit lite krånglig, i synnerhet om man har en mixad fordonsflotta. 

– Där har OKQ8 kommit med en helhetslösning som underlättar mycket. Ett företagskort samlar alla drivmedelsköp och stöttar dessutom alla ersättningsmodeller för drivmedel, det vill säga delat drivmedel, komplementsregeln och huvudregeln, säger Stefan Andersson. 

På så vis kan de anställda få ersättning för de mil de kör i tjänsten på samma sätt som tidigare – oberoende var de laddar sina fordon och vilka drivmedel som tankas. Allt i enighet med Skatteverkets regler.  

Extern länk: På jakt efter ett grönare, billigare och enklare avtal – läs mer här. 

 

Mer från Autolease DNB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Autolease DNB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera