1515

Räntor och valutor: Euron blir starkare<br />

Europabörserna stiger överlag svagt medan räntorna i Europas kärna visar små förändringar under fredag förmiddag. Spanska räntor stiger några punkter efter budgeten som lades fram på torsdagskvällen, och som annars mottogs ganska positivt, med bland annat en stärkt euro.

Euron stärktes sedan ytterligare efter att inflationen i euroområdet visat sig oväntat hög i september, medan svenska kronan inte påverkades särskilt mycket av en svag detaljhandelsförsäljning i augusti.

Framåt lunchtid visar svenska marknadsräntor en blandad utveckling. Tvåårsräntan sjunker någon punkt medan den tioåriga statsobligationsräntan är upp 1 punkt till 1,49 procent. Den tyska tioårsräntan handlas oförändrat till 1,45 procent.

Spanska marknadsräntor stiger 4-9 punkter med tioårsräntan 6 punkter upp till 6,00 procent. Italienska räntor stiger 1-4 punkter.

Inflationen i Euroområdets var högre än väntat i september, enligt Eurostats snabbestimat. Inflationen steg till 2,7 procent från 2,6 procent i augusti, medan analytikerna i Bloomberg News enkät hade räknat med en nedväxling till 2,4 procent.

Martin van Vliet, ekonom vid ING i Amsterdam, sade till Reuters att det framför allt var engångseffekter som lyfte inflationen. Han nämnde bland annat Spaniens momshöjning den 1 september.

"Tittar man framåt bör inflationen i euroområdet snart fortsätta sin nedåttrend eftersom kraftiga uppgångar i energi- och livsmedelspriser slutar att lyfta årstakten", sade Martin van Vliet.

Han påpekade dock att volatila råvarupriser och kommande momshöjningar i bland annat Nederländerna och Finland talar för en mycket gradvis nedväxling i inflationstakten.

På torsdagskvällen, efter marknadernas stängning, presenterade den spanska regeringen 2013 år budget, som fokuserar på att sänka utgifter snarare än höjda skatter. Utgifterna ska sänkas med närmare 9 procent nästa år, medan skatteintäkterna väntas öka med runt 3 procent, bland annat beroende på den just genomförda momshöjningen.

Nordea-analytikern Jens von Gerich var inte helt övertygad den spanska budgeten, som han betecknade som "endast ett litet steg i rätt riktning".

Han skrev i en kommentar att det är osäkert om Spanien kommer att nå sitt mål att få ned budgetunderskottet till 6,3 procent av BNP i år och 4,5 procent 2013, och han tillade att det dessutom är osäkert om centralregeringen kan förmå regionerna att nå sina mål.

"Trycket på Spanien kan snabbt öka igen", skrev Jens von Gerich i ett marknadsbrev och nämnde orosmoln som regionvalet i Katalonien och risken att Spaniens kreditbetyg sänks till skräpstatus.

På fredag klockan 18.00 ska stresstesterna för de spanska bankerna presenteras. De väntas visa ett klart lägre kapitalbehov än de 100 miljarder euro som reserverats.

Under dagen kommer också Frankrikes regering att lägga fram sin budget.

Den svenska detaljhandeln var en besvikelse i augusti. Jämfört med i juli sjönk försäljningen oväntat med 0,4 procent och från augusti 2011 steg försäljningen med 1,8 procent, klart under de 2,7 procent som analytikerna i Bloomberg News prognosenkät hade räknat med.

Analytikerna verkar dock inte dra alltför stora växlar på den oväntat svaga statistiken.

"Även om detaljhandelsförsäljningen har varit svag hittills i år är vi inte oroade över konsumtionstillväxten. Hushållens finansiella situation är robust och reala disponibla inkomster väntas visa solida ökningar både 2012 och 2013. Fundamenta ser därmed gynnsamma ut och vi räknar med en hygglig utveckling för hushållens konsumtion framöver", skriver Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson i en kommentar.

SEB-analytikern Olle Holmgren skriver i en kommentar att det var en svagare försäljning i dagligvaruhandeln som drog ned den totala detaljhandeln. Dagligvaruhandeln steg med 1,0 procent medan sällanköpshandeln ökade med 2,5 procent.

Han menade vidare att avvikelsen från prognos var ganska liten i förhållande till den månatliga volatiliteten och att hyfsade inkomstökningar och en relativt stabil arbetsmarknad stöttar hushållen. SEB räknar med att privatkonsumtionen fortsätter att trenda uppåt in i 2013.

Amerikanska marknadsräntor visar små förändringar med tioårsräntan oförändrat till 1,63 procent, jämfört med svensk stängning på torsdagen.

Till eftermiddagen publiceras statistik över privata inkomster och konsumtion i augusti, Chicago inköpschefsindex för september samt definitivt Michigan-index för september.

På valutamarknaden stärktes euron efter under natten efter Spaniens budget på torsdagskvällen och euron fick sedan ytterligare en liten skjuts uppåt av den oväntat höga inflationen i euroområdet. Euron har stärkts till 1,295 från 1,287 vid torsdagens svenska stängning. Dollarn har också försvagats mot de flesta andra större valutor.

Den svenska kronan har stärkts 4 öre mot dollarn till 6,51 och tappat ett halvt öre mot euron till 8,44.

Vice Riksbankschef Karolina Ekholm sade vid ett SCB-seminarium på förmiddagen att hon är skeptisk till tanken att den svenska kronan ska kunna bli en "trygg hamn", likt schweizerfrancen.

"Svensk ekonomi är starkt integrerad med övriga ekonomier i Europa... går det dåligt för Europa går det också dåligt i Sverige", sade hon och tillade att svensk ekonomi inte är anpassad till en starkare valuta på samma sätt som Schweiz har varit.

Noteringar 11.45
USD/SEK 3,8125 (6:5517) Statsobl 2y 0,69 -0,7
EUR/SEK 3,365972 (8:4311) Statsobl 10y 1,49 -1,48
EUR/USD 2,092361 (1:2868) Räntegap/ty 4 -3
US obl 10y 1,63 -1,63 Tysk obl 10y 1,45 -1,45


Innehåll från CoinSharesAnnons

”Bitcoin har ett betydande socialt värde”

Christopher Bendiksen är forskningschef inom Bitcoin på CoinShares.
Christopher Bendiksen är forskningschef inom Bitcoin på CoinShares.

Intresset för Bitcoin växer, men världens första kända kryptovaluta är mycket mer än en investering. Den menar Christopher Bendiksen, forskningschef inom Bitcoin på CoinShares, som är en finansiell aktör inom kryptovalutor.

– Bitcoin kan hjälpa till att skapa en bättre värld. Den har ett betydande socialt värde och det finns många fall där kryptovalutan har använts för att lyfta fram bland annat frihet och jämställdhet, säger han.

Läs mer om Bitcoins ESG-värde här. 

Kryptovalutaförvaltaren CoinShares, mest känd för sin XBT Provider-linje av börshandlade kryptovalutaprodukter (ETP) som listades på Nasdaq Stockholm 2015, anses i dag vara expert på ämnet. Men det är många som fortfarande har fördomar kring investeringar i kryptovalutor som till exempel Bitcoin. Alex Gladstein, Chief Strategy Officer, på Human Rights Foundation, har en annan syn på saken. 

– Bitcoin är en av de mest kraftfulla investeringar som du kan göra med fokus på humanitära och mänskliga rättigheter. Genom att stödja Bitcoin stödjer du frihet, säger han. 

Alex Gladstein förklarar också att vi som bor i västerländska länder tar vår frihet för given.

– Vi har demokrati, en stabil valuta och jämställdhet i samhället, men många människor runt om i världen har inte sådana privilegier. De lever med korrupta regeringar och diskriminering. 

Investerare måste tänka om

Miljö-, social- och företagsstyrning har blivit en allt viktigare beslutsfaktor för investerare. Det är en utvärdering av ett företags kollektiva samvete kring sociala och miljömässiga faktorer och är mer känd under benämningen; environmental, social and governance, ESG. 

ESG-investeringar har blivit mycket populära den senaste tiden och många har upptäckt de sociala fördelar som Bitcoin kan innebära.

– Tyvärr har mer eller mindre hela diskussionen om ESG och kryptovalutor kretsat kring miljö vilket har gjort att investerare bara får en bråkdel av den nödvändiga analytiska bakgrunden som de behöver för att kunna göra en holistisk ESG-baserad utvärdering, säger Christopher Bendiksen, forskningschef på CoinShares. 

Alex Gladstein är Chief Strategy Officer på Human Rights Foundation.
Alex Gladstein är Chief Strategy Officer på Human Rights Foundation.

Alex Gladstein betonar att investerare måste tänka om när de tittar på Bitcoin utifrån ESG. Det finns flera exempel där Bitcoin har främjat både entreprenörskap och jämställdhet i utvecklingsländer. Ett bra exempel är Roya Mahboob, grundare och vd på Afghan Citadel Software Company, och en av Afghanistan första kvinnliga tech-entreprenörer. 

– Sommaren 2013 betalade hon sina kvinnliga mjukvaruingenjörer i Bitcoin för att stärka deras självförtroende och ge dem en känsla av ekonomisk frihet samt förhindra att pengarna gick till deras manliga familjemedlemmar, säger han. 

Finansierade universitetsstudier

En av kvinnorna valde att sälja sina Bitcoins för att fly till Tyskland. Det hon hade tjänat på 1,5 år är i dag värt ungefär 60 gånger den genomsnittliga årslönen i Afghanistan. 

– Royas syster erbjöd sig också att köpa tillbaka Bitcoins från kvinnorna som ville ha kontanter. Hon tog dessutom sin egen inkomst för att finansiera universitetsstudier på prestigefyllda Cornell i USA, säger Alex Gladstein.

De flesta vet att ESG handlar om hållbarhet, men Christopher Bendiksen på CoinShares påminner om att begreppet är mycket bredare.

– Investerare som vill påverka världen positivt genom investeringar kan inte längre bortse från faktorer som social hållbarhet och bolagsstyrning, säger han och fortsätter:

Den kraft och potential som Bitcoin har för att åstadkomma positiva och sociala förändringar går inte att hitta hos andra investerbara tillgångar. Detta är en anledning för investerare att titta bredare på ESG. 

Läs mer om Bitcoins värde från ett ESG-perspektiv. 

 

 

Mer från CoinShares

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CoinShares och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?