Hoppa till innehållet

Annons

Räntor & valutor: Stresstester stressar

Den spanska budgeten på torsdagskvällen gav endast en kortvarig lättnad till marknaderna. På fredagen sjönk Europabörserna och handeln i spanska statsobligationer var volatil, om än med små nettoförändringar från torsdagen, inför stresstestet av de spanska bankerna, vilket offentliggörs klockan 18 på fredagskvällen.

Euron stärktes efter den spanska budgeten och oväntat hög inflation i euroområdet, en förstärkning som nästan helt gröptes ur under fredag eftermiddag. Kronan stärktes något öre mot dollarn och var mer eller mindre oförändrad mot euron.

Svenska marknadsräntor sjönk i kortare löptider punkter medan den tioåriga statsobligationsräntan handlades oförändrat till 1,48 procent. Den tyska tioårsräntan sjönk 1 punkt till 1,44 procent.

"På kvartalets sista dag är fokus fortsatt på situationen i Europa, som skapar nervositet", sade Peter Cardillo, chefmarknadsekonom vid Rockwell Global Capital i New York, till Bloomberg News.

På torsdagskvällen, efter marknadernas stängning, presenterade den spanska regeringen sin budget för 2013, som med fokus på sänkta utgifter snarare än höjda skatter initialt mottogs väl av marknaden. Flera bedömare menade dock att det är osäkert om Spanien verkligen kommer att målet att få ned budgetunderskottet till 6,3 procent av BNP i år och 4,5 procent 2013.

"Trycket på Spanien kan snabbt öka igen", skrev Nordeas analytiker Jens von Gerich i ett marknadsbrev och nämnde orosmoln som regionvalet i Katalonien och risken att Spaniens kreditbetyg sänks till skräpstatus.

Även i Frankrike presenterade regeringen sin budget för 2013, där fokus till skillnad från i Spanien ligger mer på höjda skatter. Totalt ska skatterna höjas med cirka 20 miljarder euro, med bland annat höjda företagsskatter och den omtalade höjningen av marginalskatten till 75 procent på inkomster över 1 miljon euro. Utgifterna ska samtidigt minskas med runt 10 miljarder euro.

Åtgärderna ska enligt den franske regeringen få ned budgetunderskottet till 3 procent av BNP nästa år från 4,5 procent av BNP i år, med antagandet att BNP växer 0,8 procent nästa år.

Liksom som för Spanien fanns från analytikerhåll viss skepsis om Frankrike kommer att nå sitt budgetmål och tillväxtantagandet för nästa år anses också ligga väl högt. På räntemarknaden syntes dock ingen oro utan franska marknadsräntor sjönk några punkter.

Inflationen i Euroområdet var högre än väntat i september, enligt Eurostats snabbestimat. Inflationen steg till 2,7 procent från 2,6 procent i augusti, medan analytikerna i Bloomberg News enkät hade räknat med en nedväxling till 2,4 procent.

Commerzbank skrev i ett marknadsbrev att inflationen bland annat lyftes av stigande oljepriser och en momshöjning i Spanien. Banken noterade att många menar att inflationen kommer att sjunka framöver, på grund av recessionen i euroområdet, men själva är de inte lika optimistiska.

"ECB kommer att fortsätta att ta hänsyn till problemet i de perifera länderna och bedriva en penningpolitik som är för slapp för euroområdet som helhet. Inflationen kommer troligen att stiga betydligt", skrev Commerzbank.

Den svenska detaljhandeln var en besvikelse i augusti. Jämfört med i juli sjönk försäljningen oväntat med 0,4 procent och från augusti 2011 steg försäljningen med 1,8 procent, klart under de 2,7 procent som analytikerna i Bloomberg News prognosenkät hade räknat med.

Reaktionerna på den oväntat svaga statistiken var dock måttliga och flera analytiker menade att fundamenta ser fortsatt bra ut för de svenska hushållen.

"Även om detaljhandelsförsäljningen har varit svag hittills i år är vi inte oroade över konsumtionstillväxten. Hushållens finansiella situation är robust och reala disponibla inkomster väntas visa solida ökningar både 2012 och 2013. Fundamenta ser därmed gynnsamma ut och vi räknar med en hygglig utveckling för hushållens konsumtion framöver", skrev Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson i en kommentar.

Amerikanska marknadsräntor visade små förändringar, tioårsräntan var ned 1 punkt till 1,62 procent jämfört med svensk stängning på torsdagen.

De privata inkomsterna i USA ökade 0,1 procent i augusti samtidigt som privatkonsumtionen steg 0,5 procent, vilket var väl i linje med Bloomberg News prognosenkät.

RDQ Economics påpekade att 0,4 procentenheter av ökning i konsumtionen berodde på stigande inflation, och att konsumtionen realt alltså bara ökade med 0,1 procent.

Chicago inköpschefsindex tog ett oväntat stort kliv nedåt i september, till 49,7 från 53,0 i augusti. Väntat enligt Bloomberg News enkät var en nedgång till 52,8.

Michigan-index över konsumentförtroendet för september steg till 78,3 i september från 74,3 i augusti, enligt definitiv statistik. Det var den högsta nivån på fyra månader. Preliminärt angavs en ännu större uppgång till 79,2.

Från Japan kom statistik som visade att industriproduktionen sjönk klart mer än väntat i augusti, men detaljhandeln, hushållens konsumtion och arbetslösheten i stället var överraskande starka.

På valutamarknaden stärktes euron efter Spaniens budget på torsdagskvällen och fick sedan ytterligare en viss skjuts uppåt av den oväntat höga inflationen i euroområdet till nivåer runt 1:295 som högst. En urgröpning skedde sedan under fredag eftermiddag och sammantaget stärktes euron marginellt till 1:288 från 1:287 vid torsdagens svenska stängning.

Den svenska kronan stärktes 1 öre mot dollarn till 6:54 och var i stort sett oförändrad till 8:43 mot euron.

Vice Riksbankschef Karolina Ekholm sade vid ett SCB-seminarium på fredagen att hon är skeptisk till tanken att den svenska kronan ska kunna bli en "trygg hamn", likt schweizerfrancen.

"Svensk ekonomi är starkt integrerad med övriga ekonomier i Europa... går det dåligt för Europa går det också dåligt i Sverige", sade hon och tillade att svensk ekonomi inte är anpassad till en starkare valuta på samma sätt som Schweiz har varit.

Innehåll från SkandiaAnnons

Checklista för jobbintervjun: Så lockar ditt företag de bästa medarbetarna

Jonathan Unander-Scharin är företagsrådgivare på Skandia.
Jonathan Unander-Scharin är företagsrådgivare på Skandia.

Som chef eller arbetsgivare är det vitalt att kunna rekrytera de bästa medarbetarna – och att få dem att vilja stanna. Flexibilitet, frukost och pingisbord i all ära, men i tider som dessa är andra saker än viktigare att kunna lyfta fram för en attraktiv arbetsgivare.

Kampen om talangerna är stenhård och det finns många olika förmåner att locka med. Det gäller att du inte missar det kanske viktigaste av allt för att vara en attraktiv arbetsgivare, nämligen tjänstepensionen som tryggar ”lönen efter karriären”.

I tider av osäkerhet ökar behovet av trygghet. Arbetsgivare som erbjuder det kan både locka och behålla duktiga medarbetare.

– En modern arbetsgivare med hållbar tillväxt i fokus behöver ta hand om sin viktigaste resurs – nämligen medarbetarna, säger Jonathan Unander-Scharin som är företagsrådgivare på Skandia.

Smart hälsoarbete

– När medarbetare mår bra ökar förutsättningarna för dem att göra bra ifrån sig. Att sätta hälsan i fokus på företaget är helt enkelt en lönsam investering. Många sjukskrivningar är helt onödiga och kan förhindras med förebyggande och smart hälsoarbete. Att vara utan nyckelmedarbetare en längre tid i väntan på vård kan vara förödande för både stora och små företag, säger han.

Generellt är företag som har helheten med tjänstepension, hälsoförsäkring, vårdförsäkring och sjukförsäkring också friskare.

– Och friskare företag är mer lönsamma företag, säger Jonathan Unander-Scharin.

Vill du också få ett friskare företag? Se hur du kan minska sjukfrånvaron och öka lönsamheten här 

Tillgång till hälsoexperter

Skandia har i många år arbetat med hälsa för att kunderna ska må bra. Skandia Tjänstepension med Hälsa är ensam i sitt slag, då den inte bara skapar ekonomisk trygghet utan också förebygger sjukskrivning och hjälper till om någon på jobbet trots allt skulle bli sjuk.

Med den kostnadsfria hälsoförsäkringen har företagets medarbetare även tillgång till Skandias Hälsosluss, dit de kan vända sig för att tidigt få stöd och hjälp för att undvika sjukskrivning. Här jobbar psykologer, ergonomer, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, yrkeslivsplanerare och hälso- och rehabvägledare med att ge hjälp och råd.

– Vi vet att förebyggande arbete lönar sig för alla. Därför har vi väldigt låga trösklar för att man enkelt ska få hjälp i tid. Åtta av tio personer som kontaktar Skandias Hälsosluss gör det i förebyggande syfte, innan det gått för långt. Det ger oss möjlighet att fånga upp problemen i tid och förhindra kostsamma sjukskrivningar, säger Jonathan Unander-Scharin.

Läs mer om Skandia Tjänstepension med Hälsa 

Lyft hela förmånspaketet – inte bara lönen

I kampen om att locka och behålla de bästa medarbetarna är det viktigt att kunna visa att man är en ansvarsfull och attraktiv medarbetare, konstaterar Skandias pensionsekonom Mattias Munter.

– Undvik därför den vanliga fällan att fastna i en lönediskussion​ – bredda istället till att berätta om hela ditt smarta förmånspaket. Både när du rekryterar och när du har lönesamtal med befintliga kollegor.

Här är hans och Skandias checklista, som visar vad du kan säga för att visa på bredden i vad du som arbetsgivare kan erbjuda – utöver lönen:

Tjänstepension – viktigt för din framtid

– Varje månad betalar vi in hela x antal kronor till din tjänstepension. Den är en viktig del av din totala pension, som för många utgör 25–50 procent av den totala pensionen.

Löneväxling – superknepet för att maxa pensionen

– Vi erbjuder dig möjlighet att löneväxla till mer tjänstepension. Självklart guidar vi dig till hur det fungerar och ser över att det passar just din situation.

Kostnadsfri pensionsrådgivning – så att du kan fatta rätt beslut

– Du kan välja hur tjänstepensionspengarna ska placeras, så att det passar hur aktiv du vill vara. För att kunna fatta rätt beslut och påverka din trygghet och pension ger vi dig tillgång till kostnadsfri pensionsrådgivning.

Hälsoförsäkring – för att vårda ditt mående

– Vi månar om våra medarbetares hälsa och därför har vi en hälsoförsäkring som gör att du kan ta hjälp tidigt om du inte mår bra för att slippa sjukskrivning (ex samtalsterapi, sjukgymnastik, ergonomi).

Sjukförsäkring – för att öka din trygghet

– Vi vill inte att du ska behöva tänka på ekonomin om du blir långvarigt sjuk. Därför har vi en sjukförsäkring som börjar gälla efter 3 månaders sjukskrivning som kan ge dig upp till 90% av lönen.

Vårdförsäkring – för snabb vård

– För att du ska få snabb vård om du blir skadad eller sjuk har du tillgång till en vårdförsäkring. Det innebär bl. a. att du kan få sjukvårdsrådgivning dygnet runt och är garanterad operation inom 20 dagar.

Alla de här delarna kan du som företag erbjuda via en tjänstepensionslösning i Skandia, där ingår även en bolånerabatt, en hälsoapp, tillgång till en hälsosluss med råd och stöd från Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.

Behöver du se över företagets tjänstepension? Få hjälp direkt här  

Läs mer om hur du kan få starka förmåner och ett friskare företag här 

Mer från Skandia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skandia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera