1515

Asienbörser: Spansk &nbsp; <br />budget höjer humöret<br />

Börserna i Asien fortsatte överlag att stiga något på fredagen i spåren av optimism kring Spaniens budgetåtgärder för 2013. I Japan noterades däremot börserna ned, bland annat efter svag industriproduktionsdata.

Klockan 7.45 var indexet MSCI Asia Apex 50, som exkluderar japanska aktier, 0,5 procent upp. Sektorerna olja & gas, teknologi samt verkstad återfanns i topp.

I Japan var Topix och Nikkei däremot 1,1 respektive 0,9 procent ned. Maskintillverkaren Amada tappade nära 3 procent.

Japans industriproduktion sjönk med 1,3 procent i augusti, jämfört med månaden före. Detta var mer än den väntade nedgången om 0,5 procent, enligt Bloomberg News enkät.

Ekonomerna på Nomura påpekade att såväl marknaden som Bank of Japan räknat med en vändning under oktober till december efter fortsatt svag industriproduktion under perioden juli till september. Däremot pekar prognosen nu på fortsatt nedgång i oktober. Skulle antagandet om förbättring av industriproduktionen under det fjärde kvartalet förändras ökar sannolikheten för lättnader från Bank of Japan, enligt Nomura.

Samtidigt överraskade japansk detaljhandelsförsäljning genom att oväntat stiga med 1,5 procent i augusti, jämfört med månaden före. Även hushållens konsumtion kom in över förväntnignarna för augusti medan arbetslösheten var något lägre än prognosen. Tokyo-områdets prisutveckling var dock svagare än marknadens förväntningar för september månad.

Hang Seng-indexet var 0,3 procent upp i Hongkong. Fortsatta förhoppningar om att Kina lanserar nya stimulansåtgärder stödde fastighetsutvecklaren China Overseas Land & Investment som var kring 2 procent högre. Börserna i Shanghai och Shenzhen steg båda kring 1 procent.

Australiska S&P/ASX 200-indexet var något högre med stöd av en stark utveckling för råvarubolag.

På valutamarknaden har euron stärkts över 1,29-strecket gentemot dollarn efter att torsdagens budgetbesked från Spanien tagits emot väl. Bland annat sade EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn att den spanska budgeten gick längre än kommissionens rekommendationer.

Noteringar 07:45
MSCI Asia Apex 50 0,50%
Nikkei 225 -0,90%
Topix Tokyo -1,10%
Hongkong Hang Seng 0,30%
China Shanghai Composite 0,90%
China Shenzhen Composite 1,20%
Australiens S&P/ASX 200 Index 0,20%
Singapores STI 0,20%
Sydkoreas Kospi 0,20%
Taiwans Taiex 0,40%
Indiens BSE Sensex 1,40%


Innehåll från ImpactfondenAnnons

Här är fonden som ger investerare en möjlighet att finansiera omställningen till hållbarhet

Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden och Marko Rado, assisterande fondförvaltare.
Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden och Marko Rado, assisterande fondförvaltare.

FN:s klimatpanel pekar tydligt på ett brådskande behov av att ställa om till långsiktig hållbarhet och begränsa den globala uppvärmningen. 

Nu lanseras Impactfonden – en högräntefond – som finansierar utvalda företags önskan att bedriva hållbara verksamheter och projekt.

Läs mer om Impactfonden 

Idag arbetar många företag aktivt med hållbarhet, men det räcker inte. Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden, menar att en viktig väg framåt är att öka finansieringen av hållbara projekt och verksamheter – men minska den för fossilindustrin och kravställa den för byggindustrin. 

– Byggindustrin står för cirka 38 procent av globala koldioxidutsläpp. Att via kravställd finansiering hjälpa de bolag som vill förändra detta och agera hållbart är centralt för fonden – även om det bara blir som en droppe i havet, säger han.

Hållbara obligationer ska finansiera projekt och verksamheter med positiv påverkan på miljö och samhälle och i förlängningen även klimatet. 

– Fonden investerar i företag med långsiktiga och ansvarsfulla ägare som vill vara med att driva på en hållbar utveckling, säger Magnus. 

Sker via obligationslån

Fonden följer de FN-stödda PRI-riktlinjerna och beaktar de 17 Globala Hållbarhetsmålen varav en utvald grupp av dessa som hållbara samhällen och energi, jämlikhet och välbefinnande premieras. Alla investeringar följer praxis för ESG. 

– Investeringarna sker via obligationslån till stora och företrädelsevis börsnoterade företag, där kapitalet ska användas i hållbara projekt och verksamheter. Följer företagen inte lånevillkoren ska lånen återbetalas eller innehaven avyttras, säger Marko Rado, assisterande fondförvaltare. 

Marko berättar att fonden handlas på alla fondplattformar och via PAM Capital som är det förvaltande bolaget. Fonden har relativt fria placeringsregler gällande ratingbetyg men inte avseende företagens ambitioner att bidra till hållbarhet! 

– Impactfonden är öppen för alla som söker ett hållbart investeringsalternativ där avsikten är att göra investeringar för framtiden, avslutar han.

Läs mer om PAM Capital   

Historiskt förvaltningsresultat är ingen garanti för framtida avkastning och de pengar som investeras i fonden - efter att investerare tagit del av fondbestämmelserna - kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka investerat kapital.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Impactfonden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?