Hoppa till innehållet

Annons

Asienbörser: Spansk  
budget höjer humöret

Börserna i Asien fortsatte överlag att stiga något på fredagen i spåren av optimism kring Spaniens budgetåtgärder för 2013. I Japan noterades däremot börserna ned, bland annat efter svag industriproduktionsdata.

Klockan 7.45 var indexet MSCI Asia Apex 50, som exkluderar japanska aktier, 0,5 procent upp. Sektorerna olja & gas, teknologi samt verkstad återfanns i topp.

I Japan var Topix och Nikkei däremot 1,1 respektive 0,9 procent ned. Maskintillverkaren Amada tappade nära 3 procent.

Japans industriproduktion sjönk med 1,3 procent i augusti, jämfört med månaden före. Detta var mer än den väntade nedgången om 0,5 procent, enligt Bloomberg News enkät.

Ekonomerna på Nomura påpekade att såväl marknaden som Bank of Japan räknat med en vändning under oktober till december efter fortsatt svag industriproduktion under perioden juli till september. Däremot pekar prognosen nu på fortsatt nedgång i oktober. Skulle antagandet om förbättring av industriproduktionen under det fjärde kvartalet förändras ökar sannolikheten för lättnader från Bank of Japan, enligt Nomura.

Samtidigt överraskade japansk detaljhandelsförsäljning genom att oväntat stiga med 1,5 procent i augusti, jämfört med månaden före. Även hushållens konsumtion kom in över förväntnignarna för augusti medan arbetslösheten var något lägre än prognosen. Tokyo-områdets prisutveckling var dock svagare än marknadens förväntningar för september månad.

Hang Seng-indexet var 0,3 procent upp i Hongkong. Fortsatta förhoppningar om att Kina lanserar nya stimulansåtgärder stödde fastighetsutvecklaren China Overseas Land & Investment som var kring 2 procent högre. Börserna i Shanghai och Shenzhen steg båda kring 1 procent.

Australiska S&P/ASX 200-indexet var något högre med stöd av en stark utveckling för råvarubolag.

På valutamarknaden har euron stärkts över 1,29-strecket gentemot dollarn efter att torsdagens budgetbesked från Spanien tagits emot väl. Bland annat sade EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn att den spanska budgeten gick längre än kommissionens rekommendationer.

Noteringar 07:45
MSCI Asia Apex 50 0,50%
Nikkei 225 -0,90%
Topix Tokyo -1,10%
Hongkong Hang Seng 0,30%
China Shanghai Composite 0,90%
China Shenzhen Composite 1,20%
Australiens S&P/ASX 200 Index 0,20%
Singapores STI 0,20%
Sydkoreas Kospi 0,20%
Taiwans Taiex 0,40%
Indiens BSE Sensex 1,40%

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera