1515

Stockholmsbörsen: Klädjätten tyngde<br />

Stockholmsbörsen sjönk på torsdagen. Hennes & Mauritz delårsrapport satte tonen och även Tele2 och SSAB tappade mark.

Stockholmsbörsens OMXS30 gick ned 0,4 procent till nivån 1.083,6. Omsättningen uppgick till 12,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Den sammanslagna omsättningen, som även inkluderar Burgundy, Chi-X samt Turquoise, uppgick till 15,2 miljarder.

Utvecklingen i Stockholm var något sämre än på många av de större marknadsplatserna i Europa, inte minst på grund av H&M:s kräftgång. Frankfurt låg exempelvis på plus 0,2 procent. Å andra sidan hade många börser i Europa större nedgångar än Stockholm på onsdagen.

Makroscenen dominerades av ett stort paket statistik från USA där bland annat orderingången på varaktiga varor stack ut åt det negativa hållet, vilket gav en knäck åt börshumöret. I bakgrunden bubblar vissa förhoppningar om ytterligare kinesiska stimulanser och pånyttfött fokus på Europas problemekonomier, särskilt Spanien vars regering på torsdagen antog budgeten för 2013. Denna sägs gå ut på att sänka utgifterna, snarare än höja skatter.

På hemmaplan tyngdes index framförallt av Hennes & Mauritz vars rapport inte alls levde upp till förväntningarna. Bruttomarginalen på 58,2 procent för klädkedjans tredje kvartal var nästan 1 procentenhet sämre än analytikernas snittprognos. H&M meddelade även att lanseringen av onlineförsäljning på den amerikanska marknaden återigen skjuts upp. Som överlägset mest omsatta aktie sjönk H&M 5,8 procent till 232:20 kronor.

Tele2 var dagens andra stora förlorare efter uppgifter om att Ryssland kan komma att senarelägga beslutet om så kallad teknikneutralitet i de ryska telefonnäten. Ett godkännande är kritiskt om Tele2 ska kunna erbjuda sina ryska abonnenter 4g-tjänster. Aktien tappade 2,5 procent.

"Vi är besvikna på att det här beslutet potentiellt sett kan skjutas upp. Vi känner ändå fortfarande att ett positivt beslut kommer att fattas i sinom tid", sade Tele 2:s kommunikationschef Lars Torstensson till Direkt.

Fortsatt på förlorarspåret: SSAB tyngdes av en rad rekommendationssänkningar. Nu råder även Goldman Sachs, Standard & Poors och Credit Suisse investerare att sälja aktien. Redan innan dessa nedgraderingar var SSAB Stockholmsbörsens mest impopulära aktie hos analytikerna.

Sentimentet kring stålsektorn förbättrades inte av att

finländska Rautaruukki sänkte sin försäljningsprognos för helåret. SSAB backade 1,9 procent.

Men det fanns vinnare också. Elekta steg 4,3 procent, med ABG Sundal Collier som stor nettoköpare och Atlas Copco rekylerade upp 1,9 procent efter två dagar med nedgång. Även bankerna gick relativt starkt. Swedbank steg exempelvis 1,5 procent.

Däremot sjönk Electrolux återigen, ned 1,2 procent på torsdagen. Aktien, som alltjämt stigit nästan 47 procent under 2012, nådde årshögsta nivåer i mitten av september på nästan 176 kronor men har sedan dess haft en negativ trend och handlas nu kring strax över 160 kronor.

Allenex utmärkte sig bland de lite mindre bolagen. Börsvärdet ökade med 11 procent på torsdagen sedan life science-bolaget vunnit en upphandling i Frankrike.


Innehåll från DynaMateAnnons

DynaMates uppmaning till svensk industri: ”Våga investera för framtiden”

Svensk industri har länge haft ett teknikförsprång och många av våra industriföretag är världsledande. Pandemin som resulterat i en förändring av de globala handelskedjorna samt en accelererande teknikutveckling gör att svensk industri måste agera. Det innebär att industrin måste våga prova nya lösningar för att överleva, men också för att nå hållbarhetsmålen i Agenda 2030. 

DynaMate levererar tjänster och lösningar för att bidra till en framgångsrik industri. De är själva sprungna ur ett av världens mest framgångriska produktionsbolag Scania. Med stor kunskap och välbeprövade metoder har DynaMate tagit fasta på regeringens nya industrialiseringsstrategi för att stärka industrins omställningsförmåga samt konkurrenskraft. Två av fokusområdena i strategin är Industri 4.0 och Hållbar produktion. 

– Utifrån de här två områdena har vi tittat på och utvecklat tjänster för att hjälpa svensk industri, men då gäller det såklart att företagen vågar investera i nya lösningar, säger Pär Holmgren, vd på DynaMate. 

Smarta & cirkulära lösningar 

DynaMate erbjuder bland annat olika typer av produkter och tjänster som är kopplade till AI och digitalisering av svensk industri. De är i dag även det enda företag i sin bransch som har ett partnerskap med just AI-bolag för utveckling av nya tjänster och affärsmodeller. 

– Med AI kan vi detektera anomalier i produktionen och säkerställa att allt som produceras håller rätt kvalitet. Det är i första hand ett hjälpmedel för att minska energiåtgången, säkra kvalitén och effektivisera produktionen, säger Pär Holmgren. 

DynaMate ser även till att utveckla den befintliga maskinparken. Maskinerna har oftast en bra stomme men själva mjukvaran och vissa mekaniska delar kan behöva uppdateras till dagens teknologi. Till exempel nya styrsystem i kombination med olika robotlösningar. Därmed kan maskinerna vara i produktion i ytterligare ett flertal år. 

– Genom att optimera befintliga maskinparker kan vi effektivisera produktionen. 

Möjligheter skapas såsom att man kan släcka ner fabriken efter två skift istället för efter tre. Detta gynnar både personal och energiförbrukning. Vi har även utrustningar där vi renar den olja som använts inom industrin, på så sätt kan man återanvända 50 till 70 procent av den befintliga oljeförbrukningen. 

En gemensam resa – men företagen måste våga följa med

DynaMate är en rådgivare och samarbetspartner som hjälper kunderna på utvecklingsresan från logistik till produktion. Nu gäller det att företagen skapar mer utrymme för investeringar i nya lösningar och blir en del av den cirkulära ekonomin. 

– Förr eller senare blir det ett måste för svensk industris överlevnad att investera för framtiden. 

Det här tycker kunderna:

Johan Edbom, Produktionsledare FM Mattsson Mora Group:

”Vi har gjort en produktiv förbättringsresa tillsammans med DynaMate. Tack vare deras effektivitetshöjande tjänster och stora kunskap har vi ökat nyttjandegraden från 46 procent till 73 procent, på sex månader. Nu tar vi nästa steg och implementerar AI. för att ytterligare förbättra kvaliteten i vår produktion.”

Anders Linder, VD för AGES Machining i Värnamo:

”Som underleverantörer måste vi vara kostnadseffektiva och på sätt klara konkurrensen. Därför är det A och O att hitta rätt lösningar – DynaMate bidrar med rätt lösningar”

Läs mer på dynamate.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med DynaMate och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?