1515

Stockholmsbörsen:&nbsp; <br />H&amp;M sänker humöret<br />

Stockholmsbörsen tappade svagt medan de ledande europeiska handelsplatserna på torsdagen återhämtade en del av nedgången under veckoinledningen.

Indextunga modejätten H&M tyngde efter att ha rapporterat.

Stockholmsbörsens OMXS30-index hade tappat 0,2 procent till indexnivån 1.085,8, klockan 13.20. Omsättningen var då 5,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Inklusive Burgundy, Bats Chi-x samt Turquoise, var den dryga 7 miljarder.

I Europa var DAX, CAC 40, FTSE 100 och Euro Stoxx samtliga mellan 0,3 och 0,8 procent högre.

Överlag noterades bolagen på Stockholmsbörsen uppåt. Exempelvis steg Boliden och Swedbank 1,3 respektive 1,7 procent och även Handelsbanken var 1,3 procent upp. Investor, SCA, Skanska, och Atlas Copco A var alla mellan 0,8 och 1,2 procent högre. Ericsson steg vidare 0,6 procent.

Indexutvecklingen tyngdes av 5,6 procents nedgång för H&M som inte lyckades leverera ett rörelseresultat som nådde upp till förväntningarna i SME Direkts analytikerenkät under perioden juni till augusti. Försäljningen under perioden 1-25 september ökade dock i linje med förväntningarna.

Bolaget meddelade även att expansionsplanen utökats till cirka 300 nya butiker netto under verksamhetsåret 2011/2012, mot tidigare plan om cirka 275 butiker. På det negativa kontot försenades onlinelanseringen i USA återigen.

Tele2 tappade kring 3 procent efter uppgifter om att beslutet kring införandet av teknikneutralitet i Ryssland kan komma att försenas.

Konkurrenten Teliasonera hade stigit 0,6 procent. Bloomberg News skrev efter onsdagens stängning att Vodafone och France Telecom kan vara tänkbara budgivare på spanska Yoigo som Teliasonera väntas sälja under oktober.

Såväl Goldman Sachs, Standard & Poors och Credit Suisse har sänkt rekommendationen för SSAB till sälj respektive underperform, från tidigare neutral eller behåll. Aktien retirerade 1,6 procent.

Det finländska stålbolaget Rautaruukki sänkte på torsdagsmorgonen sin försäljningsprognos och spår nu att försäljningen 2012 kommer att vara i nivå med 2011.

Bland mindre bolag avancerade Allenex kring 30 procent sedan det vunnit en upphandling i Frankrike.

Hopp om ytterligare kinesiska stimulanser har medfört ett allmänt förbättrat börssentiment. Detta inte minst sedan statistik visat att vinsterna i Kinas industriföretag sjönk för femte månaden i rad i augusti. Nedgången i årstakt blev 6,2 procent, störst nedgång i år.

Inför ett veckolångt helgfirande som startar den 1 oktober har den kinesiska centralbanken också tillfört det finansiella systemet rekordstora summor med likvider.

Under torsdagseftermiddagen vänds intresset mot den spanska budgeten för 2013, som då ska presenteras av regeringen. Från USA kommer reviderad BNP för det andra kvartalet, kontrakterade husköp och order av varaktiga varor samt veckovis data över antalet nyanmälda arbetslösa.

"Nyckeldata väntas från USA i dag men detta kommer troligen att överskuggas av uppmärksamhet på europeiska beslutsfattare, framför allt Spanien vars regerings trovärdighet utsätts för allt större påfrestning", skriver Nomura i ett marknadsbrev kring lunchtid på torsdagen.

Decemberterminerna för de ledande amerikanska börsindexen var 0,5 till 0,6 procent högre, klockan 13.20.


Innehåll från EKNAnnons

Blev miljardbolag på sex år – så här växte Polarium

Smarta batterier gjorde att svenska Polarium utsågs till Nordens mest snabbväxande tillväxtbolag av Financial Times tidigare i år. Bolaget är just nu på en tillväxtresa som många företagare drömmer om.

– Vi hade inte klarat det här utan EKN, säger Polariums grundare och vd Stefan Jansson.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa svenska exportföretag att växa

Polarium tillverkar smarta uppkopplade litiumjonbatterier som driver mobilmaster, och kan ersätta många av de dieselaggregatorer och blybatterier som ofta driver masterna i dag.

– En av våra kunder sparar sju miljoner liter diesel i månaden på att använda våra produkter. Ser man till mobilmasternas hela livslängd innebär det över en miljard liter mindre diesel – för en kund, säger Stefan Jansson.

Tillväxt som kostar

Polarium har sedan starten 2015 installerat över 250 000 batterier i mer än 60 länder. I år förväntas omsättningen landa på 1,25 miljarder kronor. Efter sex år har företaget tre kontor i Sverige, fabriker i Mexiko och Vietnam, säljkontor i USA samt säljare och teknisk support i England, Nya Zeeland, Indonesien och flera afrikanska länder. Det är en otrolig tillväxtresa – och den har kostat en hel del.

– Vi har ett enormt kassaflöde och snabb tillväxt – lägg samman de två parametrarna så får du en uppfattning av vårt behov av rörelsekrediter. Det här var en riktig utmaning för oss i början när vi inte hade en historik att visa upp för kreditgivare, och dessutom gör många affärer på riskmarknader Därför vände vi oss till EKN.

Kombinera olika garantier

Statliga EKN finns nämligen till för att hjälpa svenska exportföretag och deras underleverantörer, genom olika typer av garantier. Polarium har använt tre finansieringslösningar från EKN:

För allmänna expansionssatsningar har de använt EKN:s rörelsekreditgaranti, vilket innebär att EKN har täckt 50 procent av bankens kreditrisk. Det har gjort det enklare för banken att våga säga ja till Polariums kreditbehov.

För affärer på riskmarknader har Polariums bank använt EKN:s rembursgaranti. Rembursgarantin kan banken ansöka om när man har en så kallad remburs, det vill säga att köparens lokala bank garanterar säljaren betalning vid leverans. Rembursgarantin täcker upp för risken att den lokala banken inte kan betala.

Polarium har också använt sig av EKN:s garanti för kundfordringar för specifika affärer, som täcker risken att köparen inte kan betala fakturan. Med hjälp av garantin kan Polarium dessutom gå till sin bank och få fakturan betald i förväg, vilket innebär att de kan erbjuda kunden kredit utan att själva behöva vänta på att få betalt.

Minskat risken och frigjort kapital

– Vi gör många affärer på riskmarknader och då är det betryggande att kunna räkna bort både politiska risker och valutarisker. Dessutom har vi kunnat frigöra kapital med hjälp av de här garantierna. Samarbetet med EKN har gjort att vi kan fokusera på vår grundverksamhet, det har varit otroligt värdefullt för oss, säger Stefan Jansson.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa svenska exportföretag att växa

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?