Annons

Råvaror: Spanien och Kina drar upp priserna

Efter måttliga uppgångar under förmiddagen på torsdagen sköt råoljan fart på eftermiddagen och fick en ytterligare skjuts när Spaniens budget antogs mot slutet av dagen. Även bas- och ädelmetaller steg. Spekulationer om Kinastimulanser uppgavs ha positiv inverkan på sentimentet.

På råoljemarknaden var Brent vid klockan 19.05 upp 2:10 dollar till 112:14 dollar per fat, medan WTI var upp 1:91 dollar till 91:89 dollar per fat.

"Råoljemarknaden studsar upp tillsammans med börsen på spekulationer om att Kina kommer att vidta åtgärder för att förbättra sin ekonomi, och på den spanska budgetaviseringen, vilket betraktas som en positiv utveckling", sade Bob Yawger, chef vid Mizuhos terminsavdelning i New York, till Bloomberg News.

Dessförinnan hade den kinesiska börsen stigit efter uppgifter i Shanghai Securities News, som ägs av statliga nyhetsbyrån Xinhua, om att regeringen kan komma att vida marknadsstödjande åtgärder.

I Spanien meddelades klockan 17.15 svensk tid att budgeten för 2013 är antagen och att fokus ligger på att sänka utgifter snarare än att höja skatter. Marknadsreaktionen var inledningsvis negativ, och en stigande USA-börs gick mot nollan, men allteftersom fler uppgifter blev kända steg investerarnas humör. Den spanska finansministern Luis de Guindos lät exempelvis meddela att reformplanerna går längre än vad som hade krävts från EU-håll.

Spotpriset på guld hade stigit med 1,4 procent strax efter klockan 19.

"Nyheter från Kina är bra för guldet, vars priser åtnjuter fortsatt stöd från Fed-aviseringen i mitten av september", sade Carlos Perez-Santalla, mäklare vid PVM Futures i Hoboken, New Jersey, till Bloomberg News.

Silverpriset steg samtidigt med drygt 2 procent, och på den allmänna ädelmetallfronten kan noteras att Barclays i september har öppnat sitt första bankvalv för ädelmetallförvaring i London. Valvet är ett av Europas största och kommer att innehålla guld, silver, platina, palladium och rhodium enligt Bloomberg News, som baseras på ett pressmeddelande från Barclays.

"Vi har byggt valvet som en respons på våra kunders efterfrågan: folk ville förvara guld i ett Barclays-valv", sade Jonathan Spall, produktchef för metaller vid banken.

Även kopparpriset steg på torsdagen, vilket även detta förklarades med spekulationer om kinesiska stimulansåtgärder av Bloomberg News.

Noteringar klockan 19.05
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin +1:91 USD 91:89
Brent, första termin +2:10 USD 112:14
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar +92 USD 8.212
Zink +19 USD 2.090
Aluminium +38 USD 2.110
Nickel +329 USD 18.384
Bly +18 USD 2.282
Tenn +340 USD 21.140
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld +24:35 USD 1.777:10
Silver +0:7100 USD 34:67
Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)

Bomull -0:0005 USD 0:7097

Innehåll från InQuireAnnons

Så når du hållbarhetsmålen genom logistik utan mellanhänder

Öystein Rönningen, ägare och CCO på InQuire, och Fredrik Söderström, vd på InQuire.
Öystein Rönningen, ägare och CCO på InQuire, och Fredrik Söderström, vd på InQuire.

En ekonomisk kris där företag tvingas överge gamla affärsmodeller kan vara precis vad klimatet behöver. Det menar InQuire, som hjälper sina kunder till nettonollutsläpp genom otraditionell transportlogistik. 

Många företag gör nu kostnadsreducerande åtgärder för att tackla lågkonjunkturen. Enligt Öystein Rönningen, ägare och CCO på InQuire, kan detta öppna dörren till ett långsiktigt hållbarhetsarbete – med faktiska resultat och mindre snack. 

– Majoriteten av företagen i vår målgrupp har ingen plan för hur de ska bli klimatneutrala till 2045. Hittills har det varit mycket ”pilotwashing” där företag kör ett pilotprojekt med en ellastbil för att sedan kommunicera kring detta. Mer än så har det inte blivit, säger han.

– Det här har retat oss, för att hålla hållbarhetsfrågan stången genom pilotprojekt är inte rätt väg att gå. Men nu när vi är mitt i en lågkonjunktur kommer det vi predikar, transporteffektivitet, att hamna högre upp på agendan. Företagen har helt enkelt inte råd att slösa pengar längre. De måste riva upp gamla sätt att se på hur transporter ska hanteras, säger Fredrik Söderström, vd på InQuire. 

Skalar bort mellanhänder

InQuire är ledande i Norden inom utveckling och operativ drift av transport- och leveransplattformar. Enkelt förklarat hjälper företaget transportintensiva varuägare att effektivisera sin logistik genom en banbrytande drift- och utvecklingsmodell som är 100 procent transparent. Ett samarbete med InQuire innebär att alla mellanhänder i transportkedjan skalas bort. Företaget kallar detta sätt att hantera logistik för ”Game-changing Logistics”. 

– Mellanhänderna, alltså speditörer och godsförmedlare, tar bra betalt per uppdrag och har egentligen ingen drivkraft för att effektivisera transporterna. Vi tänker annorlunda. Vi sätter upp direkta avtal mellan varuägare och transportörer, som båda vill effektivisera för att få ner kostnaderna. Behändigt nog innebär det också sänkta koldioxidutsläpp. InQuire har noll procent påslag på transportomsättningen, vilket är en av ”hemligheterna”, säger Fredrik Söderström. 

Sänkta transportkostnader

För att upplägget ska fungera gäller det att varuägarna är transparenta med information som möjliggör effektivisering av transportflöden – något som inte krävs vid en traditionell transportkedja. Först då alla data är helt tillgängliga möjliggörs arbetet med att öka lastbilarnas fyllnadsgrad och att planera körningar optimalt. Ofta finns det potential att sänka transportkostnaderna med upp till 40 procent och samtidigt minska miljöpåverkan markant. 

– Effektiviseringen kan även finansiera övergången till ny teknik och digitalisering. Pengarna som sparas in genom att jobba smartare med transporter kan återinvesteras i nödvändiga hållbarhetsinitiativ, säger Öystein Rönningen. 

– Men att överge allt man vet om transportlogistik för en disruptiv affärsmodell som kräver transparens kan kännas svårt. Här behöver man hjälp av en partner som InQuire, konstaterar Fredrik Söderström.

Nyfiken på InQuire? Läs mer här.  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med InQuire och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera