1515

Råvaror: Spanien och Kina drar upp priserna<br />

Efter måttliga uppgångar under förmiddagen på torsdagen sköt råoljan fart på eftermiddagen och fick en ytterligare skjuts när Spaniens budget antogs mot slutet av dagen. Även bas- och ädelmetaller steg. Spekulationer om Kinastimulanser uppgavs ha positiv inverkan på sentimentet.

På råoljemarknaden var Brent vid klockan 19.05 upp 2:10 dollar till 112:14 dollar per fat, medan WTI var upp 1:91 dollar till 91:89 dollar per fat.

"Råoljemarknaden studsar upp tillsammans med börsen på spekulationer om att Kina kommer att vidta åtgärder för att förbättra sin ekonomi, och på den spanska budgetaviseringen, vilket betraktas som en positiv utveckling", sade Bob Yawger, chef vid Mizuhos terminsavdelning i New York, till Bloomberg News.

Dessförinnan hade den kinesiska börsen stigit efter uppgifter i Shanghai Securities News, som ägs av statliga nyhetsbyrån Xinhua, om att regeringen kan komma att vida marknadsstödjande åtgärder.

I Spanien meddelades klockan 17.15 svensk tid att budgeten för 2013 är antagen och att fokus ligger på att sänka utgifter snarare än att höja skatter. Marknadsreaktionen var inledningsvis negativ, och en stigande USA-börs gick mot nollan, men allteftersom fler uppgifter blev kända steg investerarnas humör. Den spanska finansministern Luis de Guindos lät exempelvis meddela att reformplanerna går längre än vad som hade krävts från EU-håll.

Spotpriset på guld hade stigit med 1,4 procent strax efter klockan 19.

"Nyheter från Kina är bra för guldet, vars priser åtnjuter fortsatt stöd från Fed-aviseringen i mitten av september", sade Carlos Perez-Santalla, mäklare vid PVM Futures i Hoboken, New Jersey, till Bloomberg News.

Silverpriset steg samtidigt med drygt 2 procent, och på den allmänna ädelmetallfronten kan noteras att Barclays i september har öppnat sitt första bankvalv för ädelmetallförvaring i London. Valvet är ett av Europas största och kommer att innehålla guld, silver, platina, palladium och rhodium enligt Bloomberg News, som baseras på ett pressmeddelande från Barclays.

"Vi har byggt valvet som en respons på våra kunders efterfrågan: folk ville förvara guld i ett Barclays-valv", sade Jonathan Spall, produktchef för metaller vid banken.

Även kopparpriset steg på torsdagen, vilket även detta förklarades med spekulationer om kinesiska stimulansåtgärder av Bloomberg News.

Noteringar klockan 19.05
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin +1:91 USD 91:89
Brent, första termin +2:10 USD 112:14
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar +92 USD 8.212
Zink +19 USD 2.090
Aluminium +38 USD 2.110
Nickel +329 USD 18.384
Bly +18 USD 2.282
Tenn +340 USD 21.140
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld +24:35 USD 1.777:10
Silver +0:7100 USD 34:67
Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)

Bomull -0:0005 USD 0:7097


Innehåll från Tele2Annons

Så bidrar 5G till ett mer hållbart samhälle

Smarta logistikflöden som minskar koldioxidutsläppen. Självkörande, miljövänliga robotar som levererar måltider åt foodora. Och intelligenta fastigheter som håller nere energiförbrukningen.

Utbyggnaden av 5G är i full gång och med den ser vi hur en grön innovationsvåg håller på att ta fart – till nytta både för klimatet och affärerna.

Läs mer om 5G och Tele2 Företag som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle.

Mobilnäten har under senare år successivt blivit allt snabbare och stabilare. Och nu – i takt med utbyggnaden av den femte generationens mobilnät – sker ytterligare ett stort tekniksprång framåt. Det skapar betydligt bättre möjligheter att ställa om samhället i en hållbar riktning och minska vårt miljöavtryck.

– 5G är en förutsättning för att vi ska få fram nya hållbara lösningar för individer och samhällen. Den fortsatta utvecklingen inom Internet of Things, automatisering och artificiell intelligens kommer att ha stor positiv påverkan på miljöarbetet framöver, säger Tele2s globala hållbarhetschef Erik Wottrich.

Klimat- och affärsnytta hand i hand

Redan nu ser vi hur allt fler gröna innovationer tar plats. Och de är inte bara långsiktigt bra för vår planet, utan skapar även nya affärsmöjligheter. I takt med de obegränsade möjligheter som kombinationen 5G och IoT ger kommer också många fler innovationer.

I italienska Livornos hamn finns redan i dag ett 5G-nätverk och IoT-lösningar som optimerar logistikflödet för lastning och lossning. På så sätt minimeras transporttiderna för godshanteringen och även tiden när fartygen ligger tomma. Det bidrar till att minska de totala koldioxidutsläppen i hamnen med runt 8 procent. Driften assisteras av AI och baseras på realtidsdata från lagerstatus och mängder av anslutna kameror och enheter i hamnen.

Ett annat exempel är att stockholmarna snart kommer att få möta den rosa transportroboten Doora på väg att avlämna måltider åt matleveransföretaget foodora. Tele2 levererar den 5G-uppkoppling som är en förutsättning för att Doora ska kunna fatta snabba beslut när hon rör sig på gator och torg. Huvudsyftet med pilotprojektet är att profilera ”Q-handel”, Quick Commerce, med extra snabba leveranser av måltider och annat gods. Nästa steg är att optimera alla foodoras leveranser på ett resurssnålt sätt genom att en flotta av Doora-robotar integreras med företagets trafikhanteringssystem.

– Andra intressanta innovationer som ligger nära i tid är intelligenta fastigheter och möjligheten att förhindra skogsbränder med sensorer och drönare i skogsnäringen. En annan användning som nu kommer starkt är att göra produktionen inom industrin både effektivare och säkrare med hjälp av autonoma maskiner och sensorer på medarbetare, säger Erik Wottrich.

Nya tekniken mer energieffektiv

Men 5G-tekniken möjliggör inte bara skiftet mot mer klimatsmarta samhällen. Tekniken i sig är också mer hållbar än tidigare generationers mobilnät.

– Det nät som vi nu rullar ut i Sverige är betydligt mer energieffektivt per överförd datamängd och förbrukar mycket mindre energi totalt sett, berättar Björn Lindberg, chef för Radio & Site Infrastructure på Tele2 och en av de tekniska experter som just nu jobbar intensivt med utbyggnaden av 5G-nätet.

Nästa steg handlar om att använda artificiell intelligens för att göra nätet och driften ännu mer energieffektiv. Här har Tele2 tagit ledarrollen i det internationella forskningsprojektet AI4Green, som samlar 17 olika aktörer från näringsliv och universitet i fem länder. I projektet används AI och algoritmer för att optimera energianvändningen i basstationerna. Det förväntas sänka elförbrukningen med 40 procent.

Tele2 har också bestämt sig för att ta tätpositionen inom hållbarhet bland telekomoperatörer.

– Vi har redan tagit flera steg på den här resan, och fler är på väg, berättar Erik Wottrich.

I april 2020 blev Tele2 den första klimatneutrala telekomoperatören i den egna verksamheten i Norden och Baltikum och nyligen antog företaget en ny och ambitiös hållbarhetsstrategi. Två av huvudområdena i strategin är att främja cirkulär ekonomi för att bekämpa klimatförändringar och att driva på innovation för hållbarhet.

– Första steget har varit att kartlägga hela vår värdekedja och undersöka vilket klimatavtryck vi har i varje del. I nästa steg handlar det om att sätta relevanta mål för att sänka utsläppen och slutligen att få våra kunder och leverantörer med oss på resan, säger Erik Wottrich.

Läs mer om hur Tele2 Företag kan hjälpa er att nå era hållbarhetsmål

Mer från Tele2

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tele2 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?