1515

Räntor och valutor: Euron stärks<br />

Efter onsdagens eskalerande oro för Spanien, som resulterade i börsnedgångar och vidgade EMU-spredar, har riskklimatet förbättrats försiktigt under natten.

Förhoppningar om kinesiska stimulanser uppges ha bidragit till utvecklingen, liksom positioneringar inför månadsskiftet. Europabörserna öppnar upp och euron har stärkts något mot dollarn, men spreadarna i euroområdet fortsätter att vidgas i torsdagens inledande handel.

Den svenska kronan har stärkts mot både dollarn och euron samtidigt som svenska marknadsräntor visar små förändringar, med den tioåriga statsobligationsräntan oförändrad till 1,48 procent. Den tyska tioårsräntan sjunker 2 punkter till 1,45 procent medan italienska och spanska räntor stiger några punkter. Den spanska tioårsräntan är upp 3 punkter till 6,10 procent.

Blickarna riktas nu mot den spanska budgeten för 2013, som presenteras under eftermiddagen. På fredagen kommer sedan resultatet av stresstestet för de spanska bankerna.

På torsdagens Europaagenda står dessutom konjunkturbarometer och indikator för företagsklimatet i euroområdet i september. Vidare kommer tysk arbetslöshet i september, Storbritanniens definitiva BNP för det andra kvartalet och Italien emitterar statsobligationer.

I såväl Madrid som Aten var det på onsdagen våldsamma protester mot besparingarna, vilket väckt vissa farhågor om uthålligheten i krisåtgärderna.

Källor uppger dessutom för Reuters att det gnisslar i samarbetet mellan Greklands internationella långivare i trojkan. Framför allt är det EU och IMF som ska befinna sig på kollisionskurs om hur Greklands skuldkris ska hanteras, IMF vill ha snabba åtgärder och anser att Grekland kan behöva ytterligare en skuldnedskrivning, men EU-ledare ska vara motvilliga att skriva ned sina fordringar på Grekland.

För svensk del riktas intresset på torsdagen främst mot SCB:s finansmarknadsstatistik för augusti SCB, där utlåningen till hushållen är i fokus.

"Aptiten på nya lån fortsätter att avta och dagens siffra väntas landa på 4,3 procent i årstakt vilket är den lägsta siffran sedan 1997. Slutsatsen är att trots nära rekordlåga boräntor sjunker utlåningen fortsättningsvis vilket också öppnar upp för 25 punkters sänkning i december", skriver Carl Hammer i SEB:s morgonbrev.

Dessutom lägger Riksgälden fram förslag till riktlinjer för statsskuldens förvaltning och vice Riksbankschef Karolina Ekholm talar om makrotillsyn och krishantering.

Sveriges lärare fick på onsdagen ett nytt fyraårigt löneavtal som ger 4,2 procents löneökning i år, vilket är mer än industrinormens 2,6 procent. År 2013 ger avtalet minst industrinormen och de sista två åren är sifferlösa.

På avtalsfronten kan också nämnas att Transport varslade hamnkonflikt bröt ut vid midnatt, vilket bland annat innebär stopp för övertidsarbete vid Sveriges hamnar.

Amerikanska marknadsräntor visar små förändringar och den tioåriga statsobligationsräntan handlas oförändrat till 1,63 procent, från onsdagens svenska stängning.

Torsdagens USA-agenda är relativt välfylld med bland annat reviderad BNP för det andra kvartalet, som enligt Bloomberg News enkät fortsatt väntas visa på en tillväxt på 1,7 procent i beräknad årstakt, i linje med den preliminära statistiken.

Orderingången för varaktiga varor väntas ha sjunkit med hela 5,0 procent i augusti, till följd av minskad efterfrågan på flygplan. Exklusive den volatila transportsektorn väntas en liten uppgång med 0,2 procent.

Dessutom kommer statistik över kontrakterade husköp i augusti, väntat en uppgång med 0,3 procent, liksom veckostatistik över antalet nyanmälda föregående vecka, där analytikerna tror på en nedgång till 375.000 personer, från 382.000 personer veckan före.

Efter svensk stängning presenterar IMF utdrag ur sin kommande konjunkturprognos.

På valutamarknaden har euron stärkts mot dollarn med stigande börser och en generellt något bättre riskaptit. Sammantaget har euron gått till 1,288 mot dollarn från 1,286 vid svensk stängning på onsdagen. Mot yenen har euron också stärkts och yenen visar i sin tur rätt små förändringar mot dollarn.

Kronan har stärkts 2 öre mot dollarn till 6,59 och 1 öre mot euron till 6,49.

Torsdag kl 9.05 (onsdag kl 16.15):
USD/SEK 6:5888 (6:6139) Statsobl 2y 0,69 (0,69)
EUR/SEK 8:4884 (8:5018) Statsobl 10y 1,48 (1,48)
EUR/USD 1:2884 (1:2855) Räntegap/ty 3 (1)
US obl 10y 1,63 (1,63) Tysk obl 10y 1,45 (1,47)


Innehåll från DynaMateAnnons

DynaMates uppmaning till svensk industri: ”Våga investera för framtiden”

Svensk industri har länge haft ett teknikförsprång och många av våra industriföretag är världsledande. Pandemin som resulterat i en förändring av de globala handelskedjorna samt en accelererande teknikutveckling gör att svensk industri måste agera. Det innebär att industrin måste våga prova nya lösningar för att överleva, men också för att nå hållbarhetsmålen i Agenda 2030. 

DynaMate levererar tjänster och lösningar för att bidra till en framgångsrik industri. De är själva sprungna ur ett av världens mest framgångriska produktionsbolag Scania. Med stor kunskap och välbeprövade metoder har DynaMate tagit fasta på regeringens nya industrialiseringsstrategi för att stärka industrins omställningsförmåga samt konkurrenskraft. Två av fokusområdena i strategin är Industri 4.0 och Hållbar produktion. 

– Utifrån de här två områdena har vi tittat på och utvecklat tjänster för att hjälpa svensk industri, men då gäller det såklart att företagen vågar investera i nya lösningar, säger Pär Holmgren, vd på DynaMate. 

Smarta & cirkulära lösningar 

DynaMate erbjuder bland annat olika typer av produkter och tjänster som är kopplade till AI och digitalisering av svensk industri. De är i dag även det enda företag i sin bransch som har ett partnerskap med just AI-bolag för utveckling av nya tjänster och affärsmodeller. 

– Med AI kan vi detektera anomalier i produktionen och säkerställa att allt som produceras håller rätt kvalitet. Det är i första hand ett hjälpmedel för att minska energiåtgången, säkra kvalitén och effektivisera produktionen, säger Pär Holmgren. 

DynaMate ser även till att utveckla den befintliga maskinparken. Maskinerna har oftast en bra stomme men själva mjukvaran och vissa mekaniska delar kan behöva uppdateras till dagens teknologi. Till exempel nya styrsystem i kombination med olika robotlösningar. Därmed kan maskinerna vara i produktion i ytterligare ett flertal år. 

– Genom att optimera befintliga maskinparker kan vi effektivisera produktionen. 

Möjligheter skapas såsom att man kan släcka ner fabriken efter två skift istället för efter tre. Detta gynnar både personal och energiförbrukning. Vi har även utrustningar där vi renar den olja som använts inom industrin, på så sätt kan man återanvända 50 till 70 procent av den befintliga oljeförbrukningen. 

En gemensam resa – men företagen måste våga följa med

DynaMate är en rådgivare och samarbetspartner som hjälper kunderna på utvecklingsresan från logistik till produktion. Nu gäller det att företagen skapar mer utrymme för investeringar i nya lösningar och blir en del av den cirkulära ekonomin. 

– Förr eller senare blir det ett måste för svensk industris överlevnad att investera för framtiden. 

Det här tycker kunderna:

Johan Edbom, Produktionsledare FM Mattsson Mora Group:

”Vi har gjort en produktiv förbättringsresa tillsammans med DynaMate. Tack vare deras effektivitetshöjande tjänster och stora kunskap har vi ökat nyttjandegraden från 46 procent till 73 procent, på sex månader. Nu tar vi nästa steg och implementerar AI. för att ytterligare förbättra kvaliteten i vår produktion.”

Anders Linder, VD för AGES Machining i Värnamo:

”Som underleverantörer måste vi vara kostnadseffektiva och på sätt klara konkurrensen. Därför är det A och O att hitta rätt lösningar – DynaMate bidrar med rätt lösningar”

Läs mer på dynamate.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med DynaMate och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?