1515

Telia utreds efter Uzbekistan-affär

Teleoperatören Telia Sonera kommer att utredas av Riksenheten mot korruption angående bolagets affärer i Uzbekistan, rapporterar SR Ekot.
Lars Nyberg, vd för Telia Sonera.
Lars Nyberg, vd för Telia Sonera.Foto:Jack Mikrut

Artikeln du läser är låst. Logga in eller teckna en digital prenumeration för att läsa Nordens största affärstidning.

  • Full tillgång till Di.se med nyheter och analyser
  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid
  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan
  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

Är du prenumerant? Prova att ladda om sidan och kontrollera att du är inloggad.

Saknar du en prenumeration? Bli prenumerant

Innehåll från JamfAnnons

Viktigare än någonsin att säkra upp medarbetarnas mobiltelefoner

Cyberattacker mot företag brukade vara koncentrerade till olika typer av skadliga e-postmeddelanden, men i takt med att mobiltelefonerna blivit smartare och allt viktigare som arbetsredskap har de också blivit vanligare som måltavlor. Samtidigt visar en undersökning att bara 15 procent av företag globalt investerar i säkerhetssystem för mobiltelefoner.

Phising, eller nätfiske som det kallas på svenska, är en av de vanligaste attackmetoderna för cyberkriminella som vill komma åt känslig företags- och privatinformation. Målet med attackerna är att antingen infektera enheten med skadlig kod, komma över information eller få behörighet till andra system. 

– Attackerna har blivit alltmer sofistikerade och sker nu mindre via mail och mer via sms, telefon, digital reklam och de stora sociala plattformarna. Vi spenderar också mer tid på våra mobiler, och använder dem för både jobb och privatliv, säger Stijn Paumen, VP Business development Wandera Jamf.

Medarbetarna är den svaga länken

Undersökningen ”Phising Trends Report 2021, som Jamf genomfört, visar bland annat att 1 av 10 har klickat på nätfiskelänkar på mobilen och att antalet mobilanvändare som luras av nätfiskeattacker har ökat med 160 procent. I Sverige visar den senaste upplagan av ”Svenskarna och internet” att 40 procent** av internetanvändarna över 16 år blivit utsatta för nätbedrägerier. 

– Det är enklare att råka ut för en attack på mobilen, den har mindre skärm och mindre text vilket gör det svårare att exempelvis upptäckta skadliga URL:er. Vi använder också mobilen mer när vi är på språng med fler störningsmoment runt omkring, vilket gör att det är lättare att trycka på något av bara farten, menar Stijn Paumen.

Wandera förstärker Jamfs plattform

Jamfs applikation Jamf Pro används av systemadministratörer för att konfigurera och automatisera olika funktioner på deras Appleprodukter via molnet, som exempelvis konfigurering av WiFi och e-post, installation av appar, omfördelning av licenser, patchhantering och säkerhet. Genom förvärvet av mobilsäkerhetsexperten Wandera kan Jamf nu även erbjuda Zero Trust Network Access för mobiler på sin plattform.

– Wanderas lösning säkerställer att dina medarbetare på ett enkelt och säkert sätt kan komma åt de nätverksresurser de behöver, samtidigt som de följer organisationens policys, berättar Peo Strindlund, Senior Regional Sales Manager Jamf.

Tillsammans gör Jamf och Wandera de mobila enheterna säkrare utan att påverka slutanvändarupplevelsen.

– Vi hjälper IT- och säkerhetsteam att skydda enheter, data och applikationer. Nu har vi dessutom en unik programvara för mobilen, som aktivt söker efter sårbarheter i de applikationer och nätverk som medarbetarna ansluter sig till. Den analyserar bland annat länkar i realtid, så om någon råkar trycka sig vidare till en skadlig sajt upptäcker vår algoritm det direkt. Att vi är en Apple First leverantör gör också att våra kunder kan vara säkra på att vår programvara fortsätter fungera även när Apple uppdaterar eller lägger till nya funktioner, avslutar Peo Strindlund.

Om Jamf

Jamf, standarden inom Apple Enterprise Management, förlänger den legendariska Apple-upplevelsen människor älskar till företag, skolor och statliga organisationer genom programvara och världens största online-community för administratörer fokuserade exklusivt på Apple, Jamf Nation. För mer information, besök www.jamf.com. 

Läs ett senaste rapporten om phishing-trender från Jamf 

*Undersökning utförd av Gartner Group.

**Svenskarna och Internet, Internetstiftelsen 2021.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Jamf och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?