Hoppa till innehållet

Annons

Stockholmsbörsen: Sur start

Stockholmsbörsen tappade med de ledande europeiska handelsplatserna i öppningshandeln på onsdagen.

Cykliskt såsom Atlas Copco, Lundin Petroleum och Sandvik återfanns bland bolagen som tyngde utvecklingen. Sentimentet var surt i Asien under natten sedan USA-börserna vänt nedåt efter europeisk stängning på tisdagskvällen.

"Marknaden lyfter på bra amerikansk data, men ger ganska snabbt upp rallyt på väldigt lite i nyhetsväg", konstaterade valutastrategerna på Société Générale i ett marknadsbrev.

Stockholmsbörsens OMXS30-index hade fallit 1,1 procent till indexnivån 1.093,8, kring 10-tiden. Omsättningen uppgick då till 1,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Inklusive Burgundy, Bats Chi-x samt Turquoise, var den runt 2 miljarder.

I Europa var DAX, CAC 40 och Euro Stoxx samtliga mellan 1,4 och 1,8 procent lägre medan FTSE 100 var 0,9 procent ned.

Cykliskt hade på sedvanligt manér det tufft i det svagare riskklimatet. Oljepriset tickade ned något och Lundin Petroleum var 0,7 procent lägre. Inom råvarurelaterat tappade vidare Boliden och SSAB 1,1 respektive 1,4 procent. Lundin Mining backade 1,8 procent. Bolaget kommer inte att utnyttja dess köpoption i det spanska kopparprojektet Touro.

Verkstadsjättarna Atlas Copco A, SKF och Sandvik var 2,4, 1,5 respektive 1,3 procent nedåt.

Caterpillar och Joy Global tappade successivt mark under tisdagens amerikanska handelssession och var båda kring 5 procent ned vid stängning. Caterpillar sänkte på måndagskvällen sin prognos för 2015. Bolaget indikerade då även att försäljningen under andra halvåret i år kan bli cirka 2 miljarder lägre än vad det tidigare trott.

Scania, som håller kapitalmarknadsdag på onsdagen, backade 1,4 procent. Sektorskollegan Volvo var i fokus på tisdagen när det under sin kapitalmarknadsdag presenterade en ny lastvagnsstrategi för att nå önskad förbättring i lönsamheten. Volvoaktien, som hade en stark utveckling på tisdagen, var enbart 0,8 procent lägre på onsdagen.

Société Générale, som fortsatt rekommenderar köp av Volvo, konstaterade i en analys på onsdagen att tydliggörandet av strategin överträffade deras mest optimistiska förväntningar. Det avslöjade, enligt vår syn, "en verklig beslutsamhet från ledningen att röra sig in i verkställandefasen", skrev investmentbanken.

Husqvarna B retirerade ett par procent. Nordea har sänkt rekommendationen för aktien till sälj, från tidigare behåll

Köp Astrazeneca rådde Affärsvärlden sina läsare i veckans nummer, vars aktie tappade 0,3 procent medan hälsovårdssektorskollegan Getinge backade 0,4 procent.

Inom defensivt var vidare Teliasonera och Swedish Match enbart 0,4 respektive 0,2 procent lägre.

På makrofronten har de spanska problemen fortsatt att stå i fokus, bland annat till följd av delvis våldsamma protester utanför parlamentet i Madrid på tisdagen. Spänningarna i Spanien har allmänt ökat och på tisdagen utlyste Kataloniens regionpresident Artur Mas ett regionval.

På onsdagen emitterar Italien växlar medan Tyskland publicerar preliminärt KPI. Under eftermiddagen kommer från USA försäljningen av nya hem i augusti. På tisdagen visade statistik på stigande huspriser I USA. Decemberterminerna för de ledande amerikanska börsindexen noterades svagt ned på onsdagsförmiddagen, efter tisdagskvällens svaga utveckling.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera