1515

Stockholmsbörsen: <br />Nedgångarna fördjupas<br />

Stockholmsbörsen tappade med de ledande europeiska handelsplatserna på onsdagen. Cykliskt såsom verkstads- och råvarubolag bidrog till att tynga när skuldkrisen i Europa ånyo hamnat på tapeten.

"Det är svårt att hänföra dagens rörelse till någon enskild katalysator", skrev Nomura i ett marknadsbrev kring lunchtid på onsdagen samt hänvisade utvecklingen till orosmomenten kring euroområdets respons på krisen, inte minst i ljuset av protester i Spanien samt kärnländers krav på villkorsberoende för utbetalningar från ESM.

Utöver det hade Europa att hämta upp kommentarerna från Feds Charles Plosser.

Stockholmsbörsens OMXS30-index hade backat 1,2 procent till indexnivån 1.092,8, klockan 13.10. Omsättningen var då runt 4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Inklusive Burgundy, Bats Chi-x samt Turquoise, var den 5,4 miljarder.

I Europa var DAX, CAC 40 och Euro Stoxx samtliga mellan 1,6 och 2,0 procent lägre medan FTSE 100 var 1,1 procent ned.

Cykliskt hade på sedvanligt manér tufft i det svagare riskklimatet. Oljepriset tickade ned något och Lundin Petroleum var 2,0 procent lägre. Inom råvarurelaterat tappade vidare Boliden och SSAB 1,7 respektive 1,3 procent. Lundin Mining backade 1,6 procent. Bolaget kommer inte att utnyttja sin köpoption i det spanska kopparprojektet Touro.

Verkstadsjättarna Atlas Copco A, SKF och Sandvik var 3,3, 1,6 respektive 1,8 procent nedåt.

Caterpillar och Joy Global tappade successivt mark under tisdagens amerikanska handelssession och var båda kring 5 procent ned vid stängning. Caterpillar sänkte på måndagskvällen sin prognos för 2015. Bolaget indikerade då även att försäljningen under andra halvåret i år kan bli cirka 2 miljarder lägre än vad det tidigare trott.

Scania, som håller kapitalmarknadsdag på onsdagen, backade 1,6 procent. Sektorskollegan Volvo var i fokus på tisdagen när det under sin kapitalmarknadsdag presenterade en ny lastvagnsstrategi för att nå önskad förbättring i lönsamheten. Volvoaktien, som hade en stark utveckling på tisdagen, var procent 1,4 lägre på onsdagen.

Husqvarna B retirerade kring 2 procent. Nordea har sänkt rekommendationen för aktien till sälj, från tidigare behåll

Köp Astrazeneca rådde Affärsvärlden sina läsare i veckans nummer, vars aktie steg 0,1 procent medan hälsovårdssektorskollegan Getinge steg 0,6 procent.

Inom defensivt var vidare Teliasonera och Swedish Match enbart 0,2 procent ned respektive oförändrad.

På makrofronten har de spanska problemen fortsatt att stå i fokus, bland annat till följd av delvis våldsamma protester utanför parlamentet i Madrid på tisdagen. Spänningarna i Spanien har allmänt ökat och på tisdagen utlyste Kataloniens regionpresident Artur Mas ett regionval.

"Kring Spanien vill vi tillägga att valet i Katalonien inte enbart ökar den poltitiska osäkerheten utan även höjer ribban för Spanien att begära en räddning då villkorsberoenden rörande ESM troligen även gäller regioner", skrev Nomura.

Under eftermiddagen kommer från USA försäljningen av nya hem i augusti. På tisdagen visade statistik på stigande huspriser I USA. Decemberterminerna för de ledande amerikanska börsindexen noterades svagt ned, strax efter lunchtid.

USA-börserna retirerade efter europeisk stängning på tisdagen, bland annat hänfördes tappet till ett uttalande från Charles Plosser, Fed-chef i Philadelphia, om att han inte tror att QE3 kommer att bidra till landets tillväxt.


Innehåll från SAS InstituteAnnons

S-Bank har Finlands mest nöjda bankkunder: ”Data och nyfikenhet avgörande för alla våra beslut ”

Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.
Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.

I över tio år har finländska S-Bank konsekvent och strategiskt arbetat med att samla och dra nytta av sin data. I dag har banken nästan halva Finlands befolkning som kunder – och olika undersökningar visar att man även har landets nöjdaste bankkunder.

Enligt Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank, är det framför allt förmågan att omvandla det svåra till det enkla som ligger bakom framgången.

Öka produktiviteten och innovationen med hjälp av data – läs mer här.

S-Bank har fått utmärkelser för ”Finlands nöjdaste bankkunder” av bankjämförelsetjänsten Sortter Oy och ”det mest innovativa företaget i den finländska finanssektorn” från handelshögskolan Hanken.

S-Bank är del av den större kooperativa organisationen, S-Gruppen. Trots att S-bank är en jämförelsevis ung organisation, har banken aktivt arbetat med vad som har varit nyckeln till framgången: data.

Teknikfundamentet skapar möjligheter

Många företag har ett stort fokus på att bli mer datadrivna. Men innan man på ett effektivt sätt kan börja dra nytta av all data måste de underliggande processerna fungera och samspela väl.

– Processerna för att skapa och ta hand om data behöver vara väl etablerade och dokumenterade. Lagring och strukturering av data behöver vara på plats. Du behöver också säkerställa datakvaliteten. För att kunna göra detta behöver du också ha rätt verktyg för att kunna hantera din data, säger Johanna Makkonen och fortsätter:

– Vi började med att visualisera vår data i olika rapporter. Under de senaste åren har vår största upptäckt varit att vi inte bara använder den för att analysera historiken och titta bakåt, utan också använder den för att göra förutsägelser om framtiden.

Underlättar beslutsfattande

Alla fördelar som ett företag har av att använda data fullt ut blir inte alltid synliga för kunderna.

– Primärt använder vi oss av data för att organisationen ska kunna fatta bättre beslut och för att kunna erbjuda våra kunder ännu bättre lösningar och tjänster, säger Johanna Makkonen.

Enligt Iikka Kuosa som är Senior Vice President of IT and Products vid S-Bank är detta också strategin från den högsta ledningen:

– För att kunna svara till våra kunders framtida behov använder vi data som underlag för våra strategiska beslut. Vi måste ge våra kunder service och därför måste vi också och hålla koll på vad våra kunder gör för att förstå vad som driver dem, säger han.

Data – en riktig problemlösare

Tidigare avslog S-Bank många låneansökningar. Trots att antalet ansökningar ökade, minskade andelen lån som beviljades.

– När vi tittade på vår data kunde vi se att i takt med att vi fick in allt fler ansökningar tog handläggningen för varje ansökan allt längre tid. De långa handläggningstiderna ledde till att många kunder tog tillbaka sina ansökningar, eftersom de behövde lånet snabbare än vad vi kunde handlägga deras ärenden, säger Johanna Makkonen.

Bankens processutvecklingsteam genomlyste hela låneprocessen. På så sätt kunde S-bank identifiera var i kedjan det gick långsammast och vilka slags ansökningar som var mest tidskrävande. Det gjorde det enklare att fördjupa sig i enskilda detaljer och se till att de fungerar snabbare och effektivare. Samtidigt kunde man använda data för att förutsäga framtida beteenden och hjälpa kunder att fatta bättre och ekonomiskt mer hållbara beslut.

Verktyg och nyfikenhet i samverkan

Två saker förtjänar extra uppmärksamhet här, nämligen verktygen och nyfikenheten.

– Jag skulle säga att jag nog är ganska nyfiken, men jag är också definitivt realist. För att tillfredsställa nyfikenheten krävs också att man har full kontroll på underliggande tekniska detaljer. Då blir det mycket enklare att vara öppen och titta djupare in i frågan, berättar Johanna Makkonen.

För att stärka analysen ytterligare samarbetar S-Bank med SAS Institute, som har försett dem med bästa tänkbara plattform för dataanalys.

– Jag skulle inte påstå att jag blev ”förälskad” i de lösningar vi fick av SAS, men det var inte långt ifrån. Den här resan har bara börjat och jag ser verkligen fram emot vad vi kan skapa tillsammans i framtiden, avslutar Johanna Makkonen.

Förändra hur du fattar beslut – läs mer om hur data kan hjälpa dig här.

 

Mer från SAS Institute

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAS Institute och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?