1515

Råvaror: Guldet trotsar nedgång<br />

Priserna på de konjunkturkänsliga råvarorna fortsatte att handlas lägre på onsdagsförmiddagen, och följde därmed utvecklingen bland risktillgångar på övriga finansmarknader. Däremot visade ädelmetallerna motståndskraft med måttliga uppgångar.

På råoljemarknaden var nordsjöoljan Brent vid klockan 11.25 ned 0:80 dollar till 109:65 dollar per fat, medan WTI var ned 0:69 dollar till 90:68.

"Euforin i spåren av de kvantitativa lättnaderna har dämpats. Förnyad oro, speciellt i Spanien, riktar fokus tillbaka mot global tillväxt och potentialen för dämpad efterfrågan", sade Ole Hansen, seniorförvaltare vid Saxo Bank till Bloomberg News.

På Commerzbank tror man dock att de senaste nedgångarna kommer att stanna av vid de nuvarande nivåerna.

"Riskerna mot utbudet och utsikterna för ny likviditet från centralbanker kommer sannolikt förhindra ytterligare nedgångar i priserna", skriver banken i ett marknadsbrev.

Enligt American Petroleum Institute, API, steg de amerikanska råoljelagren med 0,3 miljoner fat förra veckan, framgår det av en rapport från tisdagskvällen. Destillatlagren sjönk samtidigt med 0,5 miljoner fat medan bensinlagren ökade 0,1 miljoner.

Inför den officiella rapporten som publiceras på onsdagseftermiddagen väntas råoljelagren enligt Bloomberg News konsensusprognos ha stigit 1,9 miljoner fat, medan bensin- och destillatlagren båda bedöms ha stigit med 0,5 miljoner.

Spänningarna kring Irans atomenergiprogram fortsätter också att vara i fokus.

USA:s president Barack Obama sade i ett tal inför FN:s generalförsamling på tisdagskvällen att USA inte kommer att tillåta att Iran får kärnvapen, och att tiden för att lösa problemet genom diplomati "inte är obegränsad".

"Tro inte något annat: ett Iran med kärnvapen är inte en utmaning som kan kontrolleras. Det är därför en koalition av länder håller den iranska regeringen ansvariga. Och det är därför USA kommer göra vad som krävs för att förhindra att Iran får ett kärnvapen", sade han.

Iraks oljedepartement meddelade att landets råoljeproduktion har stigit till den högsta nivån sedan 1979, på 3,328 miljoner fat per dag. Det var i juni som Irak passerade Iran som den näst största oljeproducenten inom Opec.

Ädelmetallerna klarade sig bäst och priset på guld med omedelbar leverans steg med 3 dollar till drygt 1.763 dollar per uns. Silvret ökade samtidigt 0:15 dollar till 33:91.

Internationella valutafonden, IMF, rapporterade på tisdagen att flera centralbanker gjorde stora inköp av guld. Kazakstan, Turkiet och Ukraina köpte tillsammans 9,9 ton guld, samtidigt som Paraguay köpte 7,5 ton guld. Även Sydkorea ökade sina guldreserver något.

"Centralbanker kommer sannolikt fortsätta att köpa guld under resten av året, och därmed ta bort utbud från marknaden och bidra till stigande guldpriser. Guldpriset hittar också för närvarande stöd från oro över utbudet i Sydafrika, tidigare världens största producent", skriver Commerzbank.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange var tremånadersterminen för koppar ned 80 dollar till 8.195 dollar per ton. Zinken var samtidigt ned 19 dollar till 2.117.

"Det sker ingen förbättring på den fysiska marknaden och jag räknar med att kopparn kommer trenda lägre under de nästkommande månaderna", sade Zhang Tianfeng, analytiker vid Dongxing Futures till Bloomberg News.

Basmetallerna tyngdes också av breda nedgångar på de asiatiska marknaderna.

Noteringar klockan 11.25
Olja (pris/fat)

WTI, första termin -0:69 USD 90:68
Brent, första termin -0:80 USD 109:65
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar -80 USD 8.195
Zink -19 USD 2.117
Aluminium -14 USD 2.091
Nickel -11 USD 18.389
Bly -17 USD 2.303
Tenn -352 USD 21.098
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld +2:80 USD 1.763:45
Silver +0:15 USD 33:91
Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)

Bomull -0:0012 USD 0:7221


Innehåll från CoinSharesAnnons

”Bitcoin har ett betydande socialt värde”

Christopher Bendiksen är forskningschef inom Bitcoin på CoinShares.
Christopher Bendiksen är forskningschef inom Bitcoin på CoinShares.

Intresset för Bitcoin växer, men världens första kända kryptovaluta är mycket mer än en investering. Den menar Christopher Bendiksen, forskningschef inom Bitcoin på CoinShares, som är en finansiell aktör inom kryptovalutor.

– Bitcoin kan hjälpa till att skapa en bättre värld. Den har ett betydande socialt värde och det finns många fall där kryptovalutan har använts för att lyfta fram bland annat frihet och jämställdhet, säger han.

Läs mer om Bitcoins ESG-värde här. 

Kryptovalutaförvaltaren CoinShares, mest känd för sin XBT Provider-linje av börshandlade kryptovalutaprodukter (ETP) som listades på Nasdaq Stockholm 2015, anses i dag vara expert på ämnet. Men det är många som fortfarande har fördomar kring investeringar i kryptovalutor som till exempel Bitcoin. Alex Gladstein, Chief Strategy Officer, på Human Rights Foundation, har en annan syn på saken. 

– Bitcoin är en av de mest kraftfulla investeringar som du kan göra med fokus på humanitära och mänskliga rättigheter. Genom att stödja Bitcoin stödjer du frihet, säger han. 

Alex Gladstein förklarar också att vi som bor i västerländska länder tar vår frihet för given.

– Vi har demokrati, en stabil valuta och jämställdhet i samhället, men många människor runt om i världen har inte sådana privilegier. De lever med korrupta regeringar och diskriminering. 

Investerare måste tänka om

Miljö-, social- och företagsstyrning har blivit en allt viktigare beslutsfaktor för investerare. Det är en utvärdering av ett företags kollektiva samvete kring sociala och miljömässiga faktorer och är mer känd under benämningen; environmental, social and governance, ESG. 

ESG-investeringar har blivit mycket populära den senaste tiden och många har upptäckt de sociala fördelar som Bitcoin kan innebära.

– Tyvärr har mer eller mindre hela diskussionen om ESG och kryptovalutor kretsat kring miljö vilket har gjort att investerare bara får en bråkdel av den nödvändiga analytiska bakgrunden som de behöver för att kunna göra en holistisk ESG-baserad utvärdering, säger Christopher Bendiksen, forskningschef på CoinShares. 

Alex Gladstein är Chief Strategy Officer på Human Rights Foundation.
Alex Gladstein är Chief Strategy Officer på Human Rights Foundation.

Alex Gladstein betonar att investerare måste tänka om när de tittar på Bitcoin utifrån ESG. Det finns flera exempel där Bitcoin har främjat både entreprenörskap och jämställdhet i utvecklingsländer. Ett bra exempel är Roya Mahboob, grundare och vd på Afghan Citadel Software Company, och en av Afghanistan första kvinnliga tech-entreprenörer. 

– Sommaren 2013 betalade hon sina kvinnliga mjukvaruingenjörer i Bitcoin för att stärka deras självförtroende och ge dem en känsla av ekonomisk frihet samt förhindra att pengarna gick till deras manliga familjemedlemmar, säger han. 

Finansierade universitetsstudier

En av kvinnorna valde att sälja sina Bitcoins för att fly till Tyskland. Det hon hade tjänat på 1,5 år är i dag värt ungefär 60 gånger den genomsnittliga årslönen i Afghanistan. 

– Royas syster erbjöd sig också att köpa tillbaka Bitcoins från kvinnorna som ville ha kontanter. Hon tog dessutom sin egen inkomst för att finansiera universitetsstudier på prestigefyllda Cornell i USA, säger Alex Gladstein.

De flesta vet att ESG handlar om hållbarhet, men Christopher Bendiksen på CoinShares påminner om att begreppet är mycket bredare.

– Investerare som vill påverka världen positivt genom investeringar kan inte längre bortse från faktorer som social hållbarhet och bolagsstyrning, säger han och fortsätter:

Den kraft och potential som Bitcoin har för att åstadkomma positiva och sociala förändringar går inte att hitta hos andra investerbara tillgångar. Detta är en anledning för investerare att titta bredare på ESG. 

Läs mer om Bitcoins värde från ett ESG-perspektiv. 

 

 

Mer från CoinShares

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CoinShares och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?