1515

Stockholmsbörsen: USA-siffror stärkte<br />

Stockholmsbörsen steg på tisdagen med stöd av bland annat starka bankaktier samt med hjälp av Volvo, som i samband med sin kapitalmarknadsdag aviserade en ny lastvagnsstrategi. Makrostatistik från USA uppfattades också positivt. Sämre gick det för verkstadsbolag som SKF och Atlas Copco, efter att Caterpillar sänkt sin försäljningsprognos.

Stockholmsbörsens index OMXS30 steg 0,6 procent till nivån 1.105,7. Omsättningen uppgick till 13,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

De amerikanska hushållens förtroende för ekonomin, som den mäts med den så kallade konfidensindikatorn, steg till 70,3 i september, klart över Bloomberg News snittprognos på 63,1. Lika entydigt positiva var inte de två index som presenterades för huspriserna i USA under juli, då det ena utföll bättre och det andra sämre än väntat. Båda pekade dock på att huspriserna är på väg upp.

Vidare framgick att försäljningen i affärskedjorna i USA steg med 2,9 procent vecka 38 jämfört med motsvarande vecka föregående år.

I toppen av Stockholmsbörsens storbolagsindex återfanns Volvo, med en uppgång på 4,2 procent till 95:00 kronor. Bolaget presenterade en ny lastvagnsstrategi för att nå önskad förbättring i lönsamheten. Bland annat genomförs ett besparingsprogram i Japan som ska minska kostnaderna med 10 procent. En annan positiv nyhet var att tidsramen 2013-2015 uppgavs för strategin, då förbättringsarbetet ska vara genomfört.

"Med en stark varumärkesportfölj, konkurrenskraftiga produkter och med en ny organisationsstruktur på plats, har vi nått ett läge där vi kan få ut koncernens fulla potential", kommenterade Volvos vd Olof Persson.

Analytikerna var överlag positiva.

"Alla detaljerna kring vad som ska bidra till lönsamhetsförbättringen ökar trovärdigheten för det långsiktiga caset", säger en av dem till Nyhetsbyrån Direkt.

De fyra svenska storbankerna hade ännu en bra dag. De nordiska bankerna har fått en roll som säker tillflyktsort för oroliga investerare i eurozonen, skrev Wall Street Journal på tisdagen. Bäst gick SEB som ökade 1,7 procent, medan Handelsbanken satte ett nytt kursrekord efter en uppgång på 1,1 procent till 247:00 kronor.

En annan aktie på plussidan var MTG, som steg 1,6 procent. Bolaget har lanserat en ny förbetald betaltjänst i Ukraina.

Bland byggbolagen märktes JM. Bolaget har noterat en bra besöksfrekvens på den stora visningsdagen den gångna helgen, sade finanschef Claes Magnus Åkesson till Direkt. JM-aktien klättrade 1,6 procent till 125:00 kronor.

Mindre muntert var det för verkstadsbolagen, som hörde till dagens förlorare. Amerikanska Caterpillar sänkte sin prognos för 2015 och gav samtidigt indikationer om att försäljningen under andra halvåret i år kan bli cirka 2 miljarder lägre än vad bolaget tidigare trott, framgick vid bolagets presentation på gruvmässan Minexpo i Las Vegas.

"Caterpillar ses som en bra värdemätare för konjunkturen och detta är således ingen positiv läsning, vilket påverkar sentimentet kring hela verkstadssektorn", säger Jonas Olavi, aktiestrateg på Nordea till Direkt.

SKF B tappade 1,0 procent, Alfa Laval 0,7 procent och Atlas Copco A 0,4 procent.


Innehåll från OnevinnAnnons

Så ger Onevinn MDR ett heltäckande skydd mot cyberattacker

Stefan Schörling, Head of MDR på Onevinn.
Stefan Schörling, Head of MDR på Onevinn.

Cyberattackerna ökar och blir mer och mer sofistikerade med väl utstuderade mål. 

Säkerhetskonsulterna Onevinn vill inte att cybersäkerhet ses som en barriär eller något som begränsar, utan som en möjlighet. 

– Bromsen på en bil, den har du för att kunna köra fortare – inte långsammare, säger Claes Kruse, grundare av Onevinn.

För att företag ska kunna skydda sin data och information från attacker och intrång krävs ett systematiskt arbete genom att bland annat kontinuerligt övervaka och underhålla IT-miljön. Enstaka insatser när skadan väl är skedd räcker inte. Om tiden, resurserna och kompetensen inte finns inom bolaget så är exempelvis en modern MDR-tjänst en bra lösning för att accelerera sina förmågor inom cybersäkerhet. 

MDR, Managed Detection and Response, är en proaktiv tjänst som levererar förmågor för att detektera och eliminera cyberhot. Tjänsten hanterar även åtgärder i det preventiva säkerhetsarbetet. 

– Tyvärr är inga företag eller branscher skonade från cyberattacker och mognaden hos bolag är ganska blandad ur ett cybersecurity-perspektiv. När angriparen väl tar sig in går det ofta väldigt fort. Det som bland annat behövs är en förmåga att 24/7 detektera och svara på hot, och det kan vi erbjuda med vår MDR-tjänst, säger Stefan Schörling, Head of MDR på Onevinn.

MDR vs SOC

Till skillnad från den mer traditionella säkerhetslösningen SOC, Security Operation Center, är en MDR en heltäckande lösning som omfattar långtgående åtgärder av incidenter, men också hjälp att respondera på incidenterna. 

MDR har större fokus på att hantera, skydda och upptäcka hot med kopplade åtgärder samt använder även AI och maskininlärning för att kunna respondera snabbare och med bättre precision. Övervakningen 24/7 sker av människor i samspel med tekniken.

– Vi kopplar upp oss mot de system kunden använder och övervakar sedan hela landskapet. Säkerhetsanalytikern tar hand om larmen och tar beslut kring åtgärder. Vid stora incidenter går ett separat team, ett så kallat Incident Response Team in och hjälper till, säger Stefan.

Onevinn en möjliggörare

Trots riskerna med cyberattacker vill Onevinn inte att säkerhetsfrågan och åtgärder ska vara skrämmande – snarare ska man se det som en möjlighet för företaget att frigöra tid och energi åt annat.

– Vi erbjuder övervakning av IT-miljön 24/7, snabb respons vid angrepp, specialistkompetens inom IT-säkerhet och Microsofts säkerhetsteknologier, erfarna och skickliga analytiker, en proaktiv leverans samt arbetsmetodik för kontinuerlig förbättring av säkerhetsnivån. Med oss vid rodret behöver man inte ens tänka på hotbilden utan kan ägna sig åt sin verksamhet istället, avslutar Claes.

Om Onevinn

Onevinn grundades 2008 och är ett konsultföretag med fokus på säkerhet. Med Onevinns MDR-tjänst kan ni släppa på ansvaret, och tryggt och säkert låta oss ta hand om er IT-säkerhet. Utifrån era krav och behov skapar vi en lösning tillsammans med er genom ledning av oss på Onevinn. Vi säkerställer att er verksamhet innehar ändamålsenliga säkerhetsförmågor implementerade för att skydda er data, information och tillgångar. Vi på Onevinn tar ett större ansvar hos dig som kund, och bidrar till en mer effektiv, snabbare och proaktiv incidentrespons.

Läs mer på www.onevinn.se 

 

Mer från Onevinn

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Onevinn och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?