Hoppa till innehållet

Annons

Stockholmsbörsen: USA-siffror stärkte

Stockholmsbörsen steg på tisdagen med stöd av bland annat starka bankaktier samt med hjälp av Volvo, som i samband med sin kapitalmarknadsdag aviserade en ny lastvagnsstrategi. Makrostatistik från USA uppfattades också positivt. Sämre gick det för verkstadsbolag som SKF och Atlas Copco, efter att Caterpillar sänkt sin försäljningsprognos.

Stockholmsbörsens index OMXS30 steg 0,6 procent till nivån 1.105,7. Omsättningen uppgick till 13,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

De amerikanska hushållens förtroende för ekonomin, som den mäts med den så kallade konfidensindikatorn, steg till 70,3 i september, klart över Bloomberg News snittprognos på 63,1. Lika entydigt positiva var inte de två index som presenterades för huspriserna i USA under juli, då det ena utföll bättre och det andra sämre än väntat. Båda pekade dock på att huspriserna är på väg upp.

Vidare framgick att försäljningen i affärskedjorna i USA steg med 2,9 procent vecka 38 jämfört med motsvarande vecka föregående år.

I toppen av Stockholmsbörsens storbolagsindex återfanns Volvo, med en uppgång på 4,2 procent till 95:00 kronor. Bolaget presenterade en ny lastvagnsstrategi för att nå önskad förbättring i lönsamheten. Bland annat genomförs ett besparingsprogram i Japan som ska minska kostnaderna med 10 procent. En annan positiv nyhet var att tidsramen 2013-2015 uppgavs för strategin, då förbättringsarbetet ska vara genomfört.

"Med en stark varumärkesportfölj, konkurrenskraftiga produkter och med en ny organisationsstruktur på plats, har vi nått ett läge där vi kan få ut koncernens fulla potential", kommenterade Volvos vd Olof Persson.

Analytikerna var överlag positiva.

"Alla detaljerna kring vad som ska bidra till lönsamhetsförbättringen ökar trovärdigheten för det långsiktiga caset", säger en av dem till Nyhetsbyrån Direkt.

De fyra svenska storbankerna hade ännu en bra dag. De nordiska bankerna har fått en roll som säker tillflyktsort för oroliga investerare i eurozonen, skrev Wall Street Journal på tisdagen. Bäst gick SEB som ökade 1,7 procent, medan Handelsbanken satte ett nytt kursrekord efter en uppgång på 1,1 procent till 247:00 kronor.

En annan aktie på plussidan var MTG, som steg 1,6 procent. Bolaget har lanserat en ny förbetald betaltjänst i Ukraina.

Bland byggbolagen märktes JM. Bolaget har noterat en bra besöksfrekvens på den stora visningsdagen den gångna helgen, sade finanschef Claes Magnus Åkesson till Direkt. JM-aktien klättrade 1,6 procent till 125:00 kronor.

Mindre muntert var det för verkstadsbolagen, som hörde till dagens förlorare. Amerikanska Caterpillar sänkte sin prognos för 2015 och gav samtidigt indikationer om att försäljningen under andra halvåret i år kan bli cirka 2 miljarder lägre än vad bolaget tidigare trott, framgick vid bolagets presentation på gruvmässan Minexpo i Las Vegas.

"Caterpillar ses som en bra värdemätare för konjunkturen och detta är således ingen positiv läsning, vilket påverkar sentimentet kring hela verkstadssektorn", säger Jonas Olavi, aktiestrateg på Nordea till Direkt.

SKF B tappade 1,0 procent, Alfa Laval 0,7 procent och Atlas Copco A 0,4 procent.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera